Shoarma is niet alleen gereserveerd voor diegenen die in het weekend een nachtje doorhalen. Hoewel dit gegrilde vleesgerecht het meest bekend staat als ultiem streetfood, kun je er thuis ook een overheerlijke en gezonde Shoarma salade mee maken!
Wat is Shoarma?
Shoarma ook wel Shawarma vind zijn oorsprong in het Midden Oosten. In bijvoorbeeld Turkije, Egypte, Tunesie is het een fastfood en streetfood gerecht, dat inmiddels over heel de wereld bekend is. Gekruid vlees wordt hierbij op een lange spies geregen en verticaal in een shoarma grill gehangen. Het vlees draait rond en wordt zo gegrild, en daarna worden er steeds stukjes ‘afgeschoren’ en warm op een broodje geserveerd. Ik besloot echter om er een gezondere salade van te maken met rauwkost en knoflooksaus met yoghurt. Probeer alle ingrediënten zo dun mogelijk te snijden, zodat je een fijne en lichte ‘bite’ houdt in deze shoarma salade.
Nog meer gerechten uit het Midden Oosten
In veel Arabisch sprekende landen zijn er veel overeenkomsten wat betreft lokaal eten. Naast Shawarma – of dus het maken van deze shoarma salade – zijn er meer gerechten die je eens moet proeven! Wat dacht je van de overheerlijke kikkererwten dip Hummus en Baba Ganoush van geroosterde Aubergine? Maar ook de uitgehangen yoghurt genaamd Labneh. Dit trio serveer je natuurlijk met pitabrood of platbrood. Of ga voor lekker veel proteine met deze Turkse rode Linzensoep. Ook erg lekker om te maken: deze Griekse Gyros en serveer op een pitabroodje. Ook leuk: dit zijn 15x heerlijke gerechten uit de Egyptische keuken.
Recept: Shoarma salade
Hoewel shoarma of shawarma het meest bekend staat als ultiem streetfood, kun je er thuis ook een overheerlijke en gezonde Shoarma salade mee maken! Lekker met sla, radijs, tomaten en komkommer en perfect voor een (gezonde) lunch.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Turkse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- ½ komkommer
- 1 (rode) ui
- 100 gram gesneden ijsbergsla
- 200 gram kerstomaatjes
- ½ bosje radijsjes
- 250 gram shoarma
- peper olie
- 2 eetlepels knoflooksaus
- verse koriander
Instructions
- Was en schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes hiervan. Pel de ui, snijd doormidden, en snijd hier flinterdunne plakjes van. Was de tomaatjes en snijd doormidden. Verwijder de uiteindes van de radijs en snijd in dunne plakken. Hussel alle groente in een kom door elkaar.
- Verhit ondertussen een scheut peper olie in een koekenpan en bak hierin de shoarma gaar (volgens de verpakking).
- Voeg de warme shoarma toe aan de salade, samen met de knoflooksaus en een handje koriander blaadjes en meng nogmaals goed door elkaar. Serveer de shoarma salade direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Voor de liefhebber, of toch wat meer vulling kun je er nog een warm pitabroodje, eventueel belegd met kaas, bij serveren.
Geef een reactie