• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Travel / Oostenrijkse keuken en specialiteiten

Oostenrijkse keuken en specialiteiten

5 november 2020 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Afgelopen zomer was ik in Oostenrijk en daar ontdekte ik de heerlijke Oostenrijkse keuken. Natuurlijk was ik al bekend met goulashsoep en schnitzels, maar ik kwam erachter dat de Oostenrijkse keuken nog veel meer heerlijke specialiteiten kent.

De Oostenrijkse keuken is heel gevarieerd. Ik licht slechts een aantal specialiteiten uit die je ongetwijfeld op het menu zult tegenkomen als je Oostenrijk aandoet. Het viel me wel op dat er best wat invloeden zijn uit onder andere Duitse, Zwitserse en Hongaarse keuken. De Oostenrijkers hebben gerechten overgenomen en er een eigen twist aan gegeven.

Oostenrijkse keuken

Verwacht bij de Oostenrijkse keuken stevige maaltijden met veel koolhydraten en vetten. Dit is ideaal als je op wintersport bent, want door al die lichamelijke inspanning heb je wel behoefte aan een goed vullende maaltijd waar je weer even op vooruit kunt. Ik was echter in de zomer in Oostenrijk dus van wintersport geen sprake, maar wist je dat je in de zomer prachtig kunt wandelen en mountainbiken in de bergen? Echt een aanrader. En als je dit wat fanatiek aanpakt hoef je je niet schuldig te voelen na die stevige Oostenrijkse lekkernijen 😉

Oostenrijkse soep

Oostenrijkse keuken
Knödelsuppe

Te beginnen bij typische Oostenrijkse voorgerechten en dan specifiek soep. Ik ontdekte namelijk op dag 1 Knödelsuppe en dat was meteen favoriet. Dit is een heldere bouillon met een soort gebakken dumplings met spek of kaas. Ook heel geschikt als lunch!

Ook de Frittatensuppe is een aanrader. Dat is eveneens een heldere bouillon maar dan met reepjes eipannenkoek erin. En natuurlijke de welbekende Gulaschsuppe. Een stevige gebonden soep met rundvlees en groenten, veelal geserveerd met een broodje ernaast.

Oostenrijkse keuken
Gulaschsuppe

Lunch en hoofdgerechten

Oostenrijkse keuken
Käsespätzle

Ik hou zelf heel erg van warm en gevarieerd eten als lunch. In Oostenrijk bestelde ik dan ook geen broodje met beleg maar een soep of warm gerecht. De Oostenrijkse hoofdgerechten zijn veelal vleesgerechten, geserveerd met aardappels en groenten. Een typisch Oostenrijks vleesgerecht is Tafelspitz, dat is gekookt, mals rundvlees. Maar vaak kun je als diner ook de gerechten eten die als lunch worden geserveerd.

Bijvoorbeeld Käsespätzle. Spätzle is een soort pasta/noedels, in käsespätzle gegratineerd met kaas en gebakken uien eroverheen: mjam! Lekker als vullend lunchgerecht of als diner.

Ook ontdekte ik Tiroler Gröstl.: dat is aardapel Rosti met daaroverheen een uitsmijter. Dit gerecht wordt als Gröstl Pfanne geserveerd in het koekenpannetje waarin het bereid wordt.

Oostenrijkse keuken

En ook hier hoort natuurlijk de goulash, maar dan als hoofdgerecht. Geserveerd met bijvoorbeeld gebakken aardappels, rösti of eerder genoemde spätzle zoals ik kreeg. (TIP: Betty’s Goulash recept is ook een dikke aanrader!)

Niet te vergeten onder dit kopje is uiteraard de befaamde schnitzel. Geserveerd in allerlei soorten en maten, met of zonder sausje. In Nederland bedekt een schnitzel vaak maar een derde van het bord, maar in Oostenrijk moet je niet vreemd opkijken als je je bord niet eens meer onder de schnitzel ziet!

Oostenrijkse nagerechten

Er zijn twee typische Oostenrijkse nagerechten die ik jullie niet wil onthouden. De eerste is Kaiserschmarrn. Dit is een soort dikke gekarameliseerde pannenkoek in stukken gesneden, geserveerd met compôte of appelmoes en poedersuiker. Dit gerecht wordt overigens ook vaak als lunchgerecht op de kaart gezet.

Daarnaast de Apfelstrudel, deeggebak gevuld met appel en rozijntjes. Met daarbij warme vanillesaus en slagroom. Heerlijk als dessert, maar bijvoorbeeld ook als traktatie voor bij de koffie!

  • Oostenrijkse keuken
    Apfelstrudel
  • Oostenrijkse keuken
    Kaiserschmarrn

Typische Oostenrijkse drankjes

Als laatste wil ik nog een aantal typische Oostenrijkse drankje uitlichten. Ik ontdekte namelijk Almdudler, een soort kruidenlimonade met koolzuur. Het flesje op zich is al leuk: er staat een stelletje op in Oostenrijkse klederdracht.

