• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Risotto met saffraan en spekjes

Risotto met saffraan en spekjes

12 mei 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in een risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

Gele risotto met saffraan maken

Dit Italiaanse rijstgerecht krijgt zijn prachtige gele kleur van de saffraan en wortel. Risotto maken is niet moeilijk, en als je even wat uitjes en spekreepjes meebakt heb je een heerlijke basis voor elke risotto. Tja die saffraan en spek he… Twee ingrediënten die ik echt verrukkelijk vindt in risotto en je krijgt er ook nog een heerlijke zoutige bite van. Ga jij deze risotto met saffraan en spekjes ook eens proberen? Met hopelijk veel barbecue dagen in het verschiet, kun je dit ook als bijgerecht serveren bij je stukje gevogelte of vis van de barbecue.

Risotto met saffraan en spekjes Tijdens de Italiaanse maand met een overheerlijk bord Risotto natuurlijk niet ontbreken! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar ik ook nog eens heerlijk van smaak!

Nog meer heerlijke recepten met rijst

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig ingrediënt! Je kunt het koken, stoven, stomen en opbakken. Naast deze gele risotto met saffraan en spekjes is deze thaise ontbijtomelet met leftover rijst ook een favoriet bij ons thuis! Maar de volgende recepten met rijst zijn zeer zeker ook een aanrader hoor! Slinger je binnenkort de barbecue aan? Maak er dan deze koude rijstsalade met bonen als bijgerecht bij. Onze Nanda maakte ook deze Notenrijst met pompoen als vegetarisch bijgerecht klaar. En mjjn vader is bijvoorbeeld dol op deze bruine bonen schotel met rijst. Voor een Indiase twist zet je deze Kedgeree rijstschotel op het menu! Zo lekker en kruidig van smaak!


Print

Recept: risotto met saffraan en spekjes

risotto met safraan en spekjes
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 900 ml (runder)bouillon,
  • 25–30 saffraan draadjes,
  • 1 ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 kleine bospeen, of 5 cm stuk winterwortel,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden,
  • 300 gram Carnaroli of Arborio rijst,
  • 100 ml droge witte wijn,
  • 1 eetlepel roomboter,
  • geraspte Parmezaanse of Pecorino (= schapenkaas) kaas,
  • eventueel wat verse basilicum blaadjes,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Vul een glas met de warme bouillon en voeg de saffraandraadjes toe. Roer even door en zet apart om te weken. De rest van de bouillon zul je later pas gaan gebruiken.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schap de wortel en snijd deze in blokjes van 0.5×0.5 cm (brunoise).
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak zacht en lichtbruin 3-4 minuten. Voeg de rijst toe en bak, al roerende, een paar minuten mee.  Voeg de wijn toe en laat deze, al roerende, absorberen. (De alcohol verdampt namelijk).
  4. Draai nu het vuur iets lager en voeg het kopje saffraandraadjes weer bij de rest van de bouillon. Voeg vervolgens steeds één soep-opscheplepel met bouillon toe aan de rijst. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken in de risotto.
  5. Nadat alle bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  6. Schep de risotto met saffraan en spekjes in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaanse kaas en een vers basilicum blaadje. Serveer dit gerecht direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

risotto met safraan en spekjes

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gele risotto met saffraan en spek wilt gaan maken.

Category: Vlees Recepten Tags: basilicum, bouillon, hoofdgerechten, magere spekreepjes, Parmezaanse kaas, pecorino, rijst, risotto, roomboter, saffraan, uien, wijn, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hotdog Pizza
Volgend bericht: Ben & Jerry’s Cookie Dough recept »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee