Tijdens het koude weer, vind ik het heerlijk om stoofvlees te maken. Er gaat dan niet boven een lekker stukjes mals vlees, zoals deze sukadelappen met hutspot, die spontaan op je tong smelt. De sukadelappen worden gestoofd in rode wijn en dat maakt het vlees lekker mals!
Stoofvlees met hutspot
Misschien komt het omdat ik zo lekker bezig ben met winterse recepten, maar ik kreeg ineens zin in stoofvlees en aardappels… Dus ik naar de winkel voor sukadelappen en daarbij maak ik een lekkere hutspot gemaakt van zoete bospeentjes in plaats van winterwortel. De bospeen maakt de hutspot een tikkeltje zoeter. En met die vrolijke oranje kleur in je pan en een zoete bite van de worteltjes: krijg je helemaal zin in de lente! Ook lekker: maak eens ossobuco – dat is gestoofde kalfsschenkel uit Milaan!
Sukadelappen opwarmen
Je kunt de sukadelappen ook een dag van te voren bereiden, en de volgende dag alleen even een beetje opwarmen in de braadpan. Ik bak geregeld in de avonduren mijn stoofvlees voor de volgende dag. Want als je uit het werk komt wil je meteen kunnen eten, en niet nog 3 uur wachten tot het vlees gaar is. En als je grote fan bent van deze sukadelappen, dan heb ik hier nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.
Recept: Sukadelappen met hutspot
Tijdens het koude weer, vind ik het heerlijk om stoofvlees te maken. Er gaat dan niet boven een lekker stukjes mals vlees, zoals deze sukadelappen met hutspot gemaakt van kruimige aardappels en winterpeen of bospeen. De saus is een combinatie van bouillon, rode wijn en een met mosterd besmeerde bruine boterham. Heerlijk!
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 2.5 uur
- Total Time: bijna 3 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 750 gram sukadelappen (4 grote lappen),
- olijfolie of bakboter,
- peper & zout,
- 3 sjalotjes,
- 1 grote knoflookteen,
- 500 ml runderbouillon,
- 15 jeneverbessen,
- 6 kruidnagels,
- 2 laurierblaadjes,
- 250 ml volle rode wijn.
- 1 bruine boterham
- 1 tl mosterd
Voor de hutspot:
- 1 kilo kruimige aardappels,
- 2 uien,
- een tros bospeentjes (ca 500 gram),
- 1 theelepel zout,
- 50 gram boter.
- scheut (warme) melk.
Instructions
- Dep de sukadelappen droog met keukenpapier. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Verhit de olie of bakboter in een grote braadpan, en bak hierin de sukadelappen rondom bruin. Haal de sukadelappen uit de pan en breng op smaak met een beetje (!) zout en flink wat peper.
- Bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de sukadelappen daarna weer toe en schenk hierop de bouillon en de wijn. Voeg de jeneverbessen, kruidnagels en laurier toe en breng aan de kook.
- Besmeer het bruine brood royaal met mosterd en leg bovenop, met de mosterd omlaag, in de pan. Draai het vuur laag, en laat de sukadelappen 90 minuten zachtjes stoven. Check daarna of je wellicht nog wat extra bouillon, water of wijn moet toevoegen, zodat het stoofvlees niet droog komt te staan. Laat daarna nogmaals 60- 90 minuten stoven (afhankelijk van hoe dik je de jus wil hebben).
- Maak ondertussen de hutspot: Schil de aardappels en snijd in parten. Pel de ui en snijd in parten. Was en schrap de bospeen en snijd in plakjes van 5 mm. Breng dit alles met de zout aan de kook in een pan water. (Zorg dat alles nét onder water staat).
- Laat de hutspot 20-25 minuten doorkoken, giet daarna af een stop terug in de pan. Snijd de boter in vieren en voeg toe. Gebruik vervolgens een pureestamper om hier een grove hutspot van de maken. Voeg op het laatst een scheutje (warme) melk toe en stamp licht door om smeuïg te maken.
- Verwijder de laurier uit de saus en serveer de sukadelappem met hutspot.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Snelkook versie voor diegenen met een snelkookpan:
Bereid bovenstaande stappen in een snelkookpan, maar gebruik slechts 250 ml bouillon en 200 ml wijn. Zet de pan op de hoogste (vlees)stand, en laat 45 minuten koken. Giet daarna de inhoud over in een hapjespan, (het is nog waterig) en breng aan de kook. In 10-20 minuten kook je het vocht in tot een dikke saus. Wel goed blijven roeren zodat de bodem niet aankoekt!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Leonard mansoer
Ik heb bij gebrek aan gewone uit wel eens rode ui gebruikt .
Hier wordt de hutspot ook zoeter en zachter van smaak .
Groetjes leonard
Betina Oostveen
Dank je wel Leonard, voor het delen van jou tip!
Dat gaat inderdaad heel lekker smaken 🙂
Tobias
Ik stond net in de supermarkt met en kwam op jouw recept terecht. En ik ben het nu aan het maken. 😄 Ik dacht: je vindt dat vast leuk om te lezen. Groet Tobias
K van Brug
Kan ik de rode wijn ook vervangen. Ik wil dit graag eten met mijn kinderen, maar ben van mening dat alchohol gewoon niet voldoende verdampt tot 0%
Betina Oostveen
Helemaal gebrijpelijk hoor en jj kunt wijn of bier in stoofschotels vervangen door een beetje tomatenpuree of zelfs een beetje azijn. Een broodje besmeert met mosterd kan ook. Het vlees heeft deze ‘zuurtjes’ nodig om malser te worden.