• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Betty's Kitchen

Voor als je van lekker eten houdt!

  • Home
  • Recepten
    • Low Carb Recepten
    • Glutenvrije Recepten
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Soepen
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Pasta
    • Pizza
    • Barbecue & Grill
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Tussendoortjes
    • Koekjes
    • Cake
    • Taart
    • Halloween Recepten
    • How-to en tutorials
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Travel
      • Reisblogs Amerika
      • Reisblogs Engeland
      • Reisblogs Hongarije
      • Reisblogs Nederland
      • Reisblogs Portugal
      • Reisblogs Pretparken
      • Reisblogs Spanje
      • Reisblogs Thailand
    • Overige
  • Contact
    • Over ons
    • Samenwerken?
    • In de Media
    • Jouw recept op Betty’s Kitchen
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
You are here: Home / Recepten / Bijgerechten / Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

26 januari 2015 Door Betina Oostveen 20 Comments

Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten!

Overheerlijke witlof uit de oven

Want wie van jullie ‘houd’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter.

Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

Witlof combineren met..

Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen

Rauwe witlof

Tevens hoef je deze groente niet perse te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij! .

Voor je weerstand en een slankere lijn

Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten.


Print

Recept: witlof uit de oven met ham, kaas en ei:

witlof uit de oven met ham kaas en ei

★★★★★

4.5 from 6 reviews

Op deze manier lust iedereen wel een stukje witlof! Een glutenvrij en koolhydraat arm gerecht voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 4 stronkjes witlof,
  • 4 plakken (achter)ham,
  • 100 ml crème fraîche,
  • 1 groot ei (L),
  • 50 gram geraspte (Belegen) kaas,
  • Peper,
  • Zout.

Instructions

  1. Maak de witlof schoon, (steek de harde kern uit) en kook in een ruime pan water met zout. Laat gedurende 10-15 minuten koken en giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  3. Omwikkel de witlof me een plak ham en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
  4. Klop in een kommetje het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met peper en (weinig) zout. Roer hier vervolgens de geraspte kaas doorheen en giet dit mengsel over de witlof heen. Schuif de schaal een beetje heen en weer om het mengsel goed de verdelen.
  5. Plaats de schaal in de oven en bak de witlof af gedurende 25 minuten. Serveer de witlof uit de oven met ham, kaas en ei direct.

Keywords: witlof, oven, bijgerecht, lunch, low carb,

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

Category: Bijgerechten, Low Carb Recepten, Lunch recepten Tags: bijgerecht, Crème fraiche, eieren, Glutenvrij, ham, Kaas, Koken met aanbiedingen, Low Carb, lunch, witlof

About Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Previous Post: « Zelf Mayonaise maken
Next Post: De Snelle Superfood Chef – Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon + WINACTIE »

Reader Interactions

Comments

  1. Ineke

    17 juni 2016 at 1:09 pm

    Misschien een tip :

    om de bitterheid tegen te gaan, leerde ik van mijn moeder, om de witlof ( zonder zout )eerst even een paar minuten te koken , dan afgieten en afspoelen.
    Daarna de witlof gewoon koken. Ik ben al 50 jr getrouwd en doe het nog steeds op deze manier.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 juni 2016 at 2:14 pm

      Hartelijk dank voor de tip Ineke!

      Beantwoorden
  2. Elly lelyveld

    17 januari 2017 at 7:11 pm

    Het smaakt heerlijk de lof en ham en ei fijn recept

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 januari 2017 at 11:13 am

      Wat fijn om te horen. Dank je wel!

      ★★★★

      Beantwoorden
  3. Ad

    17 april 2017 at 8:11 pm

    Het is ook nog eens goed voor je inmumsteem. Zeer belangrijk voor de mens en niet te onderschatten. Maar vooral erg lekker.

    Beantwoorden
  4. MaSt

    7 augustus 2017 at 12:54 pm

    Al een paar keer gekookt en ondertussen mijn favoriete witlof recept. Peuter van 2 smult er ook van.

