• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Sambal Goreng Buncis (sperziebonen in pittige saus)

Sambal Goreng Buncis (sperziebonen in pittige saus)

8 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Deze Sambal goreng Buncis zijn een zeer geliefd groente bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel! Hierbij ga je namelijk kousenband of sperziebonen wokken in sambal. De knapperige groenten krijgen een beetje pit en zijn goed te combineren met heel veel verschillende gerechten uit deze keuken.

Wat zijn Sambal Goreng Buncis?

Ik heb jullie al vaker verteld dat zelf sambal maken best makkelijk is. Naast mijn favorieten: gevijzelde sambal oelek en de zoete Sambal manis is er ook nog een gebakken sambal goreng. Het geeft een heerlijk hartige sambal die perfect is om vervolgens (voorgekookte) groenten in te wokken. Zo heb je meteen alle heerlijke Indische smaakmakers in een saus en door de groenten te smoren in de sambal wordt alles perfect op smaak gebracht. Niet alleen deze Sambal Goreng Buncis, die je overigens maakt met sperziebonen of kousenband. Maar ook zeer smakelijk voor de bekende Indonesische eieren in pittige saus die overigens Sambal Goreng Telor wordt genoemd. Dit is in ieder geval een heerlijk vegetarisch groente bijgerecht uit de Indonesische keuken en liefhebber van velen!

recept sambal goreng buncis © bettyskitchen.nl

Serveer deze Indonesische boontjes in pittige saus met:

Je kunt deze Sambal Goreng Telor eieren in pittige saus als bijgerecht serveren op een Indonesische rijsttafel. Maar voor een vegetarische avondmaal doen ze het ook prima hoor. Zeker als je hier gestoomde rijst en een nog een ander groente bijgerecht bij serveert. Eieren zijn immers een prima vervanging van een stukje vlees. Maak bijvoo rbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Ook lekker zijn is deze sateh van tempeh die goed te combineren valt met de pittige (pinda)saus van de eieren. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Print

Recept: Sajoer Boontjes (sambal goreng buncis)

recept sambal goreng buncis © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze Sambal goreng Buncis zijn een zeer geliefd groente bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel! Hierbij ga je namelijk kousenband of sperziebonen wokken in sambal. De knapperige groenten krijgen een beetje pit en zijn goed te combineren met heel veel verschillende gerechten uit deze keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 – 6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: wokken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 800 gram sperziebonen (of kousenband)
  • 1 stengel citroengras
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 40 gram santen
  • 160 ml water
  • 3 el gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Voor de sambal goreng:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl gemalen laos (of gember)
  • ½ tl zout
  • ½ tl trassie
  • 1 el ketjap manis
  • 50 gram tomatenpuree

Extra:

  • wok

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water om de sperziebonen gedurende 8 minuten net niet beetgaar te koken.
  2. Vervolgens ga je de sambal goreng maken. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd het harde stukje van de citroengras. Snijd de citroengras in de lengte 2x door (tot 4 repen) en hak vervolgens in hele fijne stukjes. Voeg de zonnebloemolie toe aan een hete wok en frituur hierin de ui, knoflook en citroengras tot ze lichtbruin kleuren (5 – 10 minuten).
  3. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout, trassie, ketjap en tomatenpuree toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  4. Vervolgens voeg je de santen en water toe en roer goed los tot een saus die je nog even een paar minuten verwarmt. Leg daarna de voorgegaarde boontjes in de sambal en wok het geheel gedurende 5 minuten. 
  5. Bestrooi de Sambal Goreng Buncis voor het serveren met de gefrituurde uitjes en serveer direct.

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van 40 gr santen + 160 ml water kun je ook 200 ml kokosmelk gebruiken in dit recept.

Keywords: sperziebonen, kousenband, vegetarisch, bijgerecht, sambal, pittig, citroengras, rode peper, lombok, uitjes

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept sambal goreng buncis © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Sajoer boontjes of wel Sambal Goreng Buncis wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: bijgerecht, citroenblad, citroengras, gember, Indonesische keuken, ketjap manis, kokosmelk, kousenband, laos, rode peper, sambal, santen, sperziebonen, tomatenpuree, trassie, vegetarisch, wokken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Brookies Baked Oats
Volgend bericht: Vegan Bacon van Tempeh »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in