Witlof is een echte Nederlandse wintergroente. Maar vandaag heb ik er een heerlijk vegetarisch pasta gerecht mee gemaakt. Deze tortellini met witlof en paddestoelen heeft een lichte bite, maar is toch zacht van smaak!
Tortellini met roodlof maken
Nu het lentezonnetje lekker flink aan het schijnen is, vind ik het toch jammer dat we de winter alweer afgelopen is. Het winterseizoen is voor mij voorbij gevlogen door de verbouwing en verhuizing, heb ik ook niet echt veel aandacht geschonken aan winterse gerechten op de blog.
Dus vandaag een recept met witlof die zowel geschikt is voor de winter als het voorjaar. Voor diegenen die witlof vaak te bitter vinden: ga op zoek naar de rode variant, ook wel ‘roodlof’ geheten! Deze is wat zoeter van smaak en past ook prima bij kazen. Vanavond dus smullen geblazen met deze heerlijke tortellini met witlof en paddestoelen.
Nog meer lekkere pasta recepten
Ben jij ook zo’n liefhebber van witlof? Check hier maal liefst 10x lekkere recepten met witlof op een rijtje. Daarnaast vind je op deze website nog veel meer lekkere pasta recepten terug. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze tortellinisoep met tomaten? OF ga voor een vegetarisch Mac ‘n Cheese met spinazie en kikkererwten. Daarnaast zijn deze spaghetti koekjes een aanrader als borrelhapje of voor de lekkere trek. Voor een snelle doordeweekse avond is deze traybake met pasta en venkel een aanrader. En heb je al eens kennis gemaakt met deze kip met parmezaankorst en tagliatelle pasta?
Recept voor Tortellini met witlof en paddestoelen:
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 sjalotje
- 250 gram paddestoelenmix
- 500 gram witlof (of roodlof)
- 400-500 gram (verse) tortellini pasta (met kaasvulling)
- 1 flinke eetlepel basilicum pesto,
- 1 flinke eetlepel creme fraiche,
- peper & zout
- olijfolie
- verse basilicum, om te garneren.
Bereidingstijd: 20-25 minuten.
Bereidingswijze:
- Breng als eerste een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe. Pel en snipper ondertussen het sjalotje, en boen de paddestoelen schoon. Hak de paddestoelen vervolgens in stukjes. Snijd de stronkjes van de witlof en pel de bladeren er af. Scheur ze eventueel in grove stukken.
- Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het sjalotje. Voeg de champignons toe en bak mee tot ze zacht zijn (3-4 minuten).
- Kook ondertussen de tortellini pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je echt dagverse pasta, dan hoeft deze slecht 2-3 minuten te koken. Voeg in de laatste minuut de witlof toe aan de pasta zodat deze kan ‘blancheren’ in het water. Giet hierna de pasta met witlof af en stop terug in de pan.
- Voeg het paddenstoelenmengsel toe, samen met de pesto en creme fraiche, en roer het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse basilicum. En serveer direct!
- Geniet van je tortellini met witlof en paddestoelen, terwijl je op een tuinstoel op je terras zit. Inclusief zonnebril en dikke jas aan. Dat doe ik op dit moment ook 🙂
Eet smakelijk!
Wat een goed idee. Ik zou er nooit op gekomen zijn om tortellini met witlof te combineren, maar die met walnoot en kaas passen er inderdaad denk ik heel goed bij. Klinkt goed!
😀 thanks!