Print

Basisrecept: Meringues maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Wil je zelf schuimpjes maken? Met dit basisrecept voor meringues maken ga je zelf aan de slag met eiwitten en suiker om deze verbluffende lichte kussentjes te maken. Uiteraard geef ik je er veel variaties en zelf schuimgebak en pavlova recepten bij.

 • Author: Betina Oostveen
 • Yield: 25-30 stuks 1x
 • Category: Tussendoortje
 • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten:

 • 120 gram eiwit (van ca 4 eieren),
 • 240 gram suiker,
 • 1/2 citroen.

 

Extra:

 • Keukenmixer met garde,
 • Oven,
 • bakpapier,
 • keukenpapier,
 • spatel,
 • spuitzak, met verschillende spuitvormen.

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden (90 hete lucht). Neem de 1/2 citroen in handen en wrijf hiermee de beslagkom, de garde en je spatel mee schoon. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
 2. Giet de eiwitten in de beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een beetje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen.
 3. In de hoogste stand voeg je eetlepel voor eetlepel de suiker toe aan de eiwitten. Voeg de volgende lepel pas toe als je ziet dat het schuim weer pieken vertoont! Als alle suiker is toegevoegd blijf je nog 5-10 minuten extra, op hoge snelheid kloppen. Het mengsel zal nu ook een stuk dikker zijn.
 4. Schep het beslag met de spatel in de spuitzak. Houd de spuitzak met twee handen vast:  je schrijfhand plaats je bovenaan de spuitzak en draai hem hiermee meteen een beetje dicht. Met deze hand oefen je de druk uit en knijp je steeds het beslag een beetje mee naar beneden. Je andere hand, plaats je halverwege de zak, om het spuitmondje mee te sturen.
 5. Spuit schuimpjes op de bakplaat van ongeveer 3-4 cm en eindig met een grote piek bovenop. Zorg dat je steeds een paar centimeter vrij houdt tussen de vormpjes. Varieer gerust met kartelmondjes voor sterretjes en kransen. En een ronde spuitmond voor de rondjes en de ‘meringue kisses’.  (Vroeger noemde we ze ook wel ‘negerzoenen’ )
 6. Kleine schuimpjes (2-3 cm breed) moeten 45 minuten worden gebakken. De grotere ronde meringue kisses (4-5 cm breed) hebben wel een uur nodig. En grote meringues, zoals ‘nestjes’ (7-10 cm) hebben zeker 2 uur nodig. Een grote pavlova kun je gerust 3 uur (of meer) laten drogen. De binnenkant moet wel ‘gestold’ zijn, maar mag wel een beetje zachter zijn als de buitenkant.
 7. Na afloop zet je de oven uit en stop een 2x dubbelgevouwen keukenpapiertje tussen de ovendeur. Zo kunnen  de meringues nog wat langer drogen, terwijl de oven afkoelt. Pluk ze daarna van het bakpapier af en laat ze op een koele ondergrond (bijv. aanrecht) verder helemaal afkoelen.
 8. Deze zelfgemaakte meringues zijn 2 weken houdbaar, bewaar ze dan wel in een luchtdichte trommel op een koele, droge plaats.

TIP voor zwangere vrouwen:  zou ik adviseren om de meringues nog iets langer te bakken in oven, zodat ook absoluut geen zachtere binnenkant meer is.

Notes

Vuistregels:

Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:

 1. Weeg je eiwitten altijd af!  Het ene ei kan namelijk wat groter zijn als de andere, en je hebt altijd 2x zoveel suiker benodigd als eiwitten. Dus kom je met 4 eiwitten uit op 110 gram, dan gebruik je slechts 220 gram suiker!
 2. Eiwitten klop je in een vetvrije kom! Een spoortje vettigheid dat is achtergebleven in je beslagkom, garde, of spatel kan er al voor zorgen dat je een minder luchtig resultaat krijgt. Dus altijd de boel even afnemen met een beetje citroensap.