Door Nanda – Ik waarschuw je alvast: deze meatless monday is gevaarlijk lekker. Ik heb voor vandaag een pasta met vier kazen en tomatensaus gemaakt. Skinny is hij niet, met vier soorten kazen erin, maar wel ontzettend lekker. En dat is het belangrijkste, toch?
Ik heb voor de pastasaus gebruik gemaakt van 2 harde kazen: Parmigiano Reggiano en Pecorino en 2 romige, smeuïge kazen: Mascarpone en Gorgonzola. Als je wilt kun je daarmee variëren hoe je wilt, maar het lekkerst is wel om 2 harde en 2 romige kazen erin te verwerken.
Stel je houdt niet van blauwschimmelkaas, kies dan in plaats van de gorgonzola bijvoorbeeld een zachte geitenkaas, brie of camembert. Je kunt bij een kaaswinkel de juiste hoeveelheden kaas laten afsnijden zodat je niet met te veel kaas blijft zitten en je kunt ze dan ook alvast laten raspen.
Deze pasta is best machtig door de kazen, ik had er daarnaast volkoren rigatoni pasta bij geserveerd. Dat is in principe voldoende als diner of serveer er nog een lichte salade bij, als je wilt.
Recept voor Pasta met vier kazen en tomatensaus:
(Vegetarisch hoofdgerecht voor 3 personen)
Ingrediënten:
- 50 gram Parmigiano Reggiano
- 50 gram Pecorino
- 50 gram Mascarpone
- 30 gram Gorgonzola
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 2 el. tomatenpuree (70g.)
- 1 groentebouillonblokje
- 100 gram winterpeen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 cm. gember
- 2 el. olijfolie om in te bakken
- Een handje basilicumblaadjes
- Peper
- Pastasoort naar wens
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Bereidingstijd: 35 minuten.
Bereidingswijze Pasta met vier kazen en tomatensaus:
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg een snufje zout toe aan het kookwater.
- Snij de gember en knoflook heel fijn en de ui in stukjes. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de gember, knoflook en ui een paar minuten op zacht vuur totdat de ui glazig wordt.
- Roer de tomatenpuree door het mengsel en bak nog een paar minuten mee. Snij ondertussen de wortel in kleine blokjes.
- Voeg de wortel- en tomatenblokjes, 300 ml. water en het groentebouillonblokje toe aan de pan. Breng aan de kook en laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig zodat de saus niet aanbakt.
- Als de Pecorino en Parmigiano nog niet geraspt zijn, kun je deze in de tussentijd fijn raspen. Knip of snij de basilicumblaadjes ook alvast fijn.
- Check na 20 minuten of de saus voor jou de gewenste dikte heeft. Zo niet, laat hem dan nog iets langer zachtjes doorkoken. Mix de saus vervolgens met een staafmixer of in de keukenmachine tot een egaler mengsel. Niet te lang, want het is wel lekker als er wat bite is in de saus. Niet dat het een soort soep wordt.
- Voeg de vier kazen toe aan de tomatensaus, samen met de fijngehakte basilicum. Roer alles goed door en verwarm de saus totdat de kazen gesmolten en vermengd zijn met de tomatensaus. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat peper toe.
- Serveer de pastasaus met de vier kazen en tomatensaus samen met de pasta. Bestrooi eventueel met wat overgebleven geraspte Parmigiano of Pecorino.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
PS. Ben je ook een echte kaasliefhebber? Betty heeft eerder een recept gepost van pasta met drie kazen en dan met een witte in plaats van een rode saus. Misschien een alternatief voor de volgende keer? Zie hier: het recept voor de pasta met drie kazen.
Geef een reactie