• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Frambozen jam maken

Frambozen jam maken

30 maart 2013 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Hier in Betty’s Kitchen maken we geregeld homemade jam! Vandaag heb ik dan ook een recept voor frambozen jam maken.  En met een klein vleugje verse munt maak je zo een verrukkelijke jam voor bij je scones en clotted cream!

Zelf frambozen jam maken

Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door citroensap voor een frisse twist. Citroen heeft overigens ook een conservering functie en is onmisbaar als je wat minder suiker wilt gebruiken tijdens het zelf maken van frambozen jam. Wist je dat je met frambozen ook deze heerlijke blokjes ‘ Turks Fruit‘ kunt maken?

recept frambozen jam maken

Nog meer jam recepten

Ik heb jullie al eerder laten zien dat jam maken heel eenvoudig is. Naast mijn recept voor blauwe bessen jam met kaneel, heb ik ook een bramenjam met steranijs bedacht. En wat dacht je van die vrolijke roze rabarber jam. Ik hou in mijn recepten soms minder suiker aan als ‘normaal’, maar het is absoluut onmisbaar bij het maken van jam. De suiker werkt namelijk als conserveringsmiddel voor het fruit dat normaliter snel bederft.  Deze frambozen jam is in ieder geval super met scones en clotted cream! Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!


Print

Frambozen jam maken recept

recept frambozen jam maken
Print Recipe
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram frambozen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 5–6 takjes munt,
  • 400 gram (gelei)suiker,
  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Was de frambozen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om de frambozen een beetje te pletten.kook de fambozen in een pan om frambozen jam te maken
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.potjes steriliseren om de frambozen jam in te doen
  3. Verwijder de muntblaadjes en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de frambozen jam niet vastplakt. (Het roeren gaathet beste met een spatel).frambozen jam
  4. Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even  drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme frambozenjam in.frambozen jam
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De frambozen jam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is  frambozen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Have fun!

Groetjes, Betty

Notes

BEWAARTIP! Als je niet vaak jam eet, bewaar dan de jam in kleine(re) potjes. Zo hoef je elke keer maar een klein beetje jam op te maken binnen de 3 weken en open je daarna gewoon weer een nieuw klein potje.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept frambozen jam maken

(Bron foto’s via shutterstock: Frambozen jam 1, Frambozen jam 2.)

Category: High Tea Recepten Tags: fruit, jam

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zelf Clotted Cream Maken
Volgend bericht: Peper olie maken »

Lees Interacties

Reacties

  1. Kathy

    17 juli 2013 om 10:53 am

    Heb het gemaakt zoals beschreven , de smaak is super heerlijk . Maar van 500 gr frambozen had ik maar een half potje konfituur zoals op de foto bij jou Eigenlijk zonde he al dat werk , ik had ze beter gewoon op gegeten en dan waren al de vitaminekes er nog in he

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      17 juli 2013 om 10:59 am

      Hi Kathy, ik begrijp wat je bedoeld 😉 Het is jammer dat je maar een kleine hoeveelheid overhoud, maar dit is wel een goede manier om zelf een ‘light’ jam te maken. (een stuk minder suiker) en dat vind ik dan wel weer erg prettig. En het is zooo lekker op scones 😀

      Beantwoorden
      • Kathy

        17 juli 2013 om 11:02 am

        De smaak is geweldig , maar hoe weet je dat dit nu light is ???? er zit toch suiker in ??? hihihihih

      • Betty's Kitchen

        17 juli 2013 om 11:13 am

        Heel simpel: ik gebruik 100 gram suiker op 500 gram fruit, dus zeg 17 %. Als je een potje in de winkel koopt is dit vaak 1 kilo suiker op 1 kilo fruit 50%. Ze moeten ook wel, want die jam moet natuurlijk heel lang geconserveerd kunnen blijven. Daarom voeg ik extra citroen toe, en adviseer ik de geopende pot niet langer als 2 weken te gebruiken. (elk voordeel heeft zo zijn nadelen) 😉

  2. Kathy

    23 juli 2013 om 8:44 am

    Vandaag 2 poging , maar wat zou ik kunnen doen dat hij wat lopend is , want nu is hij wel hard hahahahah

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      23 juli 2013 om 9:12 am

      Hi Kathy,

      je kunt een klein scheutje heet water toevoegen en goed losroeren. Dan opnieuw laten afkoelen en kijken of de jam qua dikte nu wel goed is.
      En anders nog een klein scheutje toevoegen.
      Succes

      Beantwoorden
  3. Marcel

    23 oktober 2016 om 12:25 am

    Vandaag de jam gemaakt. De smaak is heerlijk.
    Alleen 2x 15 min koken is echt te veel, zeker de laatste 15.
    Zit nu met een jam die moeilijk smeerbaar is.

    Beantwoorden
  4. Tinky

    29 augustus 2018 om 11:42 am

    Hi Marcel,

    je houdt het kookproces zeker niet in de gaten. Als de jam de vereiste dikte heeft, stop je met koken ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 augustus 2018 om 10:32 am

      Precies dat! Dank je wel en succes aan Marcel

      Beantwoorden
  5. Yvon

    5 juni 2020 om 12:08 pm

    Hallo Batina,
    In de comments staat dat het light is, maar in de ingrediënten lijst geeft je 500gr frambozen en 400 suiker op, dat is toch gewoon 1:1?!
    Lijkt me wel lekker fris, met munt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in