(Advertorial) – Jumbo verraste mij onlangs met een smakelijk verrassing voor kerst en daarbij een hallo van Hans van Wolde, chef-kok van Beluga** in Maastricht.
Hij daagde mij uit om een sterrenwaardig kerst recept te maken, om zo tijdens de feestdagen iets bijzonders op tafel te kunnen zetten. En dat werden deze feestelijke & frisse garnalencocktails met tomaten-bieslookroom. Uiteraard deel ik dit recept ook met jullie.
Kerst in Huize Betty
Op de eerste plaats is kerst voor mij een tijd om door te brengen met mijn familie. Ik kom uit een grote, hechte familie en we zijn allemaal dol op eten! En elk jaar zijn er wel weer mensen die zich opofferen voor een kerst diner. En anders nemen we allemaal gewoon een gang mee. We doen niet moeilijk, zolang we maar lekker kunnen genieten met zijn allen. Een goed gerecht, een mooi glas wijn en uiteraard koffie met een decadent toetje. Het is een tijd voor bezinning, maar vooral warmte en liefde, terwijl het buiten vriest dat het kraakt.
Een Kerst klassieker
Vaak vieren we kerst gewoon thuis, maar er zijn ook jaren dat we met hele groepen uit eten gingen. Van kinds af aan zat ik altijd al gefascineerd te kijken naar de volwassenen die heel decadent de garnalen uit een cocktailglas prikken. Waar in sommige restaurant het gerecht vaak een romige massa is van vooral veel mayonaise, hoef je daar bij dit recept niet bang voor te zijn.
Hans van Wolde weet exact wat hij doet en bedacht dan ook een heerlijk frisse garnalencocktail variant. De smaken zijn perfect in balans en het was dan ook een verademing om dit mijn familie voor te schotelen tijdens een proef diner. En uiteraard deel ik het recept dan ook meteen met jullie, zodat je thuis ook meteen aan de slag kunt gaan.
Jumbo Kerstmenu
Dit recept voor frisse garnalencocktails is slecht 1 gang van een compleet kerstmenu. Jumbo heeft namelijk 5 producten geselecteerd die garant staan voor succes tijdens de feestdagen. En je vind het complete menu terug op Jumbo.com/Kerst.
Recept frisse garnalencocktails met tomaten-bieslookroom:
(voorgerecht voor 4 personen – naar recept van Hans van Wolde)
Ingrediënten:
- 2 sinaasappels,
- 1 schaal Hollandse garnalen (300 gram, Jumbo Kerstassortiment),
- 1 sjalot, fijngehakt,
- 1 eetlepel kappertjes,
- 2 eetlepels tomatenketchup,
- 2 theelepels mosterd,
- 1 bakje bieslook (20 gram),
- sap van 1 limoen,
- 1 eetlepel hazelnoten, fijngehakt,
- 1 eetlepel gembersiroop of acaciahoning,
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie,
- 125 gram crème fraiche (of volle mayonaise).
Extra:
- vershoudfolie,
- 4 cocktailglazen,
- diepvries,
- koelkast.
Bereidingstijd: (30 minuten wachttijd + ) 30 minuten.
Bereidingswijze:
- Snijd de boven- en onderkanten van de sinaasappels af. Schil de rest van de sinaasappels, zodat alle witte schil is verwijderd. Verpak de sinaasappels in vershoudfolie en leg ze 30 minuten in de diepvries.
- Neem de sinaasappels uit de diepvries en verwijder het folie. Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de sinaasappels. Zet de plakjes rondom in 4 cocktailglazen.
- Meng de garnalen met de sjalot, de kappertjes, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels fijngehakte bieslook en het sap van 1/2 limoen. Voeg naar wens zout en peper toe. Schep de garnalensalade in cocktailglazen en bestrooi met de helft van de hazelnoten. Bewaar de garnalencocktails afgedekt in de koelkast, tot je ze gaat serveren.
- Klop een dressing van de gembersiroop, 1-2 eetlepels limoensap, 1 theelepel mosterd en 3 eetlepels olijfolie. Zet de dressing apart.
- Meng voor de room de crème fraiche met 1 eetlepel tomatenketchup, en 2 theelepels fijngehakte bieslook. Bewaar de room in de koelkast.
- Vlak voor het serveren besprenkel je de garnalencocktails met de dressing. Maak de cocktails af met de rest van de hazelnoten en de tomaten-bieslookroom. Serveer direct!
Voor deze en alle andere Jumbo kerstrecepten ga je naar:Jumbo.com/Kerst.
Eet smakelijk en alvast hele fijne Feestdagen toegewenst!
Groetjes, Betty
Dit artikel betreft een samenwerking met Jumbo Supermarkt. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Geef een reactie