Ben jij wel eens op wintersport in Oostenrijk geweest? Dan heb je ‘Kaiserschmarren’ ongetwijfeld al eens gegeten :-). Deze bekende Oostenrijkse gescheurde pannenkoek is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt!
De Oostenrijkse gescheurde pannenkoek
Pannenkoeken komen er in vele vormen en maten. De Nederlandse pannenkoeken zijn over het algemeen heel dun en worden niet gezoet. Maar in Duitsland en Oostenrijk worden de pannenkoeken veelal gezoet met suiker en vanille. Het maakt ze echt nog lekkerder, en zeker na een ochtend skieen kun je wel een goede portie eiwitten en suikers gebruiken om je daarna weer de piste op te begeven. Niet voor niets zijn ‘Kaiserschmarren’ zo’n geliefd Oostenrijkse gerecht voor de lunch. Deze gescheurde pannenkoek wordt traditioneel geserveerd met poedersuiker en appelmoes. Maar voor een winterse twist serveer ik er ook nog cranberrysaus bij. Heb jij wel eens kaiserschmarren gegeten?
Specialiteiten uit Oostenrijk Tirol
Onze Nanda ging vorig jaar op vakantie naar Oostenrijk en schreef een complete travelblog over de Oostenrijkse keuken en zijn specialiteiten. Uiteraard kwamen deze Kaiserschmarren hier ook in voorbij, want ze zijn onlosmakend verbonden met het Tiroler gebied! Omdat het gebied o.a. grenst aan Duitsland en Italie kenmerkt deze lokale keuken zich vaak door deze keukens. En het beslag voor Kaiserschmarren heeft dan ook erg veel weg van de ‘German’ pancake die in Amerika weer een grote hit is onder de naam Dutch Baby pancake.
Recept video: Kaiserschmarren maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Kaiserschmarren maken
‘Kaiserschmarren’ is een bekend Oostenrijkse gerecht. Deze gescheurde pannenkoek met poedersuiker en appelmoes is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 1–2 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Oostenrijkse keuken
Ingredients
Voor het Kaiserschmarren beslag:
- 3 eieren
- 100 ml melk
- 60 gr bloem
- 20 gr suiker + extra
- 1 tl vanille extract
- 0.25 tl zout
- 30 gr roomboter
- 30 gr rozijnen
Voor erbij:
- appelmoes
- cranberry compote
- poedersuiker
Extra:
- medium koekenpan
- 2 spatels (of gebruik 2 vorken)
Instructions
- Kluts de ei met de melk in een kom. Voeg vervolgens de bloem, 20 gr suiker, vanille en zout toe. Klop het geheel goed door tot een klontvrij beslag.
- Verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur. Smelt hierin de roomboter en giet vervolgens het Kaiserschmarrn beslag er in. Bestrooi met de rozijnen. Dek vervolgens de pan af met een deksel en laat in 4-5 minuten de onderkant stollen.
- Steek een spatel onder de pannenkoek en wip hem overal een beetje los. Draai vervolgens om en plaats weer de deksel op de pan. Laat deze kant gedurende 2 minuten stollen.
- Gebruik daarna 2 spatels om de pannenkoek in kleine stukjes te hakken. Voeg een extra eetlepel suiker toe en schep om gedurende 1 minuut terwijl de suiker kristalliseert.
- Schep de Kaiserschmarren uit de pan op een diep bord. Bestrooi met wat poedersuiker en geef er appelmoes of zelfs cranberry compote bij. Serveer direct!
Mahlzeit!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Kaiserschmarrn maken.
Geef een reactie