Print

Recept: Kaiserschmarren maken

‘Kaiserschmarren’ is een bekend Oostenrijkse gerecht. Deze gescheurde pannenkoek met poedersuiker en appelmoes is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 1-2 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Oostenrijkse keuken

Ingredients

Scale

Voor het Kaiserschmarren beslag:

  • 3 eieren
  • 100 ml melk
  • 60 gr bloem
  • 20 gr suiker + extra
  • 1 tl vanille extract
  • 0.25 tl zout
  • 30 gr roomboter
  • 30 gr rozijnen

Voor erbij:

Extra:

  • medium koekenpan
  • 2 spatels (of gebruik 2 vorken)

Instructions

  1. Kluts de ei met de melk in een kom. Voeg vervolgens de bloem, 20 gr suiker, vanille en zout toe. Klop het geheel goed door tot een klontvrij beslag.
  2. Verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur. Smelt hierin de roomboter en giet vervolgens het Kaiserschmarrn beslag er in. Bestrooi met de rozijnen. Dek vervolgens de pan af met een deksel en laat in 4-5 minuten de onderkant stollen. 
  3. Steek een spatel onder de pannenkoek en wip hem overal een beetje los. Draai vervolgens om en plaats weer de deksel op de pan. Laat deze kant gedurende 2 minuten stollen. 
  4. Gebruik daarna 2 spatels om de pannenkoek in kleine stukjes te hakken. Voeg een extra eetlepel suiker toe en schep om gedurende 1 minuut terwijl de suiker kristalliseert.
  5. Schep de Kaiserschmarren uit de pan op een diep bord. Bestrooi met wat poedersuiker en geef er appelmoes of zelfs cranberry compote bij. Serveer direct!

Mahlzeit!

 

Keywords: tirol, pannenkoek, omelet, zoet, wintersport, appelmoes, roomboter