• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

26 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Heb jij wel eens zelf een oer-Hollandse boterkoek gemaakt? Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!

Variatie recept speculaas boterkoek met amandelspijs

Omdat Sinterklaas weer naar Nederland kwam was ik van plan om iets met speculaaskruiden te maken. Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een aantal jaar op deze website en is dan ook perfect om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen, zoals dus speculaaskruiden. Door de boterkoek dan ook nog eens een middenlaag van amandelspijs te geven kregen we een mooie lookalike van de traditionele ‘gevuld speculaas maken. Dit was zo leuk, snel en makkelijk te maken dat ik het recept absoluut even hier moet delen! De liefhebbers van boterkoek kunnen ook nog hun hart ophalen met deze recepten voor boterkoek met witte chocolade en pistaschenoten en de zomerse variant met citroen en gember. Vindt jij boterkoek ook zo lekker?

recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl
recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met speculaas en amandelspijs

In de aankomende Sinterklaas periode kun je er niet omheen: je gaat overal heel veel lekkers en recepten tegenkomen met de speculaas en amandelspijs. Deze smaakmakers zijn onlosmakend verbonden met 5 december en naast de verplichte speculaas brokken past onderstaande speculaas boterkoek hier ook perfect bij. Wil je nog meer lekkers hiermee proberen? Maak dan bijvoorbeeld eens deze speculaastaart met amandelspijs en abrikozen! Of maak een superdeluxe appeltaart met noten en amandelspijs. Uiteraard mag onze oud-Hollandse klassieker ‘gevulde speculaaskoeken‘ ook niet ontbreken in dit rijtje! Wist je dat amandelspijs trouwens ook heel erg lekker is in gevulde croissants? De Italianen maken hier een heerlijk ontbijtje mee klaar namelijk!


Print

Recept: Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een boterkoek is een echte Hollandse traktatie. Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden (of gebruik pumpkin spice)
  • snufje zout
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • 200 gr amandelspijs
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken
  • 1 el amandelschaafsel

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm
  • kaasschaaf (of scherp mes)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Verdeel het deeg in 2 stuks – weeg eventueel af-. Druk 1 deel van het speuclaas boterkoekdeeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
  5. Gebruik een kaasschaaf om plakken van de korte zijde van het amandelspijs af te schafen. Verdeel de plakken over het deeg in de vorm en knip en snijd bij tot de hele vorm bedekt is in een evenredige laag.
  6. Rol de overige helft van het deeg uit tot een ronde lap ter grote van de vorm en plaats deze voorzichtig op de spijs. Druk het geheel eventjes aan.
  7. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk. Bestrooi tot slot met de amandelschaafsel.
  8. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de speculaas boterkoek in 15 -18 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als dit recept voor speculaas boterkoek met amandelspijs wilt gaan maken voor tijdens de Sinterklaas viering.

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: amandelen, amandelspijs, bloem, boterkoek, Nederlandse keuken, roomboter, Sinterklaas, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Loaded Pulled Pork Fries – uit OhMyFoodness kookboek
Volgend bericht: Sinterklaas kaashapjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee