Het is weer een #MeatlessMonday en speciaal voor vandaag maakte ik deze zoete aardappel koekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.
Je kunt deze zoete aardappel koekjes serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij vlees of vis. Maar ze zijn best machtig dus voor ons was dit meer dan voldoende als vegetarisch hoofdgerecht. We hielden zelfs nog iets over!
Latkes zijn Joodse zoete aardappel koekjes
Latkes, oftewel zoet aardappel koekjes, vinden hun oorsprong in de Joodse keuken. Traditioneel worden ze niet met zoete aardappel gemaakt, maar met de gewone aardappel variant (check hier het basis recept van Betty) en ze hebben dus heel veel weg van rosti of aardappel pannenkoekjes. De zoete aardappel leek mij juist heel lekker en is een tikkeltje gezonder. Ik serveerde de zoete aardappel koekjes met zure room en Parmezaanse kaas, maar je kunt de kaas eventueel ook vervangen door plakjes zalm. Je kunt de latkes zowel warm als koud serveren. Persoonlijk vond ik de warme variant iets lekkerder.
Nog meer recepten met zoete aardappel
Zoek je meer inspiratie voor vegetarische recepten met zoete aardappel? Naast deze latkes maakten wij eerder ook deze Gepofte zoete aardappel Tex Mex style en deze Taco’s met zoete aardappel. Beide heerlijke aanraders! En wist je dat je van kliekjes zoete aardappel vaak ook nog hartige zoete aardappel wafels kunt maken? Check hier nog veel meer recepten met zoete aardappel! Eet smakelijk alvast!
Recept: Zoete aardappelkoekjes (latkes)
Vandaag maakte ik deze zoete aardappelkoekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 12–14 koekjes 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Joodse keuken
Ingredients
- 2 grote zoete aardappels (ongeveer 400 gram in totaal)
- 25 gram boerenkool
- 1 witte ui
- 3 eieren
- 3 el. tarwebloem
- 7 takjes verse bieslook
- 125 gram zure room
- Blokje Parmezaanse kaas (50 gram)
- Peper en zout
- Zonnebloemolie
Instructions
- Schil de zoete aardappels en ui en rasp beide met een grove rasp. Druk met een doek of stuk keukenpapier goed het vocht uit de geraspte aardappels en ui. Dit is belangrijk omdat de koekjes anders te nat worden.
- Schep de geraspte zoete aardappel en ui in een kom. Knip de bieslook heel fijn en voeg deze samen met de eieren, bloem, boerenkool en peper en zout (hoeveelheid naar eigen wens) toe aan de kom. Vervolgens schep je het mengsel goed door elkaar.
- Verwarm flink wat zonnebloemolie in een ruime koekenpan op medium hoog vuur. Schep een flinke lepel van het mengsel in de pan en druk dit met een spatel tot een platte koek. Dit herhaal je totdat de pan vol is. Na enkele minuten draai je de zoete aardappelkoekjes voorzichtig om zodat beide kanten lichtbruin gebakken zijn. Vervolgens leg je ze op een stuk keukenpapier. Dit herhaal je totdat het aardappelmengsel op is. Vergeet tussendoor niet om tussendoor extra zonnebloemolie toe te voegen.
- Serveer de zoete aardappelkoekjes met de zure room. Rasp de Parmezaanse kaas eroverheen met een grove rasp en serveer direct.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zoete aardappel koekjes (ofwel Latkes) wilt gaan maken!
Marian
Hoi Betty, deze aardappelkroketjes lijken mij heerlijk, maar , als ik het goed heb, is er nu geen verse boerenkool, heb jij hiervoor diepvries boerenkool gebruikt? Ik hoor het graag,