Deze havermout crumble met tropisch zomerfruit lijkt een beetje op een crumble maken. Dat is nog eens heerlijk genieten op de vroege ochtend! Bovendien heb ik er lekker veel tropisch zomerfruit ingestopt: papaja, passiefruit, ananas, kokos, granaatappelpitjes en mango, en afgetopt met een frisse, room met basilicum.
Ontbijten met havermout crumble
Mij mag je ‘s nachts wel wakker maken voor crumble. Het is ook zo’n lekker makkelijk dessert voor als er gasten komen. Je kunt het van tevoren maken en in de oven zetten zodra je toe bent gekomen aan het dessert. Maar het is ook verrukkelijk als ontbijt of brunch! Heeeerlijk, dat zachte, warme fruit en dan zo’n beetje kruimelig laagje van havermout, suiker en vegan boter. Maar dat is niet echt bevorderlijk voor de lijn. Ik dook dus de keuken in om een iets gezondere variant te maken en dat werd deze havermout crumble met tropisch zomerfruit! Een beetje 80% gezond om 20% ongezond is het geworden. Het moet wel lekker en leuk blijven he;)

Variatietips havercrumble
Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met het fruit dat je gebruikt voor de crumble. Maak vooral een combinatie die jij lekker vindt: rood zomerfruit, bessencrumble of appel-peer? Hetzelfde geldt voor de suiker die je erin verwerkt. Ik gebruikte kokosbloesemsuiker, een iets gezondere versie van ‘gewone’ witte suiker. Bovendien heeft kokosbloesemsuiker een typische, wat scherpere smaak dan gewone suiker wat ik erg lekker vind. Vind jij dat nu helemaal niet lekker of heb je iets anders staan in de kast: vervang vooral! Vond je deze havermout crumble met zomerfruit lekker? Probeer ook eens deze Rabarber-Frambozen Crumble potjes van Betty of Glutenvrije Rabarber crumble met havermout!
Recept: Havermout crumble met tropisch zomerfruit

Deze havermout crumble met tropisch zomerfruit is nog eens heerlijk genieten op de vroege ochtend! Bovendien heb ik er lekker veel tropisch zomerfruit ingestopt: papaja, passiefruit, ananas, kokos, granaatappelpitjes en mango, en afgetopt met een frisse, room met basilicum.
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Nagerechten
Ingredients
- 175 gram tropisch zomerfruit, zoals mango, papaya, granaatappelpitjes, kokos, passievrucht en ananas
- 1 takje verse basilicum
- vegan boter om in te vetten
Ingrediënten voor de havermout ‘crumble’:
- 50 gram vegan roomboter (bijv. Flora)
- 3 el kokosbloesemsuiker
- 50 gram havermout vlokken
- 30 gr (glutenvrije) bloem
Ingrediënten voor de basilicum-room:
- 125 gram haver fraiche room (plantbased)
- 1 takje verse basilicum
- 0.5 tl. vanillesuiker
Extra:
- foodprocessor of staafmixer
- kleine ovenschaal, ingevet
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Haal de vegan boter uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
- Schil het fruit en snij het in kleine blokjes. De passievrucht halveer je en het vruchtvlees schep je in een kom. Schep de pitjes uit de granaatappel of koop een bakje kant-en-klare;) Verknip de blaadjes van 1 takje verse basilicum in de kom met het fruit en schep alles goed door. Schep het fruit in de ingevette ovenschaal.
- Smeer de zachte roomboter met een hand een beetje uit over het aanrecht. Voeg de havermout vlokken bloem en kokosbloesemsuiker toe. Kneed het met je hand door elkaar, maar verkruimel daarbij het deeg steeds. Verdeel deze ‘crumble’ over het fruit in de schaaltjes.
- Zet de ovenschaaltjes voor 20 minuten in de oven. Hou de crumble in de gaten tijdens de oventijd, het moet wel lichtbruin kleuren maar niet aanbranden. Laat daarna een paar minuten in de vorm afkoelen.
- Tijdens de oventijd schep je de vegan creme fraiche met 2 el. koud water los in een kom. Het tweede takje verse basilicum verknip je in de kom en voeg naar wens nog de vanillesuiker toe.
- Serveer deze tropische havermout crumble met een schep basilicumroom erop of ernaast.
Geniet ervan!
Liefs, Nanda
Geef een reactie