Soms pik je wel eens van die bijzondere dingen op in het buitenland. Dat rijst en thailand onlosmakend met elkaar verbonden zijn is geen geheim. Maar wist je dat de Thai s’ochtends het liefst ontbijten met een Thaise hartige rijstepap? Jok of Congee lijkt nog het meeste op een dikke, soep met vleesballetjes, maar dan natuurlijk met typische Thaise smaakmakers. Ik nam de proef op de som en maakte er een heerlijke eigen versie van.
Het eten van rijst is goed voor je. Met name zilvervlies rijst bevat veel vezels, dat je darmwerking ten goede komt. Ik krijg ook al van kleins af aan het advies om bij ziekte soep en ook rijst te eten. Om je vochthuishouding en vertering op gang te houden. En rijst IN mijn soep vind ik dan ook erg lekker! Dan ben je binnen no time weer zo sterk als een olifant!
Ben je ook al bekend met het maken van een GROG? Dit drankje met oa. gember en whiskey kan je een kleine boost geven als je griep hebt.
In Thailand gebruikt men vaak (gebroken) Jasmijnrijst om deze hartige rijstepap te maken. Je kunt deze gerust een half uur laten pruttelen op het fornuis. Het zetmeel in de rijst laat namelijk los tijdens het koken en zorgt voor een romige textuur en zo maak je dus de pap naar jouw gewenste dikte en structuur.
Traditioneel gaan er wat gehaktballetjes, met lekker veel gember. Dat laatste is tevens een flinke oppepper als je ziek bent en aan moet sterken. En daarnaast is deze Thaise hartige pap een heerlijk lunchgerecht, dat je dus kunt eten in plaats van soep. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het alleen niet als ontbijt op tafel zou zetten. Dan gaat mijn voorkeur meer uit naar een Thaise ontbijt omelet met gewokte rijst. Maar daarnaast kun je wel heerlijk genieten van deze hartige rijstepap. Bestrooi met jouw favoriete ‘toppings’ voor een lekkere bite en nog meer smaak.
En kun je geen genoegen krijgen van rijst in je soep, maak dan ook eens bijvoorbeeld deze Indonesische Soto Ajam!
Recept Thaise hartige rijstepap:
(lunch voor 4 personen)
Ingrediënten rijstepap:
- 200 gram (gebroken) Jasmijn rijst,
- 300 gram (varkens)gehakt,
- 2 eetlepels bruine suiker,
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander,
- 1 eetlepel fijngehakte knoflook,
- 1 eetlepel fijngehakte gember,
- 2 eetlepels vissaus,
- 2 eetlepels soja saus,
- snufje zout,
- witte peper.
Optionele toppings:
- bosui, in dunne plakjes,
- gember, in julienne reepjes,
- knoflook, in dunne plakjes, in een laagje olie gebakken/gefrituurd,
- verse koriander, fijngehakt
- een zachtgekookt of gepocheerd eitje.
Extra:
- keukenmachine,
- kookpan.
Bereidingstijd: 30-60 minuten.
Bereidingswijze:
- Stop de rijst in een kookpan en voeg hier 1 liter water + snufje zout bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de rijst garen gedurende 20 minuten. Tussentijds wel blijven checken en roeren om aanbranden te voorkomen. En je kunt gerust een kopje water toevoegen als de rijst te droog kookt.
- Ondertussen ga je de gehaktballen maken: Stop het gehakt in de keukenmachine, samen met de bruine suiker, verse koriander, knoflook, gember, maar slechts 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel soja saus. Breng op smaak met wat witte peper. Laat de machine een minuut draaien, totdat het gehaktmengsel goed vermengd is. Vorm hier, met natte handen, soepballetjes uit van 1-2 cm doorsnede.
- Voeg de gehaktballen bij de rijst in de pan en giet zo’n 3 kopjes water erbij, zodat alles weer onder staat. Je gaart de balletjes langzaam in het kookvocht van de rijst. En ondertussen geven de balletjes ook weer smaak af aan de rijstepap.
- In principe blijf je doorkoken totdat de balletjes gaar zijn en de rijst tot pap is gekookt. Voeg eventeel een extra kopje water toe, zodat je rijstepap niet droog kookt.
- Maak je geen zorgen, bij mij gaat er gerust 2 liter water (= 8 kopjes) bij, voor ik het gewenste eindresultaat te pakken heb.
- Serveer je Thaise hartige rijstepap met gehaktballetjes in een kom en strooi hier je favoriete toppings overheen. Maak er lekker een combinatie van, zodat je bij elke hap een andere topping kunt proeven.
Tip: Heb je ‘left-over’ rijst in huis? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om deze Thaise hartige rijstepap te maken. Kort dan wel de gaartijd een flink stuk in.
Eet smakelijk,
Groetjes, Betty
Geef een antwoord