Print

Recept: Jam Koekjes (Thumbprint cookies)

Dit zijn een beetje dikke maar zachte zanddeeg koeken met roomboter. De koekjes worden gevuld met jam in het midden.  In Amerika worden deze jam koekjes ook wel ‘Thumbprint cookies’ genoemd. Dit deeg hoeft namelijk niet uitgerold te worden, maar je drukt de deegballetjes rechtstreeks op de bakplaat uit met je duim. In het kuiltje, ofwel je duimafdruk, lepel je dan wat jam voor een heerlijk koekje met een fruitige verrassing in het midden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 5 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram bloem
  • 125 gram KOUDE roomboter
  • 100 gram fijne suiker + extra
  • ¼ tl zout
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille
  • 1 el volle melk
  • 5 eetlepels gladde jam, naar keuze *

Extra: 

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak vervolgens het zanddeeg voor de koekjes. Je kunt hiervoor een foodprocessor gebruiken of kneed het deeg met de hand zoals beschreven in dit basisrecept.
  3. Stop de bloem, roomboter, suiker en zout in de foodprocessor en maal dit in ca 30 seconden tot een kruimelig deeg. Voeg dan de eidooier, vanille en melk toe en meng in de foodprocessor tot koekdeeg.
  4. Verdeel het deeg in 15 stukken. Dit gaat gemakkelijk door steeds 30 gram zanddeeg af te wegen en tot balletjes te draaien.
  5. Vul een kommetje met een beetje extra suiker en rol de balletjes zachtjes door de suiker. Verspreid daarna evenwijdig over de bakplaat.
  6. Druk nu met je duim (of een theelepel) kuiltjes in de koekjes. Je drukt op die manier de koekjes ook een beetje platter. Vul vervolgens elk kuiltje met 1 theelepel gladde jam naar keuze. 
  7. Schuif de plaat in de oven en bak de Thumbprint cookies in ongeveer 15 minuten gaar. De randjes zouden dan een beetje goudbruin moeten kleuren. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat buiten de oven. Verplaats daarna naar een rooster en laat volledig afkoelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*voor het vullen van de jam koekjes dient de jam geen grote stukjes fruit of klontjes te bevatten. Haal de jam hiervoor even door een zeef of zet voorzichtig de staafmixer er op.

Keywords: koekjes, bloem, roomboter, suiker, jam, vanille,