Zelf peper olie maken is heel eenvoudig: ik maak deze met behulp van gedroogde chili peper vlokken (‘crushed chili’s’). Deze koop je gewoon bij de betere supermarkt, de Toko of een delicatessenzaak zoals Oil&Vinegar.
Peper olie is heerlijk om in te wokken of bakken, maar ook goed te gebruiken in salades, sauzen, marinades of voor over de pizza!
Recept voor 500 ml peper olie:
Ingrediënten:
- 3 eetlepels ‘crushed’ chili’s,
- fles olijfolie van 500 ml (normale, géén extra vierge),
- schoongemaakte (mayonaise)pot van 500 ml.
Bereidingstijd: 15 minuten + 6 weken.
Bereidingswijze:
- Steriliseer als eerste de lege pot en deksel: breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pot en deksel gedurende 10 minuten. Laat daarna aan de lucht drogen.
- Schep de chili’s in de pot en giet hier de olijfolie op.
- Schroef de deksel er op en schud even goed door elkaar.
- Laat 6 weken trekken op een koele en donkere plaats. Schud elke week de pot even goed om.
- Maak ondertussen de lege fles olijfolie schoon met een sopje (of in de vaatwasser).
Na 6 weken: Week eventueel de stickers van de lege fles olijfolie met behulp van nagellak remover, en maak de oliefles daarna nogmaals goed schoon. Steriliseer de fles voor gebruik en laat aan de lucht drogen. De peper olie heeft na 6 weken een dieprode kleur gekregen, en we dienen enkel nog de chili’s te filteren. Ik gebruik hier het liefst een koffiefilter in een fijne (bol) zeef voor.
Schenk de olie hierna in de gesteriliseerde olijfoliefles, en bewaar de peper olie op een koele donkere plek.
Veel plezier!
Prima, maar wat een gedoe allemaal.
Ik neem een fles extra vierge, neem 2 pepertjes, snij die open en stop ze in de pot. Pel 4 of 5 teentjes knoflook… idem in de pot… Dan nog wat gedroogde kruiden, zoals basilicum, tijm oregano, doe de deksel erop, hussebussel een paar keer en klaar!
Als je dit met een maand of 2 leeg hebt, gebeurt er niets mee.. ook niet in de zomer, is mijn ervaring. De fles staat wel donker in de kast, dat is alles.
Heerlijk in de salade of op je bord, om je pizza mee in te dopen (zoals de Italianen en zuidOostenrijkers dat doen).
Dank je wel voor de tips, Ingrid!
Ik doe nt anders, woon in Malaga en gebruik alleen verse ingredieenten.Ik gebruik wijnflessen de kurken bewaar ik als ze open gaan.En je hebt gelijk makkeleker kan niet.grtz.
Bedankt voor de tip, Alex!
Beste,
Ik heb in het verleden en ook wel gehoord van mijn relatie’s dat je uit peper olie kunt persen.
Weet jij waar je informatie hierover kan inwinnen ?
Trouwens jouw peperolie is ook te gebruiken in Rijst, met groente en een heerlijk gebakken vis.
Marlo