• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Speculaas brokken

Speculaas brokken

18 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Dit is het recept voor homemade speculaasbrokken! Ik geef je tips om lekkere knapperige speculaas brokken te maken, die je vervolgens serveert bij warme chocolademelk, een kop thee of gewoonweg voor bij de koffie! Een lekkere oud-Hollandse koek om van te snoepen. En deze Sinterklaas traktatie is ook eenvoudig vegan te maken!

Zelf makkelijk en snel speculaas brokken maken

Elk jaar rond Sinterklaas zijn de recepten met speculaaskruiden immers populair! Van zelf kruidnootjes maken, gevuld speculaas maken tot knapperige speculaas brokken. We kunnen er immers geen genoegen van krijgen en slaan graag zelf handen uit mouwen om al dat lekkers te maken. Door het specerijenmengsel te bakken in de oven gaat heel je huis ook zo heerlijk ruiken. Ja op deze manier komt de zin en trek naar de feestdagen Decembermaand er vanzelf wel in! Maar goed, terug naar deze brosse plaatkoek met speculaas. En amandel want dat hoort vind ik. Speculaasbrokken zijn heel makkelijk en snel zelf te maken en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis!

brokken van speculaaskoek maken
brokken van speculaaskoek maken
brokken van speculaaskoek maken
recept speculaas brokken bakken © bettyskitchen.nl

Nog meer speculaas deeg recepten

Kun jij geen genoegen krijgen van speculaaskruiden en recepten met speculaas deeg? Uiteraard vind je naast deze speculaas brokken nog veel meer recepten hiermee op de website. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze speculaastaart met abrikozen? Dat is een echte favoriet in deze feestdagen periode! Maar je kunt ook aan de slag gaan met een speculaas cheesecake met appel topping! Enne, wat dacht je bijvoorbeeld van deze speculaas boterkoek met een tussenlaag van amandelspijs (binnenkort online)? Ook lekker maak eens zelf gevulde koeken met speculaas, dat is nog zo’n Hollandse klassieker! Neem zeker ook even een kijkje bij deze 15x Sinterklaas recepten. Dat wordt genieten deze weken!


Print

Recept: Speculaas brokken

brokken van speculaaskoek maken
Print Recipe

Dit is het recept voor homemade speculaasbrokken! Ik geef je tips om lekkere knapperige speculaas brokken te maken, die je vervolgens serveert bij warme chocolademelk, een kop thee of gewoonweg voor bij de koffie! Een lekkere oud-Hollandse koek om van te snoepen. Dit recept is tevens eenvoudig vegan te maken door plantaardige roomboter en melk te gebruiken. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + rusten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 1 grote brok 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Sinterklaas

Ingredients

Scale

  • 200 gr bloem
  • 115 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden 
  • snuf zout
  • 125 gr KOUDE roomboter, in blokjes
  • 3 – 4 el KOUDE melk
  • 2 –3 el amandelschaafsel

Extra:

  • extra melk  voor bestrijken
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller

Instructions

  1. Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in een mengkom. Roer dit alvast goed door elkaar. Voeg daarna de KOUDE boter en melk toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Je kunt hier ook een keukenmixer met deeghaak voor gebruiken, maar kneed vooral het deeg niet te lang door.
  2. Vorm een bal van het deeg en druk deze een beetje plat. Wikkel deze in huishoudfolie en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast. (maar een hele nacht mag ook).
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hetelucht). Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Plaats hier het deeg op en vervolgens nog een vel bakpapier. Rol met je deegroller het stugge deeg in de lengte uit tot een lap van 1 cm dikte. Let op: het deeg moet dus nog wel binnen de bakplaat passen. Verwijder de bovenste vel bakpapier. Til vervolgens het onderste vel op en plaats op de bakplaat.
  4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra melk en bestrooi tot slot met de amandelschaafsel. Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de speculaas brok in 30 minuten af. 
  5. Na het bakken schuif en trek je het vel bakpapier met de brok van de bakplaat en verplaats direct naar een groot rooster om af te koelen. Zo krijg je het meest krokante resultaat van je speculaas brokken. (Als je hem op de bakplaat laat afkoelen blijft het deeg helaas ook iets zachter)
  6. Na het afkoelen breek je de koek in meerdere brokken. Bewaren doe je in een koektrommel (luchtdicht dus) en voor max. 1 week. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: Sinterklaas, speculaas, koek, roomboter, bloem, suiker

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept speculaas brokken bakken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze speculaas brokken koek zelf wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: amandelschaafsel, bloem, koeken, melk, Nederlandse keuken, pumpkin spice, roomboter, Sinterklaas, speculaas, speculaaskruide, speculaaskruiden, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)
Volgend bericht: Speculoos Croissants (video) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in