• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Borrelhapjes en Snacks / Ricotta balletjes met spinazie (polpette di ricotta)

Ricotta balletjes met spinazie (polpette di ricotta)

9 augustus 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Ben je op zoek naar een lekker Italiaanse borrelhapje? Deze gefrituurde ricotta balletjes met spinazie zijn dan precies wat je zoekt! Een lekker vegetarisch hapje met twee soortenkaas. Deze polpette dit ricotta serveer je tevens met een beetje tomatensaus. Geniet er van!

Italiaanse ricotta balletjes met spinazie maken

Deze Italiaanse ricotta balletjes met spinazie zijn eigenlijk een soort vegetarische gehaktballen maar dan van kaas. ‘Polpette’ is namelijk het Italiaanse woord voor ‘gehaktballen’. Deze Polpette di ricotta worden aan de buitenkant voorzien van een laagje paneermeel. Je kunt ze in de oven op de bakplaat bakken, maar het aller lekkerst is om ze te frituren en lekker warm te serveren. Dit zijn dus eigenlijk gefrituurde kaasballetjes of Italiaanse bitterbal zal ik maar zeggen Ze doen het geweldig tijdens de borrel of als voorgerecht.

gefrituurde ricotta balletjes polpette maken © bettyskitchen.nl
gefrituurde ricotta balletjes polpette maken © bettyskitchen.nl
gefrituurde ricotta balletjes polpette maken © bettyskitchen.nl

Nog meer Italiaanse antipasti en aperitivo hapjes

De gefrituurde ricotta balletjes met spinazie vind ik een mooi Italiaans alternatief voor bitterballen! Ze zijn perfect als antipasti of aperitivo hapjes. Geniet bijvoorbeeld ook van dit geweldige Italiaanse bruschetta trio met oa. paddestoelen en rauwe ham. Ook lekker: maak arancini ballen van (leftover) risotto en mozzarella. Of ga voor een complete Italiaanse borrelplank met gesneden vleeswaren en salade van tonijn. Het was de grote zomerhit op TikTok vorig jaar, maar de salami roos staat ook dit jaar natuurlijk nog prachtig op je Italiaanse borrelplank! Daarnaast maak je de borrel helemaal compleet met een Aperol Spritz cocktail en je waant je voor heel eventjes op een terrasje in Italië!


Print

Recept: Ricotta balletjes met spinazie (polpette di ricotta)

gefrituurde ricotta balletjes polpette maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Polpette is het Italiaanse woord voor gehaktballen. Deze ricotta balletjes met spinazie zijn dus eigenlijk een soort vegetarische gehaktballen maar dan van kaas. De Polpette di ricotta worden aan de buitenkant voorzien van een laagje paneermeel. Je kunt ze in de oven op de bakplaat bakken, maar het aller lekkerst is om ze te frituren en lekker warm te serveren. Heerlijk met een beetje tomatensaus.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Method: frituren
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 400 gr verse spinazie
  • 250 gr ricotta
  • 40 gr parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • 10 gr paneermeel
  • zout & peper
  • 250 ml passata

Voor het paneren:

  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr paneermeel

Extra:

  • ruime koekenpan
  • bolzeef
  • olie om te bakken of frituren (ca 500 ml)

Instructions

  1. Verwarm de koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de olijfolie en knoflookteentje toe en bak deze gedurende 1 minuut. Voeg daarna de verse spinazie (in delen) toe. Laat de spinazie volledig slinken terwijl je af en toe doorroert. Verplaats de spinazie naar een bolzeef en druk met een lepel al het vocht uit de spinazie. Laat daarna iets afkoelen.
  2. Stop de ricotta, parmezaanse kaas, peterselie en paneermeel in een mengkom. Hak de spinazie fijn en voeg toe, evenals een snuf zout en vers gemalen peper. Roer met een lepel het kaasmengsel goed door tot alles met elkaar vermengd is.
  3. Zet nu 2 kommen klaar om te paneren. Eentje met het ei en de ander met het paneermeel. Maak je handen een beetje vochtig. Schep met een eetlepel steeds een hoopje kaas uit de mengkom en draai hier totaal 12 ballen van, ter grootte van een golfbal. Haal daarna de ballen stuk voor stuk door het ei, en daarna door het paneermeel. Tip van Betty: als je een diep rond kommetje met paneermeel gebruikt kun je het balletje er in leggen en het kommetje in rondjes ‘walsen’. Dan wordt de kaas ook volledig rondom bedekt en vorm je er meteen ook een mooie ronde vorm van.
  4. Verwarm zo’n 3 cm olie in de (schoongemaakte) koekenpan. Plaats de polpette in de koekenpan en frituur ze op 180 graden goudbruin. Draai voorzichtig om en frituur de andere zijde ook goudbruin. Bij mij duurde dit slechts 8 minuten. 
  5. Ondertussen verwarm je de passata en schep de helft in een (diep) serveerbordje. Plaats de gefrituurde polpette di ricotta hierop en lepel de overige helft van de saus er overheen. Dit gerecht is zowel warm als koud te eten. Echter geniet warm de voorkeur want dan lijken ze het meest op bitterballen of gefrituurde kaasballen.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt de polpette dit ricotta ook serveren in een tomatensaus in plaats van enkel passata. Tegenwoordig heb je ook prima pizzasaus in fles, blik of potje – die bevatten eveneens ui en knoflook en kun je ook gebruiken. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

gefrituurde ricotta balletjes polpette maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse gefrituurde ricotta balletjes met spinazie wilt gaan maken. Heb jij wel eens polpette di ricotta gemaakt?

Category: Borrelhapjes en Snacks Tags: bitterbal, eieren, frituren, Italiaanse Keuken, knoflook, olie, Paas Recepten, paneermeel, Parmezaanse kaas, passata, peterselie, ricotta, spinazie

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Tuna Melt – broodjes met tonijn en kaas
Volgend bericht: Limoncello (met vodka) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee