• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Sbrisolona (amandel kruimel koek)

Sbrisolona (amandel kruimel koek)

28 februari 2020 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat.

Een stevige, kruimelige Italiaanse koek

Dit sbrisolona taartje is zo hard dat deze ook niet aangesneden wordt. Je geeft na het bakken een flinke tik op de taart en iedereen pakt vervolgens een brokstuk van de koek af. Velen die hem bij ons thuis geproefd hebben, refereren ook naar die ‘Italiaanse kruimel koek’ en hij is eigenlijk zo lekker zacht op de tong dat het vanzelf een allemans vriend wordt is. Sbrisolona is dan ook afgeleid van het ‘verkruimelen’ in het Italiaans.

Italiaanse amandel maismeel taart sbrisolona + glutenvrij!

Crunchy Sbrisolona voor bij de thee

De amandel kruimel koek is prachtig geel van kleur en hij is heerlijk ‘ crunchy’  van structuur. Daarom brokkelt heel ook zo gemakkelijk. Ik maak deze Sbrisolona het liefst op een grote bakplaat en na het afkoelen breek ik de koek in stukjes. Heerlijk met een kopje thee. En typisch Italiaans door de amandelen, het doet je ook een beetje denken aan de bekende cantuccini koekjes, maar dan zachter qua textuur. Nog zo’n lekker zacht Italiaans baksel is deze crostata , oftewel Jam-taart!


Print

Recept: Sbrisolona (amandel kruimel koek)

Italiaanse amandel maismeel taart sbrisolona + glutenvrij!
Print Recipe

Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De Sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat. Je geeft er daarna een ferme tik op en de brokstukken smikkel je lekker bij de koffie of thee.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 1 bakplaat 1x
  • Category: koek
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 150 g witte bloem,
  • 150 g maïsgries, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
  • 200 g fijne kristal suiker,
  • 200 gram gesmolten boter,
  • 2 eierdooiers,
  • 150 g ongepelde, hele amandelen (met bruin velletje dus)
  • 3–4 el sinaasappeljam.

Extra:

  • oven
  • bakplaat of grote lage taartvorm 30cm
  • bakpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden / 155 Hete lucht. Bekleed de pakplaat met bakpapier.
  2. Meng bloem, maïsmeel en suiker in een kom. Voeg vervolgens in delen de gesmolten boter toe, en verkruimel het geheel met je handen. Vooral dus niet niet kneden! Maar hou het korrelig, net als een kruimeldeeg.
  3. Sbrisolona amandel maismeel taart
  4. Voeg vervolgens het eigeel toe en hussel dit als het ware door het bloemmengsel. Wederom niet kneden! Als laatste meng je de amandelen door het deeg.
  5. Verdeel 3/4 van het deeg over een bakplaat of taartvorm. Verdeel de jam over het deeg (gewoon her en der een schepje) en bedek met het resterende deeg.
  6. Bak het deeg in 30-40 minuten goudgeel en knapperig. En laat de taart daarna afkoelen en breek in grove stukken.
  7. De kruimelige koek kun je ongeveer 15 dagen luchtdicht bewaren. En als je na het afkoelen een flinke brok inpakt in een stuk bakpapier, dan kun je deze ook heel leuk cadeau geven aan iemand die wel een opkikker kan gebruiken.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije variant van Sbrisolona:

Vervang bovenstaande ingrediënten door het volgende:

  • 200 gram maïsbloem, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
  • 200 gram glutenvrije bloem,
  • 110 gram kokosbloesemsuiker,
  • 200 gram kokosolie, gesmolten,
  • 2 eierdooiers,
  • 250 gram ongepelde, hele amandelen,
  • geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel  (in plaats van de jam)
  • bereid volgens de bereidingswijze, maar houdt 50 minuten baktijd aan.

Keywords: koek, amandelen, sinaasappel, maismeel, glutenvrij

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Italiaanse amandel maismeel taart sbrisolona + glutenvrij!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze sbrisolona een keertje wilt gaan maken!

Italiaanse amandel maismeel taart sbrisolona + glutenvrij!

(bron foto’s: sbrisolona 1,  2)

Category: Koekjes recepten Tags: amandelen, boter, eieren, Glutenvrij, Italiaanse keuken, jam, koek, koeken, maismeel, oven, sinaasappels, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x Havermoutpap recepten
Volgend bericht: Enchiladas met pulled oats »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anke

    23 maart 2020 om 3:55 pm

    Vraagje, kloppen deze verhoudingen? ik heb er zeker 50gr polenta en 50 gram bloem aan toegevoegd om het terug kruimelig te krijgen.. staat nu in de oven…

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in