• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Zoete Rijstepap maken

Zoete Rijstepap maken

4 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee aan te vangen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.

Basisrecept voor zelf zoete rijstepap maken

Een pap maak je door een graan, of rijst tot ‘pap’ te koken in bijvoorbeeld water of (plantaardige) melk. Voor het maken van rijstepap gebruik je het liefst dessertrijst of risottorijst, je weet wel, met een ronde korrel, omdat deze heel goed het vocht opneemt. Je kookt als het ware rijstkorrel kapot en dat maakt een brei die dus pap wordt genoemd. Om hem lekker op smaak te brengen koken we het merg van een vanillepeul en wat suiker mee en serveren met bijvoorbeeld bruine suiker, stroop of gewoonweg vers fruit. Dit basisrecept voor zelf zoete rijstepap maken is makkelijk en goedkoop maar bovenal lekker en vullend!

Wist je dat men in Thailand en China weer hartige rijstepap eet? Daar wordt het ook wel Jook of Congee genoemd. Je kunt dan bouillon en stukken vlees gebruiken om de pap smaak te geven.

basis recept voor zoete rijstpap maken met suiker en stroop ontbijt
Hollandse rijstepap met suiker en stroop
basis recept voor zoete rijstpap maken met suiker en stroop ontbijt
Roz Bel Laban – Midden Oosterse pap met noten en rozenwater

Nog meer recepten voor pap maken

Zoete rijstepap maken is dus een ontbijt dat we in Nederland al van oudsher maken. Het is vandaag de dag alleen meer vervangen door het immers populaire havermoutpap dat ook rijk is aan vezels en eiwitten. Maar daarnaast is zoete rijstepap ook zeer geliefd in andere landen waar veel rijst wordt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan Roz Bel Laban in Egypte of Rice Kheer in India. Maar er zijn nog meer soortgelijke recepten om van te smullen hoor! Wat dacht je bijvoorbeeld van een quinoa ontbijt bowl met blauwe bessen? Of een Oosterse griesmeelpap met gedroogd fruit, ook wel Suji genoemd? Onze Nanda maakte tevens deze Tropical Quinoa ontbijt met Earl Grey. Zo kun je nog volop variëren met pap voor het ontbijt!


Print

Basis Recept: zoete Rijstepap maken

basis recept voor zoete rijstpap maken met suiker en stroop ontbijt
Print Recipe

Zoete rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee te beginnen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: koken
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gr dessertrijst (of risottorijst)
  • 1 liter volle melk
  • 3 el kristalsuiker (45 gram)
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • 1 –2 eetlepels ongezouten roomboter (optioneel)

Toppings:

  • lichtbruine basterdsuiker of
  • stroop en
  • vers fruit

Instructions

  1. Stop de rijst – zonder te wassen – samen met de melk in een kookpannetje. Voeg de kristalsuiker toe. Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg uit en voeg toe aan de melk. (TIP: gebruik de uitgeschraapte peul om vanille suiker of vanille extract te maken.
  2. Plaats geen deksel op de pan en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 14-15 minuten zachtjes doorkoken tot een rijstepap. Zet daarna het vuur uit.
  3. Wil je de rijstepap extra romig maken, dan kun je er ook voor kiezen om nog 1 – 2 eetlepels ongezouten roomboter door de pap heen te roeren, vlak voor serveren. Dit is tevens ook het moment om eventuele smaakmakers zoals rozenwater toe te voegen als je dat wilt.
  4. Schep daarna de pap uit de pan in kommen of mokken. Bestrooi direct met suiker of stroop of andere smaakmakers. Je kunt de zoete rijstepap daarna lauwwarm of afgekoeld serveren.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatie recepten:

In Noord Afrika en het Midden-Oosten is rijstepap (Roz Bel Laban of Ros bil laban) ook populair als ontbijt of tussendoortje. Naast vanille en suiker worden daar ook vaak nog kaneel of nootmuskaat aan toegevoegd. Een theelepeltje rozenwater of oranjebloesem water door je gare rijstepap heen roeren zijn ook typische smaakmakers in Arabisch sprekende landen. Maak de rijstepap lekker luxe door er rozijntjes of nootjes (amandelen of pistache) bovenop te serveren voor extra bite, smaak en crunch.

Keywords: rijst, pap, rijstepap, dessert, ontbijt, suiker, stroop, kaneel, rozijnen, amandelen

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

basis recept voor zoete rijstpap maken met suiker en stroop ontbijt

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken zoete rijstepap als ontbijt.

Category: Ontbijt Recepten Tags: Afrikaanse keuken, amandelen, basis recept, budget koken, dessert, Egyptische keuken, Glutenvrij, Indiase keuken, melk, Nederlandse keuken, ontbijt, pap, pistachenoten, rijst, rijstepap, risotto, rozijnen, stroop, suiker, vanille, vanillestokje, zoet

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Kimchi Fried Rice met ei
Volgend bericht: 10x Recepten met OREO koekjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in