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 at 4:37 pm

      Dat vind ik tof om te horen! Dat zelfs de allerkleinsten mee zitten te genieten 🙂

      Beantwoorden
  5. michelle

    14 augustus 2017 at 5:08 pm

    Kan het ook zonder cream fraiche ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 augustus 2017 at 5:09 pm

      Wat jij wilt! Alleen smaakt het mengsel dan ook gewoon echt naar ei en heeft het niet dezelfde smeuige substantie die je zou krijgen met creme fraiche of misschien zelfs met slagroom.

      Beantwoorden
  6. Kim

    30 november 2017 at 6:00 pm

    Het is echt zalig! De enige manier om mij witlof te laten eten is om het zo te bereiden. Thanx! 🙂

    ★★★★★

    Beantwoorden
  7. Arlette de Jong

    14 maart 2018 at 5:59 pm

    Super recept.

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 maart 2018 at 3:18 pm

      Dank je wel Arlette!

      Beantwoorden
  8. Ab

    13 augustus 2018 at 6:33 pm

    ik serveer er aardappelpuree met een beetje grove mosterd.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 augustus 2018 at 12:04 pm

      Ook heek lekker! 🙂

      Beantwoorden
  9. Wim S

    28 december 2018 at 7:29 pm

    Een top recept

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 december 2018 at 4:03 pm

      Hi Wim, dank je wel voor je reactie en goed om te horen! 🙂

      Beantwoorden
  10. Astrid

    8 januari 2019 at 10:15 pm

    Lijkt me heerlijk, dit weekend uitproberen.
    Is dit recept koolhydraadarm?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 januari 2019 at 11:22 am

      Hi Astrid, jazeker.
      Dit staat ook vermeld in de tekst. Eet smakelijk!

      Beantwoorden
  11. Dirk Jan

    21 januari 2019 at 5:44 pm

    Hallo, ben ermee bezig. Kan in IPV creme fraiche ook kwark gebruikt worden? Gr DJ.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 januari 2019 at 11:59 am

      Hi Dirk jan,
      dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Verwacht dat het geen probleem is, maar hoor graag of het inderdaad gelukt is 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

profielfotoBetty

Hi! Welkom in mijn online keuken! En hier geef ik antwoord op de vraag: "Wat eten we vandaag?" Op deze site deel ik mijn favoriete (internationale) recepten, toffe restaurants, food events en nog veel meer lekkers met je!

Alvast veel kookplezier!

Groetjes, Betty

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 10x Winter soep recepten 10x Winter soep recepten
  • 15x Recepten voor Valentijnsdag 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • Shakshuka (video) Shakshuka (video)
  • Gnocchi met kip uit de oven (video) Gnocchi met kip uit de oven (video)
  • Dutch Baby Pancake Dutch Baby Pancake

