Voor de koude Meatless Mondays bedacht ik dit heerlijke vegetarisch stoofpotje met kikkererwten, champignons, sjalotjes en wortel.
Je hebt de pan in een mum van tijd op het vuur staan en laat hem lekker op de achtergrond pruttelen. Een heerlijk winters stoofgerecht, waar heel het huis heerlijk naar gaat ruiken.
Winters vegetarisch stoofpotje
Wat is er lekkerder dan op een koude, regenachtige avond een stoofpotje op het vuur te zetten? Ik heb hier ook warme herinneringen aan van vroeger. Dat ik compleet natgeregend thuiskwam, het binnen lekker warm was en het hele huis ruikte naar stoofpot. In de herfst en winter is het dan ook een van m’n favoriete gerechten, zowel met als zonder vlees. Want met dit recept heb je weer een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel staan.
Ik serveerde dit vegetarische stoofpotje met good old gekookte Hollandse aardappelen. Als je een ander bijgerecht lekkerder vindt kan dat natuurlijk ook, denk aan: zoete aardappel, couscous, (naan)brood of rijst.
Nog meer winterse stoofpotjes recepten
Wil je ook eens een winters stoofpotje met vlees of vis proberen? Maak dan bijvoorbeeld dit Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek, een Mexicaans groentepotje en deze Marokkaanse stoofschotel met vis.
PrintVegetarisch stoofpotje met kikkererwten
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 1 hours 15 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 150 gram kikkererwten
- 200 gram champignons
- 4 sjalotjes
- 1 medium grote winterwortel
- 2 teentjes knoflook
- 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
- 1 bouillonblokjes (ik gebruikte uienbouillon)
- 5 kruidnagels
- 2 laurierbladen
- 50 gram roomboter
- 1 el. olijfolie
- 200 ml. droge, rode wijn
- Peper en zout
- Evt: 300 gram kruimige aardappelen om erbij te serveren
Instructions
- Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat deze dan volgens de gebruiksaanwijzing wellen of voorkoken. Ik gebruikte kikkererwten uit pot die ik, na omspoelen, meteen kon gebruiken.
- Schil de sjalotten en snij ze in halve ringen. De knoflook pers of snij je alvast heel fijn en de champignons borstel je en halveer ze. Snij de winterwortel in grove plakken van ongeveer een centimeter en snij de plakken vervolgens in vieren. Schrap de wortel indien nodig van tevoren.
- Breng alvast een halve liter water aan de kook en los het bouillon hierin op.
- Verwarm een stoofpan op middelhoog vuur en voeg de boter en olijfolie eraan toe. Zodra deze goed verhit zijn voeg je de uien en champignons toe. Bak deze totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Op dat moment voeg je de knoflook, tomatenpuree, kikkererwten en wortel toe. Dit verwarm je slechts enkele minuten. Blus af met de rode wijn en voeg ook het bouillon, de kruidnagels en laurierbladeren toe.
- Breng het vegetarisch stoofpotje aan de kook en zet de pan vervolgens op het laagste vuur. Laat het een uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Roer tussendoor regelmatig.
- Als je aardappels serveert bij de stoofpot, schil deze dan en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Kook ze gaar in licht gezouten water binnen ongeveer 10 minuten. Giet daarna af en bewaar met de deksel op de pan.
- Na de kooktijd proef je de stoofpot en voeg naar smaak nog peper en zout toe. Verwijder de kruidnagels en laurierbladeren voor het serveren. Serveer het vegetarische stoofpotje met de gekookte aardappels.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: dit gerecht kun je prima nog een paar dagen in de koelkast bewaren of na goed afkoelen invriezen. Dan heb je lekker wat achter de hand voor een dag dat koken er even niet in zit. Doe dit alleen met het stoofpotje en niet met de aardappelen. Bereid deze vers als je het weer serveert.
Geef een reactie