Ben jij ook dol op red velvet taart? Deze heerlijke chocoladecake met laagjes roomkaas topping stond al heel lang op mijn to cook lijstje! De red velvet cakes hebben een prachtige rode kleur en zijn lekker smeuïg en heerlijk van smaak!
Over Rutger Bakt
Rutger van den Broek was de was de winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. En terecht, want wat maakt deze man heerlijke bakrecepten zeg! Eerder ging ik ook al aan de slag met zijn recept voor Carrot cake uit zijn ‘Cakes’ bakboek en maakte ik mini red velvet cakes voor de feestdagen. Met zijn nieuwste kookboek: Rutger Bakt – de 100 allerbeste recepten haal je een super dik en fantastisch bakboek in huis! Dit boek bevat echt de top 100 aan favoriete bakrecepten van iedereen! Van de bekende roze koeken tot sticky toffee cake maken. Maar naast zoete baksels ook hartige taarten en deegwaren zoals bagels.. Naast de klassiekers zoals appeltaart staat dus ook deze red velvet taart in dit boek, dus besloot om het recept van Rutger uit te proberen. Ik kan je zeggen: het was moeilijk kiezen hoor, want dit is echt zo’n boek waar je bij elke bladzijde denkt: Oh die wil ik maken!
Zelf Red Velvet recepten maken
Hieronder deel ik niet alleen het recepten maar ook meteen een bakvideo waarin ik de Red Velvet Taart maak. Het is echt ongelofelijk hoe lekker deze taart is uitgevallen en inderdaad zo zacht als fluweel op je tong! Mocht je nou zo’n grote taart iets te veel van het goede, dan kun je uiteraard ook aan de slag met het recept voor de kleinere Red Velvet cupcakes die ik voor de feestdagen maakte. Maar ik heb nog meer ‘red velvet’ recepten die je kunt gaan maken! Deze Red Velvet wafels met roomkaas topping zijn namelijk ook een aanrader en zelfs heel erg geschikt voor aankomende Valentijnsdag! Maar voor de koekjes liefhebbers onder jullie kan ik deze chewy red velvet cookies met witte chocolade ook zeker aanraden! Geniet er in ieder geval heerlijk van!
Recept video: Red Velvet Taart maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Red Velvet Taart
Ben jij ook dol op red velvet taart? Deze heerlijke chocoladecake met laagjes roomkaas topping stond al heel lang op mijn to cook lijstje! De red velvet cakes hebben een prachtige rode kleur en zijn lekker smeuïg en heerlijk van smaak!
Ingredients
Voor de Red Velvet Cake:
- 250 ml karnemelk
- 15 gr cacao poeder
- 2 tl rode voedingskleurstof
- 300 gr fijne suiker
- 200 gr roomboter
- 1 tl vanille extract
- 0.25 tl zout
- 3 eieren
- 300 gr (patent)bloem
- 2 tl witte wijn azijn
- 1 tl baking soda
Roomkaas topping:
- 175 gr roomboter
- 150 gr poedersuiker
- 300 gr roomkaas
- 2 tl vanille extract
- optioneel: strooisels en taart decoratie
Extra:
- keukenmixer met garde
- spatel
- (3x) bakvorm of taartpan 20 cm doorsnede
- bakspray & bakpapier
- palet mes
- optioneel: spuitzakje
Instructions
Voor je begint is het van belang dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Vet de bakvorm(en) in met bakspray en bekleed de bodem met een op maat geknipt stuk bakpapier. Zet apart.
- Meng in een beker de karnemelk met de cacao en rode kleurstof. Roer dit goed door en zet apart.
- Doe de suiker, vanille, zout en zachte roomboter in de mengkom van de mixer. Klop dit gedurende 5 minuten op medium snelheid tot een dik en romig geheel.
- Voeg een voor een de eieren toe aan het beslag in de mixer. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige goed is opgenomen. Zet daarna de mixer uit.
- Spatel nu de helft van het karnemelk mengsel en de helft van de bloem door het beslag. Voeg daarna de overige helften van de karnemelk en bloem toe, samen met de baking soda en witte wijnazijn en spatel kort door om te vermengen.
- Als het goed is heb je nu circa 1200 gram beslag en daar bak je 3 x red velvet cakes mee met een doorsnede van 20 cm. Je kunt het beste je vorm(en) dus vullen met 400 gram beslag (per keer).
- Bak de red velvet cakes af in het midden van de oven, gedurende 20-25 minuten. Laat een paar minuten staan in de vorm en keer daarna om. Laat in zijn geheel afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de roomkaas creme: klop de zachte boter met poedersuiker romig in de keukenmixer. Voeg tot slot de roomkaas en vanille toe en klop het geheel tot een gladde creme. Stop eventueel in de koelkast als de cakes nog niet helemaal afgekoeld zijn.
- De Red Velvet cakes kunnen een beetje ‘gebold’ zijn aan de bovenkant, snij ze dus recht bij en zet de afsnijsels apart.
- Plaats 1 red velvet cake op een taartschaal. Smeer met een paletmes een kwart van de roomkaas topping er over heen en smeer evenredig uit. Plaats hier nog een plak red velvet cake op en smeer hier wederom een kwart van de roomkaastopping over heen. Plaats de laatste plak red velvet cake er op en smeer hier ook een kwart van de roomkaas over heen.
- Van de roomkaas topping die je nu over hebt gebruik je een deel om de zijkant van de taart mee in te smeren. Dit mag lekker dik zijn – hiervoor gebruik je dan alle resterende roomkaas. Of smeer het er dunnetjes op en gebruik een deel van de roomkaas om toeven bovenop de taart te spuiten (zie mijn video). Gebruik je paletmes om de taart in ieder geval egaal glad te strijken.
- De afsnijsels van de red velvet cake verkruimel je met je vingers en strooi bovenop de taart. Spuit nu tevens ook de toefjes overgebleven roomkaas on top en bestrooi eventueel met decoratie toppings.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om een beetje op te laten stijven.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze red velvet taart wilt gaan maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Lara
Zoet er goed uit! Ik heb een bakvorm van 22 cm. Moet ik dan het recept verdubbelen?
Betina Oostveen
Hi Lara,
Voor een 22 cm vorm kun je ook overal 25% extra ingrediënten nemen, maar dit hoeft niet perse hoor.
Je kunt het beslag (voor een 20 cm vorm) ook in slechts 2x lagen bakken ipv 3, of je maakt er 3 iets dunnere lagen van.
Je taart wordt er dan iets minder hoog van, maar je kunt dan wat ruimere puntjes snijden. Wat jij wilt.
Marit Smit
Welke rode kleurstof geeft nou die echte rode kleur. Ik heb dr oetker geprobeerd maar werd zacht roze..