Print

Recept: Zoete aardappelkoekjes (latkes)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag maakte ik deze zoete aardappelkoekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 12-14 koekjes 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Joodse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote zoete aardappels (ongeveer 400 gram in totaal)
  • 25 gram boerenkool
  • 1 witte ui
  • 3 eieren
  • 3 el. tarwebloem
  • 7 takjes verse bieslook
  • 125 gram zure room
  • Blokje Parmezaanse kaas (50 gram)
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Schil de zoete aardappels en ui en rasp beide met een grove rasp. Druk met een doek of stuk keukenpapier goed het vocht uit de geraspte aardappels en ui. Dit is belangrijk omdat de koekjes anders te nat worden.
  2. Schep de geraspte zoete aardappel en ui in een kom. Knip de bieslook heel fijn en voeg deze samen met de eieren, bloem, boerenkool en peper en zout (hoeveelheid naar eigen wens) toe aan de kom. Vervolgens schep je het mengsel goed door elkaar.
  3. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een ruime koekenpan op medium hoog vuur. Schep een flinke lepel van het mengsel in de pan en druk dit met een spatel tot een platte koek. Dit herhaal je totdat de pan vol is. Na enkele minuten draai je de zoete aardappelkoekjes voorzichtig om zodat beide kanten lichtbruin gebakken zijn. Vervolgens leg je ze op een stuk keukenpapier. Dit herhaal je totdat het aardappelmengsel op is. Vergeet tussendoor niet om tussendoor extra zonnebloemolie toe te voegen.
  4. Serveer de zoete aardappelkoekjes met de zure room. Rasp de Parmezaanse kaas eroverheen met een grove rasp en serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda