Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten!
Overheerlijke witlof uit de oven
Want wie van jullie ‘houd’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter.
Witlof combineren met..
Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen
Rauwe witlof
Tevens hoef je deze groente niet perse te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij! .
Voor je weerstand en een slankere lijn
Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten.
Recept: witlof uit de oven met ham, kaas en ei:

Op deze manier lust iedereen wel een stukje witlof! Een glutenvrij en koolhydraat arm gerecht voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei.
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2 personen
- Category: Bijgerechten
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 4 stronkjes witlof,
- 4 plakken (achter)ham,
- 100 ml crème fraîche,
- 1 groot ei (L),
- 50 gram geraspte (Belegen) kaas,
- Peper,
- Zout.
Instructions
- Maak de witlof schoon, (steek de harde kern uit) en kook in een ruime pan water met zout. Laat gedurende 10-15 minuten koken en giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Omwikkel de witlof me een plak ham en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
- Klop in een kommetje het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met peper en (weinig) zout. Roer hier vervolgens de geraspte kaas doorheen en giet dit mengsel over de witlof heen. Schuif de schaal een beetje heen en weer om het mengsel goed de verdelen.
- Plaats de schaal in de oven en bak de witlof af gedurende 25 minuten. Serveer de witlof uit de oven met ham, kaas en ei direct.
Keywords: witlof, oven, bijgerecht, lunch, low carb,
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty

Misschien een tip :
om de bitterheid tegen te gaan, leerde ik van mijn moeder, om de witlof ( zonder zout )eerst even een paar minuten te koken , dan afgieten en afspoelen.
Daarna de witlof gewoon koken. Ik ben al 50 jr getrouwd en doe het nog steeds op deze manier.
Hartelijk dank voor de tip Ineke!
Het smaakt heerlijk de lof en ham en ei fijn recept
★★★★
Wat fijn om te horen. Dank je wel!
★★★★
Het is ook nog eens goed voor je inmumsteem. Zeer belangrijk voor de mens en niet te onderschatten. Maar vooral erg lekker.
Al een paar keer gekookt en ondertussen mijn favoriete witlof recept. Peuter van 2 smult er ook van.
★★★★★
Dat vind ik tof om te horen! Dat zelfs de allerkleinsten mee zitten te genieten 🙂
Kan het ook zonder cream fraiche ?
Wat jij wilt! Alleen smaakt het mengsel dan ook gewoon echt naar ei en heeft het niet dezelfde smeuige substantie die je zou krijgen met creme fraiche of misschien zelfs met slagroom.
Het is echt zalig! De enige manier om mij witlof te laten eten is om het zo te bereiden. Thanx! 🙂
★★★★★
Super recept.
★★★★
Dank je wel Arlette!
ik serveer er aardappelpuree met een beetje grove mosterd.
Ook heek lekker! 🙂
Een top recept
★★★★★
Hi Wim, dank je wel voor je reactie en goed om te horen! 🙂
Lijkt me heerlijk, dit weekend uitproberen.
Is dit recept koolhydraadarm?
Hi Astrid, jazeker.
Dit staat ook vermeld in de tekst. Eet smakelijk!
Hallo, ben ermee bezig. Kan in IPV creme fraiche ook kwark gebruikt worden? Gr DJ.
Hi Dirk jan,
dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Verwacht dat het geen probleem is, maar hoor graag of het inderdaad gelukt is 🙂