Met overrijpe bananen weet deze dame wel raad! Ze doen het namelijk heel goed in (gezonde) baksels en deze kruidige bananenbrood met kokos is momenteel een van onze favorieten thuis! Het is een heerlijk en gezond variatierecept voor bananabread!
Kruidige bananenbrood met kokos
Deze kruidige bananenbrood met kokos is vol van smaak en geeft je tevens een stevige powerboost! Hij doet mij zelfs denken aan de kruidige, Indonesiche kruidcake! Maar dan dus gezonder en met een kokos twitst! Neem dus lekker een plak mee voor onderweg of snoep als gezond vier-uurtje! Wist je dat bananen boordevol kalium zitten? Dit kan een te hoge bloeddruk voorkomen. Tevens kan het regelmatig eten van bananen humeur schommelingen bij PMS (dames opgelet!) bestrijden. En bevorderen ze de aanmaak van serotonine, die weer nodig is voor een goede nachtrust. Das nog eens een goed excuus voor regelmatig bananen brood recepten maken!
Nog meer bak recepten met kokos!
Ja deze kruidige bananenbrood met kokos is zeker een van onze grote favorieten! Maar kokos is zo heerlijk in heel veel bakrecepten. Maak er bijvoorbeeld deze vegan millionaires shortbread van! Heerlijk met een dikke laag dadelpasta namelijk! Maar deze ‘ouderwetse’ kokos makronen kan ik je zeker ook aanraden! Wedden dat je deze nooit meer in een winkel zult kopen. Ook lekker: vegan lemon cake balls! En deze muffins met frambozen en kokos die ik voor moederdag maakte met mijn dochter zijn ook te lekker!
Kruidige bananenbrood met kokos
Deze kruidige bananenbrood met kokos doet nog het meeste denken aan de kruidige, Indonesiche kruidcake of peperkoek. Dit recept is suikervrij en glutenvrij.
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 12 plakken 1x
- Category: tussendoortjes
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 3 flinke rijpe bananen
- 75 gr ontpitte dadels
- snuf zout
- 3 eieren
- 1 el pumpkin spice kruiden, of koekkruiden
- 2 tl gemalen gember
- 1 tl gemalen kardemom
- ½ tl gemalen kaneel
- 1 tl amandel extract
- 100 gr fijne havermout vlokken
- 70 gram amandelmeel
- 30 gram geraspte kokos
- 1 eetlepel bakpoeder
Extra:
- keukenmachine
- cakeblik 22 cm
- bakspray & bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hetelucht). Bekleed de binnenzijde van de cakevorm met bakpapier en zet apart.
- Pureer de bananen, dadels en zout glad in een keukenmachine. Voeg de eieren, de specerijen en amandel extract toe en meng in de keukenmachine gedurende 1-2 minuten.
- In een aparte kom meng je de havermout vlokken, amandelmeel, kokos en bakpoeder heel goed door elkaar. Giet het bananenmengsel hierbij en spatel rustig door totdat alles vermengd is.
- Schep het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Klop de vorm een paar keer op het aanrechtblad, zodat het beslag evenredig verdeeld.
- Bak de bananenbrood in ongeveer 40-45 minuten af. Laat vervolgens het kruidige bananenbrood 10 minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze kruidige bananen brood met kokos wilt gaan maken!
Simone
Lekker Betina! Ik eet en maak te weinig bananenbrood. Tom is nl allergisch voor banaan dus tja voor één persoon maak je het dan weer niet zo snel…
Betina Oostveen
Maar het is zo lekker! En anders gewoon delen met buren, familie etc. of serveer een plakje bij de koffie.
Het geluk is dat mijn bananenbroden gerust een paar dagen goed blijven (in de koelkast of luchtdicht) dus het hoeft niet in 1 dag op hoor 😉
Chantal
En invriezen kan heel goed. Ik heb altijd een voorraadje in de vriezer liggen! 🙂
Judith | myfoodblog.nl
Lijkt me een lekker tussendoortje :)!
Betina Oostveen
🙂
Lonneke
Hoi!
Zou het bananenbrood ook nog smaken als ik
De kokos weg laat? Ben er namelijk niet zo dol
Op.
Groetjes Lonneke
Betina Oostveen
Hi Lonneke,
uiteraard kan dat. ik zou dan wel 20 gram extra havermoutmeel OF amandelmeel toevoegen. Anders wordt hij wellicht te ‘nat’.
Succes!!
Groetjes Betty
Angela
Deze cake al een paar keer gemaakt. Echter blijft ie te smeuïg waardoor de cake uit elkaar valt … wat kan ik Hieraan doen? Meer meel toevoegen of een ei minder of misschien wel hoger als 175 graden?
Betina Oostveen
Hi Angela,
ja dat gebeurt helaas bij een glutenvrije deeg.
Je zou wel meer havermout kunnen toevoegen ipv amandelmeel om het beslag wat droger te maken!
Maar voor de beste binding kun je ook gewone bloem gebruiken om bananabread te maken.
Angela
Hartelijk dank voor je reactie!!
Volgende keer proberen.
En heb je toevallig ook een lijst met voedingswaarde per 100 gram?
Ik eet het recept graag en doe mee aan Personal body plan, dus daar zal ik het in moeten verwerken 🙂