• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Broodbak Mix omrekenen voor Desembrood

Broodbak Mix omrekenen voor Desembrood

29 januari 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Kun je een standaard broodmix voor gist gebruiken voor het bakken van desembrood? Ja dat kan zeker, zoals ik bij onderstaand recept voor desembrood met oergranen doe. Er zijn een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden, maar daar vertel ik je in dit artikel meer over. Dit omrekenen kun je toepassen bij vrijwel iedere kant-en-klaar broodmix, maar ook voor andere brood recepten op basis van gist.

Zuurdesembrood met broodbak mix maken

Ik gebruik bijvoorbeeld een Oergranen Brood bakmix van het merk ‘Soubry’ (o.a. te koop bij de Makro) voor het maken van Desembrood met Oergranen. Deze broodmix bevat o.a. (vol)tarwebloem maar ook 12 % oergranen bestaande uit: gierst, amarant, boekweitmeel, rode quinoa, gele quinoa, chia zaadjes en tarwevlokken. Echt superlekker om in een homemade brood te verwerken. Maar je kunt natuurlijk ook elke ander willekeurige broodbak mix gebruiken om zuurdesembrood te maken, evenals een ander (online) recept voor brood met gist. Maar neem ook eens een kijkje bij dit recept voor 24h Desem (wit)brood maken en deze prachtige volkoren desembol van de Veldkeuken.

broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
Wat is het recept van de broodbakmix?

Op de verpakking van mijn Oergranen broodmix staat een recept beschreven met 500 gram van het meel + 280 ml water + 15 gram roomboter + 8 gram zout + 4 – 8 gram droge gist. Maar je kunt dus het gist in dit recept vervangen door je eigen zuurdesem starter. Daarnaast staat er 10 minuten kneden en totaal 2 uur rijstijd op de verpakking. Ik heb dit recept dus omgerekend naar een zuurdesem variant: ik voeg namelijk geen gist toe maar vervang een deel van de bloem en water uit het recept door mijn zuurdesem starter. En daarnaast moet het deeg gewoon langer rijzen dan beschreven staat voor de juiste ontwikkeling. Dit trucje kun je natuurlijk bij meerdere broodbak mixen of standaard brooddeeg recepten met gist toepassen.

Omrekenen meel en water voor zuurdesem

Mijn zuurdesem starter is op basis van 100% hydratatie. Dat wil zeggen: 150 gram zuurdesem bestaat uit 75 gram bloem + 75 gram water. Ik breng deze hoeveelheden dus in mindering op de hoeveelheid meel en water die in het oorspronkelijke recept van de brood bakmix beschreven staat. Het aangepaste recept vind je dus hieronder terug. Daarnaast laat het deeg eigenlijk 3x rijzen: na het kneden eerst 2 uren in een ingevette kom met tussendoor vouwen en kneden, daarna nog eens 3 – 5 uren in een rijsmandje (of bakvorm). Echt een heel stuk langere bereiding, maar dan gaat er gegarandeerd een prachtige Zuurdesembrood met Oergranen de oven in!

broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
Rijsmandje of bakvorm gebruiken?

Belangrijk is om altijd even de grootte van een rijsmandje te koppelen aan de grootte van je broden. Een ronde rijsmand met 20 cm doorsnede is meestal voor 400 – 600 gram deeg. 22 – 24 cm is voor 600 – 800 gram deeg en > 24 cm is voor bijv. 1 kilo deeg. Je kunt er voor kiezen om je rijsmandje te voorzien van een speciale doek of gebruik een schone theedoek (zonder wasmiddel). Maar je kunt ook een ouderwets bakblik voor brood gebruiken en het deeg op bakpapier in en uit de vorm tillen. Op de foto’s zie je beiden terug, want dit zuurdesembrood met oergranen hebben wij dus al regelmatig gemaakt in Betty’s Kitchen!


Heb je deze al in huis?


Print

Desembrood bakken met een broodbakmix

broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Dit is een voorbeeld recept met een Oergranen broodbakmix van het merk ‘Soubry’. Het recept wordt aangepast naar een variant met zuurdesem in plaats van gist te gebruiken.

