Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten want de smaken passen perfect bij elkaar!
Overheerlijke witlof uit de oven
Want wie van jullie ‘houdt’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter. En geloof me, dit recept heeft heel wat mensen aan de witlof gekregen. Hij is gewoon zo lekker geworden!
Witlof combineren met..
Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen of maak een feestelijke witlof salade met peer en blauwe kaas. Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.
Rauwe witlof eten
In het recept voor witlof uit de oven adviseer ik het wel, maar over het algemeen hoef je deze groente niet te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, door de pasta, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij en low carb en keto.
Voor je weerstand en een slankere lijn
Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten. Deze witlofsalade met vijgen is een een mooi gerecht dat in dit rijtje low carb recepten zou passen!
Recept: witlof uit de oven met ham, kaas en ei:
Op deze manier lust iedereen wel een stukje witlof! Een glutenvrij en koolhydraat arm gerecht voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei. Het zoutige van de ham en het zachte van de ei combineren perfect met de vaak wat bittere witlof! Dit is een ovenschotel die snel en makkelijk te bereiden is!
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Bijgerechten
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 4 stronkjes witlof
- 4 plakken (achter)ham
- 100 ml crème fraîche
- 1 groot ei (L)
- 50 gr geraspte (Belegen) kaas
- Peper & zout
Instructions
- Maak de witlof schoon, (steek de harde kern uit) en kook in een ruime pan water met zout. Laat gedurende 10-15 minuten koken en giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Omwikkel de witlof me een plak ham en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
- Klop in een kommetje het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met peper en (weinig) zout. Roer hier vervolgens de geraspte kaas doorheen en giet dit mengsel over de witlof heen. Schuif de schaal een beetje heen en weer om het mengsel goed de verdelen.
- Plaats de schaal in de oven en bak de witlof af gedurende 25 minuten. Serveer de witlof uit de oven met ham, kaas en ei direct.
Eet smakelijk! Groetjes Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei! Eet smakelijk alvast!
Ineke
Misschien een tip :
om de bitterheid tegen te gaan, leerde ik van mijn moeder, om de witlof ( zonder zout )eerst even een paar minuten te koken , dan afgieten en afspoelen.
Daarna de witlof gewoon koken. Ik ben al 50 jr getrouwd en doe het nog steeds op deze manier.
Betina Oostveen
Hartelijk dank voor de tip Ineke!
Elly lelyveld
Het smaakt heerlijk de lof en ham en ei fijn recept
Betina Oostveen
Wat fijn om te horen. Dank je wel!
Ad
Het is ook nog eens goed voor je inmumsteem. Zeer belangrijk voor de mens en niet te onderschatten. Maar vooral erg lekker.
MaSt
Al een paar keer gekookt en ondertussen mijn favoriete witlof recept. Peuter van 2 smult er ook van.
Betina Oostveen
Dat vind ik tof om te horen! Dat zelfs de allerkleinsten mee zitten te genieten 🙂
michelle
Kan het ook zonder cream fraiche ?
Betina Oostveen
Wat jij wilt! Alleen smaakt het mengsel dan ook gewoon echt naar ei en heeft het niet dezelfde smeuige substantie die je zou krijgen met creme fraiche of misschien zelfs met slagroom.
Kim
Het is echt zalig! De enige manier om mij witlof te laten eten is om het zo te bereiden. Thanx! 🙂
Arlette de Jong
Super recept.
Betina Oostveen
Dank je wel Arlette!
Ab
ik serveer er aardappelpuree met een beetje grove mosterd.
Betina Oostveen
Ook heek lekker! 🙂
Wim S
Een top recept
Betina Oostveen
Hi Wim, dank je wel voor je reactie en goed om te horen! 🙂
Astrid
Lijkt me heerlijk, dit weekend uitproberen.
Is dit recept koolhydraadarm?
Betina Oostveen
Hi Astrid, jazeker.
Dit staat ook vermeld in de tekst. Eet smakelijk!
Dirk Jan
Hallo, ben ermee bezig. Kan in IPV creme fraiche ook kwark gebruikt worden? Gr DJ.
Betina Oostveen
Hi Dirk jan,
dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Maar begreep van andere dat het een geslaagde variatie was 🙂
Loes
Heerlijk recept! Ik ben een van die mensen die niet fan is van witlof, maar ik maak nu voor de tweede keer dit recept binnen 2 weken! Mijn vriend was ook razend enthousiast en wilde het deze week weer eten.
En ik heb nog een leuke tip!
Mijn vriend is dol op Kerrie dus kwam ik op het idee om niet alleen in het mengsel van ei en crème fraîche, peper en zout toe te voegen, maar ook kerrie poeder. Het het resultaat was heerlijk!
En wees niet bang, voeg er lekker veel aan toe, want anders verdwijnt de kerrie smaak tussen de andere smaken.
Bedankt voor het heerlijke idee!
Betina Oostveen
Hi Loes, wat een geweldige tip! Water loopt met nu al in de mond van de kerrie smaakcombinatie! Die ga ik ook eens proberen. Graag gedaan en leuk dat je zo enthousiast bent! Groetjes, Betty
Kim
Valt hier thuis heel goed in de smaak. Ik doe er zelf bovenop nog aardappelschijfjes. Vult de maag net iets meer! Bedankt Betina!
Betina Oostveen
Geweldige variatie met die aardappel! Geniet er dan ook heerlijk van!
Annemiek
Lijkt me heerlijk , ga ik vanavond maken, hoe voorkom ik dat de witlof nog vochtig is en de smaken te week zijn ? Uren van tevoren in het vergiet leggen ?
Betina Oostveen
Hi Annemiek,
zorg in ieder geval dat je de harde kern goed er uit snijd, om de bitterheid tegen te gaan.
En ja goed uitlekken!!
Edward
Bij gebrek aan crème fraiche heb ik hem met kwark gemaakt.
Prima gelukt, mijn vrouw vond hem echt heerlijk. Volgende keer iets warmer denk ik zodat het “ sausje” wat bruiner wordt zoals ik dat van mijn moeder herinner.
Betina Oostveen
Geweldig om te horen! En bedankt voor de tip met de kwark!
Pol
Ik had geen crème fraiche maar heb dit vervangen door Turkse yoghurt. Het was heerlijk!
Hennie
Weer super lekker. Liefs van ons