• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

26 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Heb jij wel eens zelf een oer-Hollandse boterkoek gemaakt? Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!

Variatie recept speculaas boterkoek met amandelspijs

Omdat Sinterklaas weer naar Nederland kwam was ik van plan om iets met speculaaskruiden te maken. Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een aantal jaar op deze website en is dan ook perfect om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen, zoals dus speculaaskruiden. Door de boterkoek dan ook nog eens een middenlaag van amandelspijs te geven kregen we een mooie lookalike van de traditionele ‘gevuld speculaas maken. Dit was zo leuk, snel en makkelijk te maken dat ik het recept absoluut even hier moet delen! De liefhebbers van boterkoek kunnen ook nog hun hart ophalen met deze recepten voor boterkoek met witte chocolade en pistaschenoten en de zomerse variant met citroen en gember. Vindt jij boterkoek ook zo lekker?

recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl
recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met speculaas en amandelspijs

In de aankomende Sinterklaas periode kun je er niet omheen: je gaat overal heel veel lekkers en recepten tegenkomen met de speculaas en amandelspijs. Deze smaakmakers zijn onlosmakend verbonden met 5 december en naast de verplichte speculaas brokken past onderstaande speculaas boterkoek hier ook perfect bij. Wil je nog meer lekkers hiermee proberen? Maak dan bijvoorbeeld eens deze speculaastaart met amandelspijs en abrikozen! Of maak een superdeluxe appeltaart met noten en amandelspijs. Uiteraard mag onze oud-Hollandse klassieker ‘gevulde speculaaskoeken‘ ook niet ontbreken in dit rijtje! Wist je dat amandelspijs trouwens ook heel erg lekker is in gevulde croissants? De Italianen maken hier een heerlijk ontbijtje mee klaar namelijk!


Print

Recept: Speculaas Boterkoek met Amandelspijs

Print Recipe

Een boterkoek is een echte Hollandse traktatie. Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden (of gebruik pumpkin spice)
  • snufje zout
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • 200 gr amandelspijs
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken
  • 1 el amandelschaafsel

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm
  • kaasschaaf (of scherp mes)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Verdeel het deeg in 2 stuks – weeg eventueel af-. Druk 1 deel van het speuclaas boterkoekdeeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
  5. Gebruik een kaasschaaf om plakken van de korte zijde van het amandelspijs af te schafen. Verdeel de plakken over het deeg in de vorm en knip en snijd bij tot de hele vorm bedekt is in een evenredige laag.
  6. Rol de overige helft van het deeg uit tot een ronde lap ter grote van de vorm en plaats deze voorzichtig op de spijs. Druk het geheel eventjes aan.
  7. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk. Bestrooi tot slot met de amandelschaafsel.
  8. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de speculaas boterkoek in 15 -18 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept speculaas boterkoek met amandelspijs © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als dit recept voor speculaas boterkoek met amandelspijs wilt gaan maken voor tijdens de Sinterklaas viering.

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: amandelen, amandelspijs, bloem, boterkoek, Nederlandse keuken, roomboter, Sinterklaas, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Loaded Pulled Pork Fries – uit OhMyFoodness kookboek
Volgend bericht: Sinterklaas kaashapjes »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept witlofsalade met appel en rozijnen © bettyskitchen.nl Witlof salade met appel en rozijnen

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in