Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel.
Deze karamelsaus is ideaal voor bij het dessert: giet over ijs of pannenkoeken. Maar is ook ideaal als decoratie over taarten. Je kunt zelfs een theelepeltje vanille, amandel of citroen extract toevoegen en variëren met het maken van je eigen karamel.
Zelf karamelsaus maken
Je hebt ze vast wel eens in de winkel zien staan: van die kleine potjes met dikke, smeuïge karamel. Nou die maak je nu dus gewoon heel makkelijk zelf. In warme toestand is deze homemade karamelsaus vloeibaar als een saus. Maar laat hem volledig afkoelen en je hebt een dikke karamel spread. Heerlijk voor op een boterham, beschuitje of om fruit en koekjes doorheen te halen. Als je aan de slag gaat met zelf karamelsaus maken wees dan voorzichtig! Bij het verhitten van suiker voor deze brandgevaarlijk heet en moet je dus echt oppassen met spetters. Dit is zeker geen klusje voor kleine kinderen. Het opeten ervan doen ze natuurlijk wel met veel plezier. 🙂
PrintRecept: zelf karamelsaus Maken
Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel. Heerlijk voor over taarten, pannenkoeken of zelfs pancakes.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 1 potje 1x
- Category: Sauzen
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 200 gram kristalsuiker,
- 75 ml water,
- 125 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd,
- 1 flinke eetlepel roomboter.
Instructions
- Doe het water en de suiker in een hoge pan (dat voorkomt spetteren) en breng op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is hierbij om NIET te roeren tijdens dit proces, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede.
- Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat je een mooie lichte (!) karamel kleur hebt, en haal dan de pan van het vuur. Kook niet langer door dan nodig is, want dan kun je het suiker ‘verbranden’ en dat proef je!
- Giet vervolgens de voorverwarmde slagroom bij de karamel en roer goed door.
- Voeg hierna de boter toe en bind het geheel tot een mooie karamelsaus. Eventueel kun je deze karamelsaus nog een beetje inkoken om dikker te maken, maar houdt er rekening mee dat tijdens het afkoel proces de saus ook nog iets dikker wordt.
- Eet smakelijk!
- Groetjes, Betty
Notes
Schoonmaak tip voor na afloop:
Als je pan eenmaal afgekoeld is, blijft de karamelsaus als een ware toffee plakken aan de pan. Dit schoon krijgen is heel eenvoudig: Giet een klein beetje afwasmiddel in de pan en schenk de pan vol met kokend heet water. De hoeveelheid warme water zorgt er voor dat de karamel zodanig ‘uit dunt’ en oplost in het sop. Daarna kun je dit weer heel gemakkelijk wegspoelen en schoonmaken.