• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / How-To: Meringues maken (schuimpjes)

How-To: Meringues maken (schuimpjes)

28 maart 2017 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Jump to Recipe

Deze heerlijke zachte en zoete traktaties heten meringues (ook wel schuimpjes) en worden gemaakt van stijfgeklopte eiwitten. En zelf meringues maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, want je hebt slechts 2 ingrediënten benodigd! Ik geef je bij deze mijn go-to basis recept voor zelf schuimpjes maken!

Zelf meringues maken

Wel is geduld een schone zaak, want het drogen van de eiwitten doe je in de oven, op lage stand. Even laten afkoelen en dan lekker weg happen! Kinderen vinden het ook heel leuk meringues maken.

Meringues maken (schuimpjes)

Recepten met overgebleven restjes eiwitten

In Engeland is men er dol op en is het de ideale manier om van restjes eiwitten af te komen. Veel bakkerijen, die veelal eigeel gebruiken in hun beslag en deeg, verkopen dan ook vaak joekels van meringues, als dan niet met een kleurtje. De grote favoriete meringues maken ze daar in kleine opgespoten bolletjes (zie foto hierboven), met een rond spuitmondje. Al dan niet met een kleurtje en in verschillende smaken. Deze zogeheten ‘meringue kisses’  heb je dan ook in 1 hapje verorberd. Of maak er een ‘Eton Mess’ toetje van. Ik geef je in ieder geval een basis recept meringues maken + verschillende variatiemogelijkheden, dus leef je uit in de keuken!

Meringues maken (schuimpjes)

Vuistregels:

Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:

  1. Weeg je eiwitten altijd af!  Het ene ei kan namelijk wat groter zijn als de andere, en je hebt altijd 2x zoveel suiker benodigd als eiwitten. Dus kom je met 4 eiwitten uit op 110 gram, dan gebruik je slechts 220 gram suiker!
  2. Eiwitten klop je in een vetvrije kom! Een spoortje vettigheid dat is achtergebleven in je beslagkom, garde, of spatel kan er al voor zorgen dat je een minder luchtig resultaat krijgt. Dus altijd de boel even afnemen met een beetje citroensap.
Print

Basisrecept: Meringues maken

Meringues maken (schuimpjes)
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Wil je zelf schuimpjes maken? Met dit basisrecept voor meringues maken ga je zelf aan de slag met eiwitten en suiker om deze verbluffende lichte kussentjes te maken. Uiteraard geef ik je er veel variaties en zelf schuimgebak en pavlova recepten bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 25–30 stuks 1x
  • Category: Tussendoortje
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten:

  • 120 gram eiwit (van ca 4 eieren),
  • 240 gram suiker,
  • 1/2 citroen.

 

Extra:

  • Keukenmixer met garde,
  • Oven,
  • bakpapier,
  • keukenpapier,
  • spatel,
  • spuitzak, met verschillende spuitvormen.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden (90 hete lucht). Neem de 1/2 citroen in handen en wrijf hiermee de beslagkom, de garde en je spatel mee schoon. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
  2. Giet de eiwitten in de beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een beetje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen.
  3. In de hoogste stand voeg je eetlepel voor eetlepel de suiker toe aan de eiwitten. Voeg de volgende lepel pas toe als je ziet dat het schuim weer pieken vertoont! Als alle suiker is toegevoegd blijf je nog 5-10 minuten extra, op hoge snelheid kloppen. Het mengsel zal nu ook een stuk dikker zijn.
  4. Schep het beslag met de spatel in de spuitzak. Houd de spuitzak met twee handen vast:  je schrijfhand plaats je bovenaan de spuitzak en draai hem hiermee meteen een beetje dicht. Met deze hand oefen je de druk uit en knijp je steeds het beslag een beetje mee naar beneden. Je andere hand, plaats je halverwege de zak, om het spuitmondje mee te sturen.
  5. Spuit schuimpjes op de bakplaat van ongeveer 3-4 cm en eindig met een grote piek bovenop. Zorg dat je steeds een paar centimeter vrij houdt tussen de vormpjes. Varieer gerust met kartelmondjes voor sterretjes en kransen. En een ronde spuitmond voor de rondjes en de ‘meringue kisses’.  (Vroeger noemde we ze ook wel ‘negerzoenen’ )
  6. Kleine schuimpjes (2-3 cm breed) moeten 45 minuten worden gebakken. De grotere ronde meringue kisses (4-5 cm breed) hebben wel een uur nodig. En grote meringues, zoals ‘nestjes’ (7-10 cm) hebben zeker 2 uur nodig. Een grote pavlova kun je gerust 3 uur (of meer) laten drogen. De binnenkant moet wel ‘gestold’ zijn, maar mag wel een beetje zachter zijn als de buitenkant.
  7. Na afloop zet je de oven uit en stop een 2x dubbelgevouwen keukenpapiertje tussen de ovendeur. Zo kunnen  de meringues nog wat langer drogen, terwijl de oven afkoelt. Pluk ze daarna van het bakpapier af en laat ze op een koele ondergrond (bijv. aanrecht) verder helemaal afkoelen.
  8. Deze zelfgemaakte meringues zijn 2 weken houdbaar, bewaar ze dan wel in een luchtdichte trommel op een koele, droge plaats.

TIP voor zwangere vrouwen:  zou ik adviseren om de meringues nog iets langer te bakken in oven, zodat ook absoluut geen zachtere binnenkant meer is.

