• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Ajam Paniki (kip in kokossaus)

Ajam Paniki (kip in kokossaus)

18 augustus 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Op zoek naar een kleurrijk Indonesisch gerecht met kip? Maak dan eens Ajam Paniki een heerlijke zacht kip gestoofd in kokossaus en citroengras. En goed om te weten: het staat in een half uurtje op tafel dus ideaal voor een doordeweekse dag!

Wat is ajam paniki?

Het meest opvallende aan dit gerecht is de prachtige gele kleur van de curry. Ajam Paniki is een overheerlijk Indonesisch gerecht voor zachte kip in een milde kokossaus met citroengras. Tevens kun je in de supermarkt kun je tegenwoordig eenkant-en-klare boemboe kopen voor dit gerecht. Maar je kunt de boemboe voor Ajam paniki ook gewoon zelf maken en dat is natuurlijk nog veel lekkerder! Daarnaast maakte hem mild van smaak, want hier eten de kids ook gewoon mee, maar je kunt natuurlijk net zoveel pepers toevoegen als je zelf wilt. Let wel, de kleur wordt dan wel meer oranje, maar dat neemt niet weg dat dit absoluut een kip recept is dat je een keertje moet proberen.

recept voor indonesische ajam paniki zachte kip in kokossaus met citroengras

Ajam paniki eet je met:

Serveer de kip (=ajam) in kokossaus met gestoomde rijst en bijvoorbeeld gewokte sperzieboontjes of kousenband. Maar hieronder vind je nog meer lekker gerechten om te eten met Ajam paniki. Maak bijvoorbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Vul je Indonesische rijsttafel aan met bijvoorbeeld kipsate of vegan sateh van tempeh ! Ook lekker is deze zoete babi kecap van varkensvlees. En uiteraard mag een homemade sambal nooit ontbreken aan tafel. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Print

Recept: Ajam Paniki (kip in milde kokossaus)

recept voor indonesische ajam paniki zachte kip in kokossaus met citroengras
Print Recipe

★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: stoven
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 700 gram kippendij filets
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 2 blaadjes limoenblad (djoeroek poeroet)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 Indisch laurierblaadje (salam)
  • 2 el palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
  • 300 ml volromige kokosmelk
  • 25 gram santen
  • optioneel: seroendeng
  • zonnebloemolie

Voor de boemboe:

  • 3 sjalotjes
  • 3 geroosterde kemirnoten (of macadamia noten)
  • 3 teentjes knoflook
  • klein duimpje gember of laos
  • 1 rode Spaanse peper (Lombok)
  • 2 tl zout
  • 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • sap van 1 limoen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructions

  1. Snijd de kippendij in schuine plakken. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de kip rondom aan. Schep de kip vervolgens uit de pan op een bord.
  2. Maal alle ingrediënten voor de boemboe fijn in een hakmolen of met een vijzel. Verwarm de braadpan opnieuw op het vuur en voeg de boemboe toe aan het achtergebleven bakvet. Bak de boemboe gedurende 5 minuten aan op medium vuur.
  3. Hak of kneus de sereh in 3 -4 stukken en draai er een knoop in om bij elkaar te houden. Voeg de sereh, limoenblad en kaneelstokje met de suiker, kokosmelk en santen toe aan de pan en breng al roerende aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de kip terug in de pan en plaats de deksel op de pan. Laat de Ajam Paniki gedurende 20 minuten langzaam gaar stoven. Verwijder de citroengras knoop en kaneelstokje voor het serveren.

Selamat Makan!  (eet smakelijk)

Notes

Hou jij meer van een pittige Ajam Paniki? Voeg dan gerust 2, 3 of meer Spaanse pepers toe aan de boemboe. Let op, de kokossaus verliest dan wel die prachtige gele kleur.

Keywords: kip, curry, rode peper, kurkuma, gember, laos, citroengras

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept ayam paniki kip in kokossaus  © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Ajam Paniki gestoofde kip in milde kokossaus wilt gaan maken!

Category: Gevogelte Recepten Tags: citroengras, gember, Glutenvrij, hoofdgerechten, Indonesische keuken, kemirnoten, Kip, kippendij, knoflook, kokos, kokosmelk, koriander, kurkuma, laos, laurier blad, limoen, sjalotten, spaanse peper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)
Volgend bericht: Spekkoek IJs met bananen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

halloween recepten

Heerlijke Halloween recepten om mee te smikkelen en griezelen

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • widget recepten met pompoen 20x Recepten met pompoen
  • recept voor pompoen salade met rode bieten en uienchutney © bettysktichen.nl Pompoen salade met rode bieten en uienchutney
  • recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens Baba Ganoush (aubergine dip)
  • verschil tussen quiche en hartige taart + recepten Verschil tussen quiche en hartige taart
  • recept turkse gevulde uien met gehakt en rijst © bettyskitchen.nl Gevulde uien met gehakt en rijst – Uit de Bi...

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

10x Halloween koekjes maken recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Koekjes maken

Oreo Bat Balls voor Halloween

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

recept voor radijsjes met yoghurt en dukkah - bijgerecht voor mediterraanse borrel - Egyptische keuken of Marokko dukkah mengsel als heerlijke krokante topping over je gerechten

Radijsjes met Yoghurt en Dukkah

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept kip met parmezaanse kaas korst uit de oven kookvideo © bettyskitchen.nl

Kip met Parmezaanse kaas korst (video)

recept courgetti met worst © bettyskitchen.nl

Courgetti met worst

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in