Oostenrijkse keuken
Almdudler
Oostenrijkse keuken

Daarnaast zijn er voldoende alcoholische dranken te vinden in Oostenrijk. Niet alleen op het gebied van wijn, denk aan de Oostenrijkse Grüner Veltliner, Riesling en Blauer Zweigelt. Maar Oostenrijk kent ook een rijke biertraditie. Ik hou zelf erg van een Weizenbier op het terras. En dan specifiek een Hefeweizen: een wat troebel blondbiertje.

Niet te vergeten zijn natuurlijk schnapps. Likeurtjes in allerlei soorten en smaken. Niet alleen voor bij de apres ski, maar bijvoorbeeld ook voor na het diner. Kortom, niet alleen voor de prachtige Oostenrijkse bergen maar ook voor de heerlijke Oostenrijkse keuken en specialiteiten kom ik graag nog eens terug!

Ben jij wel eens in Oostenrijk op vakantie geweest en heb jij misschien ook een van deze gerechten of drankjes geproefd?

Liefs, Nanda

Category: Travel Tags: goulash, Gröstl, Nanda Appelman, Oostenrijk, Oostenrijkse keuken, reisblog, schnitzel, Spätzle, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Vegan Appeltaart met room
Volgend bericht: Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Hannelore

    5 november 2020 om 1:09 pm

    Dankjewel Betty voorzover inspiratie! Ik ga morgen meteen beginnen, heerlijk! Groetjes Hannelore

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 november 2020 om 12:37 pm

      Ben blij dat we je weten te inspireren! Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#WEEKZONDERVLEES

Van 8 t/m 14 Maart 2021 is de Nationale week zonder vlees en dat vieren we met heel veel vegetarische recepten inspiratie!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept sukadelappen met hutspot stoofvlees winter © bettyskitchen.nl 10x Stamppot Recepten
  • recept zelf valentijns chocolade maken met ruby roze en puur © bettyskitchen.nl 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten
  • recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl Red Velvet Taart
  • gebakken camembert uit de oven keto © bettyskitchen.nl Camembert uit de oven

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept iberische ribfingers van de barbecue

Iberische Rib fingers met BBQ saus

5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl

5x Hotdogs recepten (video)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase kedgeree met gerookte makreel © bettyskitchen.nl

Indiase kedgeree met gerookte makreel

recept glutenvrije pretzel taart met chocolade © Betty's Kitchen

Glutenvrije Pretzel Taart met Chocolade

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨IBERISCHE RIB FINGERS VAN DE BBQ✨ De afgelop ✨IBERISCHE RIB FINGERS VAN DE BBQ✨

De afgelopen weken genoten we van heerlijk voorjaarsweer. Dus ging hier natuurlijk de barbecue weergeven aan! En we hebben weer een heerlijke tip voor je om ook zelf uit te proberen!

Nu hoor ik je al denken: wat zijn Iberische rib fingers? Toen mijn echtgenoot het voorstelde krabte ik me even achter mijn oren. Maar zijn verklaring was helder: “denk aan spareribs, maar dan zonder botjes!” Het is dus het vlees afkomstig van Iberico varkensribbetjes. Dan hou je namelijk overheerlijk mals en sappig vlees over die je heel eenvoudig op de barbecue kunt bereiden. 

Slinger jij binnenkort ook weer de bbq aan? 

==> https://bettyskitchen.nl/iberische-rib-fingers-met-bbq-saus/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#bbq #barbecue #grill #recept #iberico #varken #spareribs #bbqsauce #karamel #caramelized #sticky #ribfingers #bbqsaus #bbqglaze #pig
✨ CROISSANT WAFELS MAKEN - ‘CROIFFLES’ ✨ ✨ CROISSANT WAFELS MAKEN - ‘CROIFFLES’ ✨

Tijdens de lockdown had ik lekker veel tijd om uitgebreide ontbijtjes met en voor de kids te maken. Wafels stonden hier regelmatig op het menu en onze nieuwste favoriet zijn deze wafels gemaakt van croissantdeeg! 

Ze zijn super makkelijk te maken en weer zo’n geslaagde food hybride, net zoals deze ‘Cruffins‘ (muffins van croissantdeeg) die ik eerder op de site maakte. Check dan ook de nieuwste IGTV waarin ik ze maak in het wafelijzer. 

Enne qua toppings kun je natuurlijk heerlijk variëren! Ze zijn namelijk ook erg lekker met Nutella en aardbeien. Maar ook met scrambled eggs & gerookte zalm. Of zelfs met jam en extra fruit! Maak er jouw nieuw favoriet van en laat me weten wat je er van vindt!