Notes

Vuistregels:

Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:

  1. Weeg je eiwitten altijd af!  Het ene ei kan namelijk wat groter zijn als de andere, en je hebt altijd 2x zoveel suiker benodigd als eiwitten. Dus kom je met 4 eiwitten uit op 110 gram, dan gebruik je slechts 220 gram suiker!
  2. Eiwitten klop je in een vetvrije kom! Een spoortje vettigheid dat is achtergebleven in je beslagkom, garde, of spatel kan er al voor zorgen dat je een minder luchtig resultaat krijgt. Dus altijd de boel even afnemen met een beetje citroensap.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Meringues maken (schuimpjes)

Meringues opspuiten met gekleurde strepen

Keer de spuitzak binnenstebuiten. Met een kwastje zet je strepen met voedingskleurstof, vanaf het puntje tot aan de bovenkant van de spuitzak. Trek aan het spuitmondje en keer de zak weer binnenstebuiten (of eigenlijk weer ‘goed’ en vul de zak met je meringue mengsel. Als je nu gaat opspuiten op de bakplaat zul je hele mooie strepen op je meringues krijgen!

Variatie recepten meringues maken:

Mokka Meringues:

Voeg 1 theelepel instant espresso poeder (let op! geen korrels) toe aan de suiker en roer goed door, alvorens bij de eiwitten te voegen.

Aardbeien /Frambozen Meringues:

Verpulver een klein handje gevriesdroogde aardbeien of frambozen in de blender. Eventueel stuk slaan met de deegroller, in een hersluitbaar zakje kan ook, maar zorg dat je poeder overhoudt. Voeg 2 eetlepels van het frambozenpoeder toe aan het meringue beslag en spatel licht door. Dit geeft mooie roze meringues.

Cacao Meringues:

Maak grote meringues, door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Stop een eetlepel cacao in een kleine zeef en strooi dit voorzichtig over de gebakken meringues. Of nog beter…. Smelt wat chocolade au-bain marie en dip hier je afgekoelde meringue in. Laat goed uitlekken en opdrogen op bakpapier.

Rainbow Sprinkles Meringues:

Zodra de meringues uit de oven komen, bestrooi je ze met rainbow hagel en/of discodip.

Marrakech Meringues:

Voeg 1 theelepel rozenwater toe aan het beslag en maak grote meringues door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Hak vervolgens wat pistachenoten fijn en strooi dit over de gebakken meringues.

Kerstkrans van meringue, chocolade en kersen recept allerhande Betty's Kitchen

Feestdagen Meringues:

En tijdens de feestdagen spuit je natuurlijk de mooiste vormen voor het themafeest. Bijvoorbeeld een kerstster of kerstboom. Tip: maak deze kerstkrans met chocolade en kersen of ga voor een cappuccino pavlova!Voor Valentijnsdag spuit je hartjes of het infinity teken (een 8). Tijdens de paasdagen maak je een kleurrijke Paas Pavlova met aardbeien, witte chocoalde paaseitjes en advocaat room. En zelfs tijdens halloween maak je leuke spookjes van meringue beslag. Maar daar zal ik later dit jaar nog op terug komen 🙂


Zo zie je maar, je kunt er lekker op los variëren met zelf meringues maken. Heel veel plezier in ieder geval!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je meringues, schuimgebak, of zelf pavlova wilt gaan maken!

Meringues maken how to schuimpjes, vogelnestjes en pavlova

(bron foto’s: keukenmachine)

Category: Bakrecepten Tags: basis recept, Britse keuken, citroen, eieren, eiwitten, Glutenvrij, kidsproof, meringue, oranjebloesem water, oven, Paas Recepten, pavlova, rozenwater, suiker, tussendoortjes

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gazpacho van geroosterde ui en paprika
Volgend bericht: Blini met gerookte zalm »

Lees Interacties

Reacties

  1. anna van toly

    21 juli 2019 om 2:20 pm

    echt de beste merengue die ik ooit heb gemaakt

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 juli 2019 om 8:03 pm

      Yessss! Dat vind ik leuk om te horen! Dank je wel Anna!

      Beantwoorden
  2. carmen duijzings

    17 september 2019 om 9:36 pm

    Hoi Betina, heb je ooit geprobeerd dit te maken van Aquafaba? Het sap dat achterblijft als je kikkererwten afgiet. Dan heb je de vegan versie.
    Ik ga het morgen eens proberen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 september 2019 om 8:23 pm

      Hi Carmen, nee nog niet, die staat nog op mijn to-do lijstje!

      Beantwoorden
  3. Charlotte

    7 februari 2020 om 5:29 pm

    Ik merk dat ik telkens weer dit recept erbij pak, echt helder en overzichtelijk beschreven!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 februari 2020 om 12:27 pm

      Dat vind ik heel goed om te horen 😉

      Beantwoorden
  4. Kim

    25 juli 2020 om 4:24 pm

    Prima recept. Echter vind ik jammer dat er niet bij staat dat je ze in het midden van de oven moet zetten.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Vanille parfait en moscato - Wijnwinkel Studio Smaak van Wijn & De Eerste Soester Wijnschool schreef:
    28 mei 2020 om 11:46 am

    […] stijf kloppen. De eieren splitsen. Je gaat alleen het eigeel gebruiken. Het eiwit, hmm daar kan je meringues van […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee