• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Karamelsaus maken

Karamelsaus maken

16 december 2013 Door Betina Oostveen 15 Reacties

Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel.

Deze karamelsaus is ideaal voor bij het dessert:  giet over ijs of pannenkoeken. Maar is ook ideaal als decoratie over taarten. Je kunt zelfs een theelepeltje vanille, amandel of citroen extract toevoegen en variëren met het maken van je eigen karamel.  

zelf karamelsaus maken recept betty's kitchen

Zelf karamelsaus maken

Je hebt ze vast wel eens in de winkel zien staan: van die kleine potjes met dikke, smeuïge karamel. Nou die maak je nu dus gewoon heel makkelijk zelf. In warme toestand is deze homemade karamelsaus vloeibaar als een saus. Maar laat hem volledig afkoelen en je hebt een dikke karamel spread. Heerlijk voor op een boterham, beschuitje of om fruit en koekjes doorheen te halen. Als je aan de slag gaat met zelf karamelsaus maken wees dan voorzichtig! Bij het verhitten van suiker voor deze brandgevaarlijk heet en moet je dus echt oppassen met spetters. Dit is zeker geen klusje voor kleine kinderen. Het opeten ervan doen ze natuurlijk wel met veel plezier.  🙂

Print

Recept: zelf karamelsaus Maken

zelf karamelsaus maken recept betty's kitchen
Print Recipe

★★★★★

5 from 1 reviews

Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel. Heerlijk voor over taarten, pannenkoeken of zelfs pancakes.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 1 potje 1x
  • Category: Sauzen
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram kristalsuiker,
  • 75 ml water,
  • 125 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd,
  • 1 flinke eetlepel roomboter.

 

Instructions

  1. Doe het water en de suiker in een hoge pan (dat voorkomt spetteren) en breng op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is hierbij om NIET te roeren tijdens dit proces, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede.
  2. Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat je een mooie lichte (!) karamel kleur hebt, en haal dan de pan van het vuur.  Kook niet langer door dan nodig is, want dan kun je het suiker ‘verbranden’ en dat proef je!zelf karamelsaus maken recept
  3. Giet vervolgens  de voorverwarmde slagroom bij de karamel en roer goed door.
  4. Voeg hierna de boter toe en bind het geheel tot een mooie karamelsaus. Eventueel kun je deze karamelsaus nog een beetje inkoken om dikker te maken, maar houdt er rekening mee dat tijdens het afkoel proces de saus ook nog iets dikker wordt. 
  5. Eet smakelijk!
  6. Groetjes, Betty

Notes

Schoonmaak tip voor na afloop:

Als je pan eenmaal afgekoeld is, blijft de karamelsaus als een ware toffee plakken aan de pan. Dit schoon krijgen is heel eenvoudig: Giet een klein beetje afwasmiddel in de pan en schenk de pan vol met kokend heet water. De hoeveelheid warme water zorgt er voor dat de karamel zodanig ‘uit dunt’ en oplost in het sop. Daarna kun je dit weer heel gemakkelijk wegspoelen en schoonmaken. 

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

zelf karamelsaus maken recept betty's kitchen

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: karamel, roomboter, saus, slagroom, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Marmer cake (met cacao)
Volgend bericht: Pannenkoeken met noten en karamelsaus »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ines van Essen

    16 oktober 2014 om 11:47 am

    Hoe veel saus hou je hier ongeveer aan over?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 oktober 2014 om 11:49 am

      Hi Ines,

      Met dit recept had ik een flinke kop /klein kommetje met saus. Voor ons was het meer dan genoeg voor 6 personen.
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Jolanda

    23 november 2014 om 1:10 pm

    Kan ik de saus ook 1 of 2 dagen van tevoren maken en opwarmen op het moment dat ik het wil gebruiken? Gaat de slagroom dan niet schiften? Kan ik evt een andere soort room gebruiken?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  3. Jolanda

    23 november 2014 om 1:15 pm

    Dag Betty,
    Kan ik de saus ook 1 of 2 dagen van tevoren maken en dan opwarmen wanneer ik echte nodig heb?
    Gaat de slagroom dan niet schiften? Of kan ik dan een kookroom oid gebruiken?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 november 2014 om 11:26 am

      Hi Jolanda,

      Dat kan zeker. De saus wordt alleen een beetje dikker/harder na het afkoelen. Maar bewaar in een schoongemaakt jampotje. Dit kun je makkelijk au-bain marie weer verwarmen of zelfs in de magnetron doen.

