• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Salade recepten / Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

11 november 2016 Door Nanda Appelman Reageer

Als lunchrecept voor vandaag heb ik een witlofsalade gemaakt met verse vijgen en geitenkaas. Sinds de herfst is begonnen kon ik al niet wachten tot er weer verse vijgen beschikbaar waren. In deze salade heb ik de vijgen, naast hoofdingrediënt,  ook gebruikt om een dressing van te maken.

Frisse witlofsalade met vijgen en walnoten

Deze gezonde, frisse salade heb ik eigenlijk nog gemaakt met een kleine knipoog naar de zomer. In de zomer eet ik namelijk graag salades. En net zoals ik moeilijk afscheid kan nemen van de zomer, kan ik dat ook moeilijk van het eten van een goede salade. En deze witflofsalade met verse vijgen is een mooie combinatie tussen knapperige en frisse witlof en zoete vijgen! Yummmm! Ik serveer de salade op vers geroosterde ciabatta, maar deze kun je ook achterwege laten als je voor een low carb optie gaat. Of.. vervang door een glutevrije ciabatta als je glutenvrij eet.

Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

Nog meer recepten met witlof

Maar waarom zou een salade ook eigenlijk niet meer kunnen in de herfst? Juist deze witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas past heel goed in de herfst, vooral in combinatie met de geroosterde walnoten en geitenkaas. Ik serveer de salade hier met een warme ciabatta uit de oven, te eten als lunch of licht diner. Maar wij hebben nog meer lekkere recepten met witlof op de site staan! Probeer deze herfst ook eens een keertje warme pasta met witlof en paddestoelen of maak eens deze witlof uit de oven met ham en kaas! Oeh la la! Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.


Print

Recept: Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas
Print Recipe

Als lunchrecept voor vandaag heb ik een witlofsalade gemaakt met verse vijgen en geitenkaas. Sinds de herfst is begonnen kon ik al niet wachten tot er weer verse vijgen beschikbaar waren. In deze salade heb ik de vijgen, naast hoofdingrediënt,  ook gebruikt om een dressing van te maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 2–3 personen 1x
  • Category: lunch
  • Cuisine: hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten voor de salade:

  • 3 stronken witlof
  • 10 halve walnoten
  • 3 verse vijgen
  • 150 gram geitenkaas
  • 1 bos radijsjes (dit zijn er ongeveer 15)

Ingrediënten voor de vijgendressing:

  • 3 verse vijgen
  • 2 el. olijfolie (extra vierge)
  • Sap van een halve limoen (dit is ongeveer 1 el.)
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de ciabatta (laat achterwege bij Low Carb):

  • (glutenvrije) Ciabatta
  • 2 el. olijfolie (extra vierge)
  • 2 el. gedroogde kruiden, bijvoorbeeld tijm
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor de ciabatta voor. Snij de ciabatta in plakken en bestrijk ze met de olijfolie (extra vierge is hier het lekkerst). Bestrooi met wat zout, peper en de gedroogde kruiden. Bak de ciabatta in de oven volgens de gebruiksaanwijzing van het brood. Als je al afgebakken ciabatta hebt, verwarm je de stukken brood een paar minuten in de oven totdat ze lekker knapperig zijn.
  2. Begin vervolgens met het maken van de vijgendressing. Snij de vijgen in vieren, haal het vruchtvlees eruit en pureer dit met een vork. Meng het vruchtvlees van de vijgen in een kom met de olijfolie, een snuf peper en zout en het sap van een halve limoen. Proef de dressing en voeg naar smaak nog wat extra olie, peper, zout of limoensap toe. Zet deze kom apart.
  3. Breek of hak de walnoten in kleine stukjes. Verwarm een koekenpan op licht vuur en rooster de walnoten. Hou dit goed in de gaten want de walnoten kunnen snel aanbranden. Laat ze vervolgens afkoelen.
  4. Snij de onderkant van de witlof af, halveer de witlof en snij het binnenste (bittere) stronkje eruit. Snij de witlof vervolgens in hele dunne reepjes en was ze.
  5. Was ook de radijsjes en snij ze in dunne plakjes. Verkruimel de geitenkaas en schep dit samen met de radijsjes door de witlof.
  6. Snij de overige 3 vijgen in 8-en. Serveer de witlof met de vijgen en walnoten er overheen gestrooid en schep de vijgendressing erbij. Serveer de stukken ciabatta ernaast.

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Notes

Bewaartip: Je kunt de witlofsalade niet al te lang bewaren, de witlof wordt namelijk snel bruin. Je kunt de salade het best dezelfde dag of de dag erna eten.

Keywords: lunch, witlof, vijgen, salade, ciabatta

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

Category: Salade recepten Tags: ciabatta, geitenkaas, Glutenvrij, Low Carb, Nanda Appelman, radijsjes, vegetarisch, vijgen, walnoten, witlof

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Tijdelijk vegetarisch menu in het Hard Rock Cafe!
Volgend bericht: Havermout cappuccino »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in