Het is weer ‘Meatless Monday’ ! En speciaal voor vanavond heb ik een snelle, vegetarisch rode linzensoep op het menu staan. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en zijn dus ideaal al vleesvervanger! Deze snelle rode linzensoep is ideaal voor de doordeweekse dag. En de smaken uit de Mediterrane keuken komen perfect samen in dit dampende bordje met ‘goodness’.
Wat is mercimek çorbası ?
In Turkije wordt een rode linzensoep ook wel mercimek çorbası genoemd. Een ‘corba’ is namelijk een huisgemaakte soep, en in landen zoals Turkije maar ook het voormalige Yoegoslavie komen deze in heel veel varianten. Linzen zijn echter een heerlijk eiwitrijke peulvrucht. Ze maken je soep niet alleen lekker romig, maar zijn ook ideaal geschikt als basis voor een vegetarische maaltijd.
Nog meer recepten met linzen
Peulvruchten zijn niet alleen heel lekker, maar bovenal ook heel gezond om (veelal vegetarische) gerechten mee te maken. Krijg je geen genoegen van deze Turkse rode linzensoep? Probeer dan ook zeker nog een van onze andere recepten met linzen in de hoofdrol:
- Gele curry met jackfruit en gele linzen
- Gepofte knoflooksoep met beluga linzen
- Gevulde puntpaprika met feta uit de oven
- Griekse salade met linzen
- Indiase linzenkoekjes (Dahl)
- Pompoencurry met kokosmelk en linzen
- Rode linzen pasta met tomaten-groentensaus
- Spinaziesalade met gorgonzola en wortel
- Zalm en Asperge salade
Eet smakelijk!
Recept: Rode Linzensoep (mercimek çorbası)
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Turkse keuken
Ingredients
- 2 sjalotjes, ontveld,
- 2 teentjes knoflook, ontveld,
- 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt,
- klein handje verse korianderblad,
- 1 theelepel Ras el Hanout kruiden,
- 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (bij. Circo),
- 80 gram rode linzen,
- 2 eetlepels bulgur *,
- zout en peper,
- olijfolie.
(*TIP: Vervang de bulgur door hennepzaad voor een glutenvrije variant!)
Extra: food processor.
Instructions
- Stop de sjalotjes, knoflook, bleekselderij en korianderblad in de keukenmachine en maal fijn. Gebruik desnoods de ‘pulse’ knop, want het mag nog best grof van structuur zijn.
- Verhit een scheutje olie in een (kleine) soeppan en bak hierin het sjalot mengsel met de Ras el Hanout kruiden, gedurende 2 minuten zacht. Giet de inhoud van het blik gepelde tomaten erbij en knijp de tomaten een beetje fijn met de handen. Vul het blik vervolgens met warm water en schenk ook erbij in de pan.
- Spoel de linzen af onder een stromende kraan, giet af en voeg toe aan de soep. Doe de deksel op de pan en breng de soep aan de kook gedurende 10 minuten.
- Tot slot voeg je de bulgur toe en laat nogmaals 5 minuten doorkoken. Mocht je hennepzaad willen gebruiken kook deze dan niet te lang mee, maar voeg pas toe aan het einde van de bereidingstijd.
- Het is een vrij ‘grove’ linzensoep, maar je kunt hem eventueel nog fijn pureren met behulp van een staafmixer.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie