Print

Recept: Pannenkoeken met spinazie, spek en spiegelei (Bretonse pannenkoek)

pannenkoeken met spinazie recept

Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, maar de gemiddelde Fransman maakt er ook iets lekkers van: bijvoorbeeld deze hartige pannenkoeken met spinazie, spekjes en spiegelei! Tijdens vakanties in La Douce France is dit mijn favoriete vulling voor crepes ofwel een Bretonse pannenkoek

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Bretonse pannenkoeken:

  • 1 groot ei (L)
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 75 gr bloem
  • 50 gr boekweitmeel
  • zonnebloemolie

Voor de vulling:

  • 1 grote ui
  • 250 gr spekreepjes
  • 500 gr spinazie
  • 4 (grote) eieren (L)
  • Olijfolie of roomboter
  • Peper & zout

Instructions

  1. Maak als eerste het pannenkoekenbeslag volgens dit recept en laat 30 minuten staan.
  2. Pel een snipper ondertussen de ui. Bak de spekjes en de ui in een ruime pan met aanbaklaag. (Je hoeft geen extra boter of olie toe te voegen.) Zodra de spekjes en ui krokant beginnen te worden bak je tevens de spinazie mee. Dit hoeft slechts heel kort (1-2 minuten) en is puur bedoeld om de spinazie te doen slinken. Schep daarna ook uit de pan en zet apart.
  3. Bak ondertussen 4 pannenkoeken volgens de gebruiksaanwijzing. Hou ze warm in een oven of dek af met zilverfolie en een keukendoek.
  4. Verhit de koekenpan opnieuw, met een beetje olijfolie of roomboter en bak de eieren als spiegelei. Wil je liever een wat meer ‘doorbakken’ dooier, dek dan de koekenpan af met een ruime deksel. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer op elk bord een pannenkoek, verdeel hier de gewokte spinazie en spekjes overheen. En plaats tot slot een spiegelei in het midden. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

Tijd besparen tip: Je kunt ook kant en klare pannenkoeken gebruiken. Of gebruik zelf tortilla wraps. Alleen even kort opwarmen in de magnetron of in een koekenpan.