Soms pik je wel eens van die bijzondere dingen op in het buitenland. Dat rijst en thailand onlosmakend met elkaar verbonden zijn is geen geheim. Maar wist je dat de Thai s’ochtends het liefst ontbijten met een Thaise hartige rijstepap? Jok of Congee lijkt nog het meeste op een dikke, soep met vleesballetjes, maar dan natuurlijk met typische Thaise smaakmakers. Ik nam de proef op de som en maakte er een heerlijke eigen versie van.
Zoete en Hartige rijstepap als ontbijt
Het eten van rijst is goed voor je. Met name zilvervlies rijst bevat veel vezels, dat je darmwerking ten goede komt. Ik krijg ook al van kleins af aan het advies om bij ziekte soep en ook rijst te eten. Om je vochthuishouding en vertering op gang te houden en uiteraard om je een goede vulling te geven. Dan ben je binnen no time weer zo sterk als een olifant! Daarnaast is rijstepap relatief goedkoop en deze hartige rijstepap genaamd Jook of Congee is dan ook heel geliefd in Thailand en China. Daarentegen is zoete Rijstepap is weer heel bekend als vullend en zoet ontbijt in Nederland, maar ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Lekker met rozijnen, bruine suiker of gehakte amandelen of pistachenoten.
Ben je ook al bekend met het maken van een GROG? Dit drankje met oa. gember en whiskey kan je een kleine boost geven als je griep hebt.
Rijstepap met gehaktballetjes
n Thailand gebruikt men vaak (gebroken) Jasmijnrijst om deze hartige rijstepap te maken. Je kunt deze gerust een half uur laten pruttelen op het fornuis. Het zetmeel in de rijst laat namelijk los tijdens het koken en zorgt voor een romige textuur en zo maak je dus de pap naar jouw gewenste dikte en structuur. Traditioneel gaan er wat gehaktballetjes of restjes vlees met lekker veel gember in. Dat laatste is tevens een flinke oppepper als je ziek bent en aan moet sterken, dus serveer Congee ook gerust als lunch of diner dan. Bestrooi met jouw favoriete ‘toppings’ voor een lekkere bite en nog meer smaak.
En kun je geen genoegen krijgen van rijst in je soep, maak dan ook eens bijvoorbeeld deze Indonesische Soto Ajam! Ook lekker: Ontbijten met een Aziatische Hartige Havermoutpap met gebakken ei en bosui.
Thaise Hartige rijstepap (Jok / Congee)
Wist je dat men in Thailand het liefst ontbijt met rijst. Gebakken maar ook verwerkt tot pap. Deze Thaise Jok of Congee is een hartige rijstepap, of soort soep met rijst en is erg lekker met gehaktballetjes en een beetje extra groenten.
- Prep Time: 30 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 30 – 60 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: Thaise Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Ingrediënten rijstepap:
- 200 gram (gebroken) Jasmijn rijst
- 200 gram (varkens)gehakt
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
- 1 eetlepel fijngehakte knoflook
- 1 eetlepel fijngehakte gember
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- snufje zout
- witte peper
Optionele toppings:
- bosui, in dunne plakjes
- gember, in julienne reepjes
- knoflook, in dunne plakjes, in een laagje olie gebakken/gefrituurd
- verse koriander, fijngehakt
- verse spinazie blad
- taughe
- een zachtgekookt of gepocheerd eitje
Extra:
Instructions
- Stop de rijst in een kookpan en voeg hier 1 liter water + snufje zout bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de rijst garen gedurende 20 minuten. Tussentijds wel blijven checken en roeren om aanbranden te voorkomen. En je kunt gerust een kopje water toevoegen als de rijst te droog kookt.
- Ondertussen ga je de gehaktballen maken: Stop het gehakt in de keukenmachine, samen met de bruine suiker, verse koriander, knoflook, gember, maar slechts 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel soja saus. Breng op smaak met wat witte peper. Laat de machine een minuut draaien, totdat het gehaktmengsel goed vermengd is. Vorm hier, met natte handen, soepballetjes uit van 1-2 cm doorsnede.
- Voeg de gehaktballen bij de rijst in de pan en giet zo’n 3 kopjes water erbij, zodat alles weer onder staat. Je gaart de balletjes langzaam in het kookvocht van de rijst. En ondertussen geven de balletjes ook weer smaak af aan de rijstepap.
- In principe blijf je doorkoken totdat de balletjes gaar zijn en de rijst tot pap is gekookt. Voeg eventeel een extra kopje water toe, zodat je rijstepap niet droog kookt.
- Maak je geen zorgen, bij mij gaat er gerust 2 liter water (= 8 kopjes) bij, voor ik het gewenste eindresultaat te pakken heb.
- Serveer je Thaise hartige rijstepap met gehaktballetjes in een kom en strooi hier je favoriete toppings overheen. Maak er lekker een combinatie van, zodat je bij elke hap een andere topping kunt proeven.
Eet smakelijk
Notes
Heb je ‘left-over’ rijst in huis? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om deze Thaise hartige rijstepap te maken. Kort dan wel de gaartijd met de helft in.
Geef een reactie