      Succes, Betty

      Beantwoorden
  4. Annemiek

    24 december 2014 om 8:38 pm

    Kan ik deze toffee saus gebruiken bij de bananen toffeetaart?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 december 2014 om 10:45 am

      Hi Annemieke,

      indien je deze als decoratie ‘ over’ de taart wilt gebruiken, dan is dat inderdaad mogelijk.
      De Banoffie pie heeft echter een andere soort karamel vulling voor ‘in’ de taart, en die zou ik niet vervangen door deze saus.
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Monique

    9 januari 2015 om 8:05 am

    Ik heb geprobeerd de saus te maken, en ondanks dat ik tijdens het hele proces niet geroerd heb, ging het op het laatst toch mis, en ging het kristalliseren. Het enige wat ik gedaan heb is de pan toen een klein beetje laten walsen om te kijken of het geheel bijna klaar was. Enig idee wat er fout ging?
    Ik heb de slagroom toen nog wel toegevoegd, en daarna door een zeef gedaan, en ik hield nog voldoende saus over die ook wel smaakte, maar ik ben benieuwd waar het nu mis ging.
    De temperatuur stond niet al te hoog, en alles ging rustig aan.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 januari 2015 om 4:37 pm

      Hi Monique,
      dit is bij ons nog nooit voorgekomen, omdat de suiker gewoon smelt.
      Ik ben wel even gaan googlen voor je en kwam een verhaal te lezen dat het kan gebeuren als de pan niet helemaal brandschoon is.
      De suiker gaat dan reageren met een aangekoekt deeltje in de pan en dan komt de kristallisatie op gang.
      Maar ik weet dus niet 100% zeker of dat het geval was.
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  6. Angel

    12 juli 2015 om 1:29 pm

    Hallo Betty,

    Kan ik deze saus 1 of 2 dagen van te voren maken en vervolgens gewoon weer opwarmen? Zo ja, hoe kan ik dit het best doen?

    Groetjes, Angel

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 juli 2015 om 2:06 pm

      jazeker, want je kan hem ook gerust een dag of twee in de koelkast bewaren.
      Ik zou hem dan even van tevoren uit de koeling halen, en op zeer laag vuur langzaam opwarmen in een pannetje.
      Als je hem bewaard hebt in bijv. een jampotje, dan kun je deze zelfs au-bain-marie opwarmen.
      Zo verklein je de kans om hem te laten aanbranden.
      Succes!

      Beantwoorden
  7. Hermee

    23 december 2017 om 4:43 pm

    Hallo voor mensen met een koemelk allergie en die ook geen sojamelk willen gebruiken Ik heb vandaag de karamelsaus gemaakt met 125 ml
    kokosmelk en in plaats van roomboter 25 gram wajang lactose vrije margarine. Smaakte erg lekker.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 december 2017 om 3:43 pm

      Hartelijk dank voor de tip Hermee! 🙂

      Beantwoorden
  8. Wanda

    20 november 2020 om 5:29 pm

    Hallo Betty,

    Ik heb net jouw heerlijke karamelsaus gemaakt.
    Het is super lekker.
    Bovendien een top recept!
    Ik heb vaak geprobeerd om zelf karamelsaus te maken, en meestal lukte het niet bij mij.
    Dan werd het te donker of ging het suiker kristalliseren.

    Bedankt voor het recept!
    Wij gaan die saus lekker over het ijs doen.

    Gr, Wanda.

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 november 2020 om 11:33 am

      Wat leuk om te horen!
      Dank je wel en geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

vegetarische Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit hoofdgerecht, barbecue recept of bijgerecht

Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in