Het zuurdesem bevat een hoeveelheid water en bloem, deze breng je simpelweg in mindering op je broodbak mix recept. Daarnaast is het aan te bevelen een zuurdesem deeg wat langer te laten rijzen voor een goede ontwikkeling.

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale

Origineel Broodbakmix Recept (volgens verpakking):

  • 500 gram Soubry Oergranen Brood bakmix
  • 280 ml lauwwarm water (20 – 24 graden)
  • 8 gram zout
  • 4 – 8 gram droge gist
  • 15 gram zachte boter

Aangepast Recept ivm desembrood:

  • 150 gram actief zuurdesem 
  • 425 gram Soubry Oergranen Brood bakmix
  • 205 ml lauwwarm water (24 – 28 graden)
  • 8 gram zout
  • 15 gram zachte boter

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak (of gebruik je handen om te kneden)
  • plantaardige olie voor invetten
  • rond rijsmandje 22 – 24 cm (of gebruik een ruime rechthoeking bakblik)
  • gietijzeren braadpan met deksel
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop het zuurdesem in de mengkom van de mixer. Voeg de oergranen brood bakmix en het water toe en roer het goed door elkaar. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat 30 minuten staan voor autolyse.
  2. Voeg daarna het zout en boter (of olie) toe en kneed 5 – 10 minuten met de keukenmixer door op lage stand met een deeghaak. Je kunt ook 15 – 20 minuten met de hand kneden.
  3. Vorm een bol van het deeg.Vet de kom in met een beetje zonnebloemolie en plaats het deeg hierin. Draai het deeg even rond, zodat alles bedekt is met olie en laat 2 uur rijzen op een warme plek. Trek en vouw het deeg ieder half uur even om met je handen (zie ook deze video). 
  4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Doe dit zelfde ook met je rijsmandje of de theedoek. Schep het deeg uit de kom en vouw nog een laatste keer zoals hierboven beschreven. Vorm daarna het deeg tot een bol of rol, afhankelijk van je bakvorm. (TIP: Bekijk hier de video voor het vormen van een ronde ‘Boule’.) In een rijsmandje plaats je het deeg ondersteboven, dus met de naad omhoog. Dek de vorm af met folie en laat het deeg nu 3 -5 uren rijzen in de vorm. Je kunt er ook voor kiezen het deeg slechts 1-2 uur te laten rijzen en daarna met folie afgedekt in de koelkast te plaatsen voor een nachtrijs.
  5. Voor het afbakken verwarm je de oven voor op 230 graden celcius (210 hetelucht). Plaats ook meteen de gietijzeren braadpan met deksel in de oven en verwarm het geheel gedurende 30 minuten.
  6. Keer het rijsmandje om op een vel bakpapier. Maak met een scherp met inkepingen ter decoratie. Het makkelijkst is een kruis of een ‘oor’ in de lengte van het brood.
  7. Til de pan met ovenhandschoenen uit de oven en plaats op een onderzetter. Haal de hete deksel van de pan. Pak met twee handen de vier hoeken van het bakpapier beet en til in een keer in de pan. Plaats de deksel terug en schuif de pan in de oven. Bak het zuurdesembrood gedurende 25 minuten, verwijder daarna de gloeiendhete deksel en bak nog eens 15 minuten. 
  8. Verplaats het brood direct na het bakken naar een rooster en laat volledig afkoelen.

Eet smakelijk!

Notes

In plaats van een rond brood kun je ook een ruime rechthoekig bakblik gebruiken (bijv. 30 x 15 cm). Er zijn namelijk ook langwerpige rijsmandjes verkrijgbaar. En anders kun je bij stap 4 het deeg op een stuk bakpapier plaatsen, met de naad omlaag, en deze alvast in de bakvorm (broodvorm, cakevorm) hangen en tezamen meebakken in de oven.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl
broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met een broodbak mix omrekenen voor desembrood maken.

broodbak mix omrekenen voor desembrood © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Deeg recepten, How-to en tutorials Tags: amarant, basis recept, boekweit, brood, chiazaad, desembrood, gierst, oerhollands, omrekenen, Quinoa, volkoren

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Kung Pao Chicken (Pittige Kip)
Volgend bericht: Tjap Tjoy met Tofu »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten Tartiflette met spek en kaas (video)
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in