Het is weer een Meatless Monday en ik maakte een romige, vegan rode bietencurry met tomaten, garam masala kruiden en kokosmelk. Een heerlijke combinatie die je tevens lekker opwarmt tijdens wat koudere avonden!
Ik kan een goede curry op z’n tijd erg waarderen. Heerlijk die combinatie van kruiden en zo’n lekkere, veelal romige saus. En bovendien zijn curry’s ook heel goed vegetarisch, en in dit geval zelfs veganistisch, te bereiden. Daarom ga ik dan ook graag eens in de zoveel tijd naar een Indiaas restaurant voor een échte curry. Maar ook thuis staat er regelmatig curry op het menu. De currypasta koop ik uit gemak dan wel kant-en-klaar in de supermarkt, maar ik moet zeggen dat ik daarmee ook heerlijke curry’s uit m’n keuken tover.

Nog meer heerlijke curry recepten
Bij Betty’s Kitchen zijn we dol op de Indiase keuken en deze biedt dan ook mooie inspiratie voor veel van onze ‘curry’ recepten. Niet alleen deze curry met rode bieten, maar bijvoorbeeld ook deze vegetarische Spinazie curry met paneer (palak paneer). Probeer zeker ook eens deze (eveneens vegan) Gele curry met jackfruit. Of maak een overheerlijke indiase currytaart met doperwtjes! Yummmm! Je kunt deze vegan rode bietencurry serveren met alleen met rijst. Maar je kunt dit bijvoorbeeld ook vervangen door of aanvullen met naan brood. Of vervang de rijst door gekookte, kruimige aardappels voor een meer Hollandse twist!
Recept: Vegan Rode bietencurry
Op deze Meatless Monday maakte ik een romige, vegan rode bietencurry met tomaten, garam masala kruiden en kokosmelk. Een heerlijke combinatie, lekker verwarmend voor op een koude winteravond.
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 350 gram geraspte rode bieten (in zak of pot)
- 3 tomaten
- 2 uien,
- 3 teentjes knoflook
- duimpje gember
- 2 el. tomatenpuree
- 1 tl. kurkuma
- 1 tl. chilipoeder (optioneel)
- 400 ml. kokosmelk
- 400 gram kikkererwten, uit blik, pak of glas (uitlekgewicht)
- 2 el. garam masala
- 4 takjes verse koriander, fijngehakt
- 300 gram Basmati rijst
- 3 el. kokosolie
- Zout en peper
Instructions
- Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de uien en snij en snipper deze. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schil de gember en snijd fijn of rasp deze. Giet de kikkererwten af, spoel goed na met koud water en laat uitlekken.
- Verwarm de kokosolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de uien glazig in 2-3 minuten. Voeg vervolgens de knoflook, gember, tomatenpuree, kurkuma en chilipoeder toe en bak dit even goed mee gedurende 1 minuut. Tot slot gaan de blokjes tomaten en geraspte rode bieten er ook bij en schep het geheel goed om gedurende een paar minuten.
- Schenk de kokosmelk in de pan, plaats de deksel en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de rode bietencurry gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken.
- Tussendoor roer je de saus af en toe door en gebruik je de tijd om de rijst naar wens te bereiden. Dit kan in een rijsstomer of in een pan met ruim kokend water. Check hiervoor de gebruiksaanwijzing.
- Als de curry bijna klaar is voeg je de garam masala en de kikkererwten toe. Roer goed door en proef de curry om nog naar eigen nog smaak zout en peper toe te voegen. Serveer dit gerecht met de rijst en bestrooi vlak voor het serveren met de koriander.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan rode bietencurry met rijst wilt gaan maken!

Geef een reactie