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

Footer

Volg Betty ook op Instagram

  • Terwijl deze dame aan het uitzieken is, MOEST ik natuurlijk nog wel even dit plaatje met jullie delen. Afgelopen wvrijdag kwam namelijk de kookvideo voor deze SHAKSHUKA online en die wil je proeven! Ik kan niet wachten tot ik weer normaal kan eten en hier mijn tanden weer in mag zetten! .
.
#linkinbio #breakfast #lunch #shakshuka #tomaat #chili #eieren #kookvideo #youtube #BettyskitchenNL
http://bit.ly/2DTq75C
  • HIEPERDEPIEP HOERA!
Mijn blog bestaat 6 jaar!!
✨🎈🎉🤩 🎁🎊🏅
Valentijns avond 2013 kreeg ik een website cadeau van Dylan. Een plek om digitaal mijn favoriete recepten op te slaan en bij te houden. En dat vervolgens Food fotografie een enorme hobby van me werd. Nooit gedacht dat de site ontdekt zou worden door mensen buiten mijn familie en vriendenkring. En dat het vandaag de dag een (meer dan) fulltime  baan en eigen bedrijf zou zijn. Maar ook de keerzijde en hoe lastig het combineren met mijn werk en moederschap werd en dat Betty er in 2018 echt een beetje doorheen zat en wilde stoppen. Ik ben blij dat de mensen om me heen volhardend waren en me de droom niet hebben laten opgeven. Want ik vindt het echt ontzettend leuk wat ik doe. Maar soms zit een hoofd vol ideeën en perfectionisme elkaar gewoon in de weg. Het was mijn 5 year itch, zeg maar. 2019: het jaar waarin ik vooral mama wil zijn, waar Nanda, Vincent en andere gastbloggers jullie juist voorzien van nieuwe content, zodat ik me juist kan focussen op een nieuwe uitdaging:  wekelijkse youtube kookvideos! Ik krijg hier nieuwe energie van en vind hier nu weer mijn balans in.
Ik kan iedereen niet vaak genoeg bedanken dat ik dit werk KAN en MAG doen. I ❤️ you - x - Betty
.
.
#blogverjaardag #happybirthday #BettyskitchenNL #persoonlijk #foodie #foodblogger #6yearsold #Thankyou #balans #bedankt #iloveyou #VALENTIJNSDAG
  • #FRIYAY
Deze red Velvet Cookies hadden eigenlijk ook perfect voor Valentijnsdag gekund. Maar met het weekend voor de deur is het ook zeer feestelijk weekend voer 😉 Kneed er lekker op los (wel handschoenen aan, zie video) en geniet! ❤️ Als jij hier ook je tanden in wilt zetten!
Chech het recept via link in @bettyskitchennl 👈 .
.
#redVelvet #rood #kookvideo #wittechocolade #weekend #koekjes #cookies
https://youtu.be/wajROvdhn3M
  • Manlief reageerde verbaasd toen hij deze thuis op tafel zag liggen... Met een kaartje erbij dat niet van hem was... 😂 Misschien moet ik vanmiddag ook even een bosje bloemen voor mezelf kopen want hij is laat thuis, dus wordt enkel samen een kopje thee voor het slapen gaan denk ik. Wel met Merci dan... 😜 bedankt @mercichocolates en aan iedereen: maak er een leuke dag van. Met je liefste, familie, collega's, je kat of alleen💕❤️
#chocoladeisvooriedereen #merci #valentinesday #VALENTIJNSDAG #gekregen #foodpost #love #chocolade #chocolate
  • Goede morgen op deze Valentijnsdag! En kijk eens wat voor lekkers je straks vast in de koelkast kunt zetten. Deze Valentijnsdag ROCKY Road blijf je namelijk van snoepen! Voor het recrpt ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈 of highlights.
.
.
#VALENTIJNSDAG #chocolade #rockyroad #chocolate #valentijn #marshmallows #prettyinpink
http://bit.ly/2DzFfFc
  • #VALENTIJNSDAG
Deze overheerlijke blondies met roze chocolade zijn gevuld met macadamia noten en kersen. Een mooie traktatie voor Valentijnsdag met RUBY chocolade.❤️💕 En zeg nou eerlijk daar wil jij toch ook je tanden in zetten?!? Voor het recept ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈
.
. 
#blondies #rubychocolade #kersen #valentijn #roze #liefdegaatdoordemaag #chocolade #chocolate #cookies #brownies
http://bit.ly/2E7CYmg
  • #VEGETARISCH
Ik heb altijd al eens zelf gnocchi willen maken, maar dan moest het wel een bijzondere worden. Deze variant van pompoen gnocchi is mega lekker en wordt op smaak gebracht met een salie-roomsaus met champignons! Hij is best tof geworden of niet 😉 Wil jij hem ook maken? Zie recept via link in @bettyskitchennl 👈 of via stories
.
.
#pompoen #gnocchi #pasta #potatoes #pumpkin #italianfood #BettyskitchenNL https://bettyskitchen.nl/pompoen-gnocchi/

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Privacyverklaring

Copyright © 2019 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee