• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Zoete aardappel koekjes (latkes)

Zoete aardappel koekjes (latkes)

24 april 2023 Door Nanda Appelman 1 Reactie

Jump to Recipe

Het is weer een #MeatlessMonday en speciaal voor vandaag maakte ik deze zoete aardappel koekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.

Je kunt deze zoete aardappel koekjes serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij vlees of vis. Maar ze zijn best machtig dus voor ons was dit meer dan voldoende als vegetarisch hoofdgerecht. We hielden zelfs nog iets over!

recept voor latkes maken zoete aardappel koekjes uit de joodse keuken

Latkes zijn Joodse zoete aardappel koekjes

Latkes, oftewel zoet aardappel koekjes, vinden hun oorsprong in de Joodse keuken. Traditioneel worden ze niet met zoete aardappel gemaakt, maar met de gewone aardappel variant (check hier het basis recept van Betty) en ze hebben dus heel veel weg van rosti of aardappel pannenkoekjes. De zoete aardappel leek mij juist heel lekker en is een tikkeltje gezonder. Ik serveerde de zoete aardappel koekjes met zure room en Parmezaanse kaas, maar je kunt de kaas eventueel ook vervangen door plakjes zalm. Je kunt de latkes zowel warm als koud serveren. Persoonlijk vond ik de warme variant iets lekkerder.

Nog meer recepten met zoete aardappel

Zoek je meer inspiratie voor vegetarische recepten met zoete aardappel? Naast deze latkes maakten wij eerder ook deze Gepofte zoete aardappel Tex Mex style en deze Taco’s met zoete aardappel. Beide heerlijke aanraders! En wist je dat je van kliekjes zoete aardappel vaak ook nog hartige zoete aardappel wafels kunt maken? Check hier nog veel meer recepten met zoete aardappel! Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Zoete aardappelkoekjes (latkes)

recept voor latkes maken zoete aardappel koekjes uit de joodse keuken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag maakte ik deze zoete aardappelkoekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 12–14 koekjes 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Joodse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote zoete aardappels (ongeveer 400 gram in totaal)
  • 25 gram boerenkool
  • 1 witte ui
  • 3 eieren
  • 3 el. tarwebloem
  • 7 takjes verse bieslook
  • 125 gram zure room
  • Blokje Parmezaanse kaas (50 gram)
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Schil de zoete aardappels en ui en rasp beide met een grove rasp. Druk met een doek of stuk keukenpapier goed het vocht uit de geraspte aardappels en ui. Dit is belangrijk omdat de koekjes anders te nat worden.
  2. Schep de geraspte zoete aardappel en ui in een kom. Knip de bieslook heel fijn en voeg deze samen met de eieren, bloem, boerenkool en peper en zout (hoeveelheid naar eigen wens) toe aan de kom. Vervolgens schep je het mengsel goed door elkaar.
  3. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een ruime koekenpan op medium hoog vuur. Schep een flinke lepel van het mengsel in de pan en druk dit met een spatel tot een platte koek. Dit herhaal je totdat de pan vol is. Na enkele minuten draai je de zoete aardappelkoekjes voorzichtig om zodat beide kanten lichtbruin gebakken zijn. Vervolgens leg je ze op een stuk keukenpapier. Dit herhaal je totdat het aardappelmengsel op is. Vergeet tussendoor niet om tussendoor extra zonnebloemolie toe te voegen.
  4. Serveer de zoete aardappelkoekjes met de zure room. Rasp de Parmezaanse kaas eroverheen met een grove rasp en serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor latkes maken zoete aardappel koekjes uit de joodse keuken

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zoete aardappel koekjes (ofwel Latkes) wilt gaan maken!

recept voor latkes maken zoete aardappel koekjes uit de joodse keuken

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bieslook, bloem, boerenkool, Duitse keuken, eieren, hoofdgerechten, latkes, Levantijnse keuken, Nanda Appelman, pannenkoeken, uien, vegetarisch, zoete aardappel, zure room

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Tandoori Lamspiezen van de bbq
Volgend bericht: Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marian

    29 april 2023 om 10:13 am

    Hoi Betty, deze aardappelkroketjes lijken mij heerlijk, maar , als ik het goed heb, is er nu geen verse boerenkool, heb jij hiervoor diepvries boerenkool gebruikt? Ik hoor het graag,

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee