Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel en hazelnoten. Heerlijk als warme lunch en boordevol vitamientjes. En zo komen die spruitjes vanzelf ook eens een keertje op je bord!
Winterse geroosterde spruitjessalade
Dit is een lauwwarme, vegetarische salade met lekkere seizoensproducten: hazelnoot, spruitjes en bijpassende bataat (zoete aardappel), kaneel en blauwe kaas. Deze geroosterde spruitjessalade serveer je met een eigengemaakte honing-mosterdvinaigrette en is een typisch gerecht voor een herfstachtige of winterse avond. TIP: Check hier 10x lunch recepten met zoete aardappel.
Kids over de kook
“Ieeeehw, als we spruitjes eten, dan eet ik niet mee hoor!!!” Ik hoor het me nog zeggen als klein meisje tegen mijn moeder. Mijn zus was helaas wel gek op spruitjes dus af en toe moest ik er toch aan geloven. Ik verbaas me steeds vaker over dat smaak zo verandert in de loop van de jaren: inmiddels eet ik spruitjes, bonen, olijven en courgette alsof m’n leven er vanaf hangt en zelfs af en toe een stamppotje op zijn tijd. Jup, allemaal producten waar m’n moeder vroeger echt niet mee aan hoefde te komen. Gelukkig maar, want het brengt zoveel meer variatie in de keuken. En zo dus ook met spruitjes!
Nog meer maaltijdsalades
Kun je geen genoegen krijgen van dit soort heerlijke en vullende maaltijdsalades? Maak dan ook eens een Caesar’s salade met aardappel, ei en spek, of ga voor een pompoensalade met freekeh. Wat dacht je van deze linzensalade met rode biet of een spinaziesalade met wortel en quinoa. Stuk voor stuk heerlijke en gezonde salade recepten om deze winter mee door te komen!
Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 300 gram spruitjes
- Een flinke zoete aardappel (bataat), met schil zo’n 250-300 gram
- 125 blauwe kaas (bijvoorbeeld Danish Blue of Roquefort)
- 75 gram veldsla
- 50 gram hazelnoten
- 5 el. olijfolie
- 1 tl. kaneel
- 0.5 tl. gemalen komijnzaad
- Snufje zout en peper
Ingrediënten honing-mosterdvinaigrette:
- 3 el. extra vierge olijfolie
- 1 el. witte wijnazijn
- 1.5 el. honing
- 1 el. mosterd
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Boen de zoete aardappel grondig en snij eventuele uitlopers of slechte stukjes er ruim uit. Snij hem vervolgens (met schil ja) in blokjes van zo’n 1 tot 1.5 cm. Was de spruitjes goed en halveer ze. Schep de bataat en spruitjes in een grote ovenschaal.
- In een kommetje meng je de olijfolie met de kaneel, komijnzaad en een snufje peper en zout. Dit giet je over de bataat en spruitjes en schep alles goed door elkaar.
- Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven voor 10 minuten. Na 10 minuten schep je alles door, dit herhaal je na nog eens 10 minuten en dan zet je de schaal voor de laatste 5 minuten terug in de oven. In totaal staat de schaal dus 25 minuten in de oven.
- Tijdens de oventijd kraak je de hazelnoten alvast en hak ze fijn. Rooster de hazelnootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat ze niet aanbranden. Zodra ze geroosterd zijn schud je ze in een vergiet zodat de schilletjes ertussenuit vallen.
- Snij ook alvast de blauwe kaas in blokjes. Voor de vinaigrette kluts je de olie, witte wijnazijn, mosterd en honing door elkaar. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat extra mosterd of honing toe als je dat lekkerder vindt.
- Zodra de zoete aardappel en spruitjes geroosterd zijn haal je ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Verdeel de veldsla over de borden, schep hierop de geroosterde spruitjes en bataat en verdeel vervolgens de vinaigrette, blauwe kaas en hazelnoten eroverheen.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
PS. Als je dit recept een succes vond, moet je ook absoluut eens deze geroosterde spruitjes met rozemarijn (en pecorino!) proberen. Een aanrader!
Geef een reactie