==> https://bettyskitchen.nl/croissant-wafels-croiffles-recept/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#croiffles #croissant #wafel #waffels #ontbijt #croissantwaffle #brunch #igtv #recept #pasen #paasrecept #lockdown #foodhybrid
✨ ZELF NOTENPASTA MAKEN ✨ Heb je wel eens zel ✨ ZELF NOTENPASTA MAKEN ✨

Heb je wel eens zelf pindakaas, amandelboter of cashewpasta gemaakt? Zelf notenpasta maken is heel eenvoudig en is een verrukkelijk 100% pure smeerbaar broodbeleg, of als topping op bijv. havermoutpap, kommetje yoghurt, ontbijttaartjes en meer.

Onlangs plaatste ik al een IGTV hierover en maakte ik maar liefst 5 verschillende soorten notenpasta! Waaronder een amandelpasta met Oreo cookies, pasta van macadamianoten en witte chocolade, maar ook pindakaas met dadels! Stuk voor stuk verrukkelijke combinaties en ze zijn op voor je het weet! Maar goed, dan draai ik weer zo een nieuwe batch in elkaar! 

Heb jij wel eens zelf notenpasta gemaakt?
==> https://bettyskitchen.nl/5x-notenpasta-maken/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#notenpasta #pindakaas #pindabaas #amandel #amandelpasta #macadamia #pinda #oreo #oreocookies #vegan #plantbased #homemade #dadels #wittechocolade #chocolate #nuts #nutbutter
✨5 JAAR GETROUWD ✨ 3 maart is een belangrijke ✨5 JAAR GETROUWD ✨

3 maart is een belangrijke datum voor ons. Niet alleen zijn wij op 3-3-2016 in het huwelijksbootje gestapt, maar het is ook exact 13 jaar geleden dat Dylan en ik een stelletje werden. 

Inmiddels zijn we een paar huizen en carrières verder, hebben we twee prachtige kinderen in deze wereld welkom mogen heten en zijn we nog steeds verliefd op elkaar. Dank je wel @dylan_drost want met jou is het leven echt een stuk leuker 😘

#5yearanniversary #husbandwife #married #marriedcouple #wood #bride #groom #bettyendylan #utrecht
✨ ZOETE AARDAPPEL GRATIN ✨ Deze dame is dol o ✨ ZOETE AARDAPPEL GRATIN ✨

Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

Tip: koop verschillende soorten en kleuren zoete aardappel en leg deze dakpansgewijs in een waaiervorm. Je krijgt er deze prachtige gekleurde aardappelschotel van. Dat wordt smullen! 

Ben jij ook fan van zoete aardappel?
==> https://bettyskitchen.nl/zoete-aardappel-gratin-oven/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#aardappel #zoeteaardappel #bataat #gratin #aardappelgratin #pommes #kaas #cheese #room #vegetarisch
✨RISOTTO MET RODE BIET EN MOZZARELLA ✨ Kun ji ✨RISOTTO MET RODE BIET EN MOZZARELLA ✨

Kun jij ook geen genoeg krijgen van risotto? Ik in ieder geval niet en ik bereid er het liefst iedere week wel een pan mee. Op deze ‘meatless’ monday heb ik dan een heerlijke vega risotto voor jullie!

Deze risotto met geroosterde rode bietjes is een heerlijke variatie voor je favoriete risotto recepten. Daarnaast is een bolletje mozzarella een leuk alternatief voor de veelal gebruikte Parmezaanse kaas in risotto. Als je de mozzarella kort verwarmt in de pan met risotto dan krijg je heerlijke ‘string cheese‘ ☺️ Enjoy!

==> https://bettyskitchen.nl/risotto-met-rode-bietjes-mozzarella/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#risotto #rijst #arborio #rodebiet #vegetarian #vegetarisch #gepocheerdei #meatlessmonday #mozzarella
✨ VEGETARISCHE LOEMPIAS MAKEN ✨ Jullie zagen ✨ VEGETARISCHE LOEMPIAS MAKEN ✨

Jullie zagen ze afgelopen vrijdag al voorbij komen in mijn IGTV, ik ging namelijk aan de slag met zelf LOEMPIAS maken! 

Dit zijn misschien wel de meest bekende hapjes uit de Chinese keuken! Loempia’s zijn rolletjes van filodeeg en worden gevuld met groenten. Soms wordt er ook kip, vlees of garnalen aan toegevoegd. Maar het is juist die kleurrijke groente mix die een referentie is naar de kleurrijke lente die in aantocht is. 

Traditioneel worden loempia’s dan ook op de eerste dag van de lente gegeten en mogen dus niet ontbreken tijdens het vieren van Chinees nieuwjaar! Niets voor niets heten ze dan ook ‘Spring Rolls’. Daarnaast doen ze denken aan kleine goudstaven en staan ze symbool voor rijkdom in de Chinese cultuur. Neem er gerust dus nog eentje om van te genieten!

==> https://bettyskitchen.nl/vegetarische-loempias-chinees-nieuwjaar/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#loempia #springrolls #filodeeg #vegetarisch #chineesnieuwjaar #CNY #veggies #recept #homemade #igtv #wittekool #wortel #frituren #luckycat
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee