• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Flatbread maken met slechts 4 ingrediënten

Flatbread maken met slechts 4 ingrediënten

25 januari 2025 Door Betina Oostveen 5 Reacties

Jump to Recipe

Zelf flatbread maken is zo gemakkelijk dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd kunt serveren. Hieronder vind je het recept voor een simpel ‘platbrood‘ dat met bloem en volle yoghurt wordt gemaakt. Het lijkt qua textuur dan ook een beetje op een kruising tussen tortilla wrap en Indiase naan.

Zelf Flatbread maken met slechts 4 ingrediënten

Met slechts 4 standaard ingrediënten kan iedereen zich hier aan wagen. Er zijn platbroden die enkel met bloem, water en zout worden gemaakt, maar ik vind je toevoeging van yoghurt (dat tevens water bevat) een hele fijne en maakt het brood iets eiwitrijker. Er komt geen oven aan te pas, want je kunt flatbread gewoonweg in de koekenpan maken. Voor de liefhebber geef ik je er ook een kruidenolie bij om het platbrood mee in te kwasten na afloop, maar gewone olie kan ook. De olie zorgt er voor dat het brood lekker buigzaam wordt.

zelf flatbread maken - platbrood recept met 4 ingredienten © bettyskitchen.nl

Zo veel verschillende flatbread recepten

Flatbread ofwel platbrood wordt in zoveel landen gemaakt en heet overal een weer anders. Daarnaast verschillende de samenstelling van het brood ook in elk land of zelfs regio – denk bijvoorbeeld aan Indiase Naan dat met gist wordt gemaakt. Daarnaast kom je in de Turkse of Egyptische keuken pitabroodjes tegen. Tevens heb je Surinaamse Roti plaat die met bakpoeder wordt gemaakt. Gist of bakpoeder zorgt voor een meer ‘gepoft’ broodje, maar kun je ook achterwege laten. Je krijgt dan een soort dunne tortilla variant of vergelijkbaar met het Libanese platbrood of zelfs lavash. Je kunt dus zo veel verschillende flatbread recepten maken als je wilt.

zelf flatbread maken - platbrood recept met 4 ingredienten © bettyskitchen.nl

Waar eet je ‘flatbread’ ofwel platbrood bij?

En als je dan heerlijk vers gebakken ‘flatbread’ hebt gemaakt, dan wil je dit natuurlijk meteen opeten. Wij serveren dit brood gerust met heerlijke kikkererwten dips zoals hummus, maar ook aubergine dip ‘baba ganoush‘. Maar het is ook heel lekker met muhammara dip van walnoten en paprika, of uitgehangen Labneh Yoghurt dip. Daarnaast kun je dit Lavash platbrood ook prima serveren met een portie gyros er in gewikkeld, of zelfs gevuld met falafel, rauwkost salade en knoflooksaus. Vind je zelf brood maken leuk? Check hier maar liefst 20x recepten voor zelf brooddeeg maken.


Print

Zelf Flatbread maken – slechts 4 ingrediënten

zelf flatbread maken - platbrood recept met 4 ingredienten © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Met dit recept kun je heel eenvoudig zelf flatbread maken met bloem, yoghurt, bakpoeder en zout. Dit platbrood kom je veel tegen in bijvoorbeeld de keukens uit het Midden-Oosten. Het lijkt dan ook veel op bijvoorbeeld Surinaamse roti, of Indiase naan, en heeft zelfs wat weg van de Mexicaanse tortilla. Maak er zelf een kruidenolie bij om na afloop mee te bestrijken (als je dat wilt).

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min. + 15 min rusten
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten flatbread maken:

  • 300 gram bloem
  • 250 ml. (volle) yoghurt
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 tl. zout

Ingrediënten kruidenolie:

  • 60 ml. extra vierge olijfolie
  • 1 el. gedroogde tijm
  • 75 gram sesamzaad, geroosterd in een pan
  • 1 tl. chili vlokken of ‘crushed’ chili’s
  • 1 tl. grove ‘salt flakes’
  • 2 tl. geroosterd komijnzaad 

Instructions

  1. Vul het glazen potje met alle ingrediënten voor de sesam-tijmolie en schud goed door elkaar. Zet daarna apart.
  2. Voor het maken van flatbread kneed je een deeg van bloem, yogurt, bakpoeder en zout in een kom door elkaar. Blijf met de hand kneden totdat je een zacht, licht plakkerig en soepel deeg hebt. Dek de kom af met folie en laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten. (Mocht je het deeg niet meteen gebruiken, dan kun je deze in bakpapier inpakken en maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.)
  3. Verdeel het deeg in 8 porties en vorm hier deegballen van. Rol deze balletjes een voor een zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven ondergrond. Het deeg moet zo flinterdun zijn, zodat de bloem gaar is voor het brood aanbrandt. Laat de rest van de balletjes tot gebruik onder het folie liggen.
  4. Verhit de koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak het broodje aan één kant, tot het opgeblazen is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Draai het broodje daarna om en bak de andere kant ook gaar en lichtgebruind gedurende 1 minuut.
  5. Haal het broodje uit de pan en kwast de bovenkant eventueel in met de kruidenolie of een beetje gewone olie. Dat houd je flatbread zacht en buigzaam. Ga zo door tot alle platbroodjes gebakken zijn, en stapel ze op op een bord. Zo blijven ze langer warm.  

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zelf flatbread maken - platbrood recept met 4 ingredienten © bettyskitchen.nl

Category: Bijgerechten Tags: Afrikaanse keuken, bloem, brood, Egyptische keuken, Levantijnse keuken, Midden-Oosten, olijfolie, sesamzaad, tijm, Turkse keuken, vegetarisch, yogurt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 20x Recepten met pindakaas
Volgend bericht: Pittige Eieren in Szechuan saus »

Lees Interacties

Reacties

  1. Betina Oostveen

    16 januari 2014 om 2:38 pm

    Hi Eslem,

    I bedankt voor de tip, ik heb dit recept uit een kookboek van Annabel Langbein. Maar misschien bedoelde zij dan ook Lavash ipv Lahmacun.
    Ik pas het recept bij deze op de site aan.

    Groeten,
    Betty

    Beantwoorden
  2. Carla

    30 april 2016 om 8:28 am

    Hi, heb je voor thee lepel zout zo’n maatlepel gebruikt? Dan weet ik de juiste hoeveelheid, ik ga het op de grillpan bakken. Lekker!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 april 2016 om 2:47 pm

      Hi Carla,
      ik gebruik zowel maatlepels als gewone koffielepels door elkaar. Die zijn bij mij dezelfde verhouding.
      Succes!

      Beantwoorden
  3. jacq

    12 september 2016 om 10:11 am

    hoelang kan je het bewaren? en hoe? en de laatste vraag hihi kan je ze ook invriezen?? en zijn echt overheerlijk…..

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 september 2016 om 10:13 am

      Hi Jacqueline,

      als je ze goed laat afkoelen, kun je ze in een (hersluitbaar) zakje stoppen en max 2 dagen bewaren in de koelkast.M
      Maar je kunt ze ook meteen invriezen. Laat alleen wel in de koelkast of op het aanrecht ontdooien.
      (let op, ik vind ze dan wel een klein beetje droger)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept heldere minestroe met tortellini en spek blokjes © bettyskitchen.nl

Heldere minestrone met tortellini

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee