• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Butter Chicken (Murgh Makhani)

Butter Chicken (Murgh Makhani)

25 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Butter Chicken is een heerlijk en mild gekruid recept uit de Indiase keuken. De tedermalse stukken kip worden namelijk geserveerd in een milde tomaten-room saus. Dit is echt een curry gerecht om je vingers bij af te likken. Uiteraard geserveerd met roomboter in de saus en gewoonweg een boterzachte kip recept!

Fluweelzachte en romige kip in tomatensaus

Over het algemeen worden veel Indiase gerechten gebakken in olie. Uitzondering is natuurlijk het gebruik van Ghee – geklaarde boter – met een vol romige smaak. In onderstaand recept gaan we bereiden met lekker veel boter wat voor een fluweelzachte en romige kip zorgt. Daarnaast heb ik de tomatensaus ook niet zo heel pittig, maar voeg gerust extra pepers toe als je dat lekkerder vindt. Deze Indiase Butter Chicken curry wordt in de volksmond ook Murgh Makhani genoemd, want ‘Murgh‘ is een verwijzing naar ‘kip’ en ‘Makhani‘ is het Indiase woord voor ‘in boter gebakken’.

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl

Verschil Butter Chicken en Tikka Massala

Misschien doet dit recept voor Butter Chicken je een beetje denken aan de bekende Tikka Massala? Dat kan heel goed kloppen, want bij de samenstelling van ingrediënten is veel hetzelfde. Echter leg je bij Butter Chicken (murgh makhani) de kip in een milde en romige tomatensaus met lekker veel boter. Bij Tikka Masala wordt de kip geserveerd met een lekker kruidige en intense uiensaus waar ook tomaten aan zijn toegevoegd. Het is echt een nuance verschil voor diegenen die niet zo bekend zijn in de Indiase keuken, maar het verschil is er zeker. Butter Chicken kan ik overigens ook mijn kids voorschotelen en een Tikka Masala met kip daarentegen weer niet. Die laatste is toch echt te kruidig voor ze.

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl
recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl

Nog meer Indiase (bij)gerechten

Serveer (gestoomde) basmatirijst en naan brood bij je Butter Chicken. Voor de liefhebber is een beetje raita of dikke yoghurt ook prima. Nog zo’n lekker ‘mild’ Indiaas gerecht is Palak paneer, een spinaziecurry met vegetarische paneer kaas. Ga je liever voor meer pit en kruidig? Check dan dit barbecue recept voor Tikka masala kipspiezen. Ook het proberen waard: Lekker romige pasta met tikka massala en kip. Een puur fusion gerecht om van te smullen! Ik denk dat het wel duidelijk is dat wij in Betty’s Kitchen enorm fan zijn van Indiase gerechten. Check hier al onze recepten uit de Indiase keuken!


Print

Recept: Butter Chicken (Murgh Makhani)

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Butter Chicken is een heerlijk en mild gekruid recept uit de Indiase keuken. De tedermalse stukken kip worden namelijk geserveerd in een milde tomaten-room saus. Dit is echt een curry gerecht om je vingers bij af te likken. Uiteraard geserveerd met roomboter in de saus en gewoonweg een boterzachte kip recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 30 min. marineren
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Hindu

Ingredients

Scale

Voor de kip marinade:

  • 400 gr kipfilet
  • 4 el Griekse yoghurt 
  • 1 el Garam masala kruidenmix
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl zout
  • snuf peper

Voor de tomaten-room saus:

  • 4 el Ghee (of roomboter)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 el Garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 100 ml slagroom
  • peper & zout
  • fenegeriek bladeren – of gebruik peterselie

Extra:

  • hapjespan
  • blender of staafmixer

Instructions

  1. Als eerste ga je de kip marineren: snijd de kipfilets in grove blokken (2 x 2 cm) en stop in een mengkom. Voeg de Griekse yoghurt, garam masala, knoflook, zout en peper toe. Roer goed om en plaats de kip afgedekt in de koelkast, gedurende 30 minuten, om te marineren. (Ondertussen kun je bijv. de uien en gember etc voor de saus gaan snijden)
  2. Smelt een eetlepel ghee in een hapjespan en bak hierin de kip met marinade rondom aan op middelmatig vuur. Trek hier zo’n 15 minuten voor uit en schep daarna alles uit de pan en zet apart.
  3. Smelt opnieuw een eetlepel ghee in de hapjes pan en bak de uien glazig in 2 minuten. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak ook mee gedurende 1 minuut. Voeg daarna de Garam masala en kurkuma toe en bak de kruiden een goede 2 minuten aan met de uien.
  4. Schenk tot slot de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Kook nu de saus gedurende 10 minuten op middelmatig vuur en blijf regelmatig roeren. Het zal een beetje inkoken of er zelfs ‘olieachtig’ uit gaan zien door de specerijen en dat is perfect. 
  5. Maal nu de saus helemaal fijn met behulp van een blender. Of schep in een hoge kan en pureer met een staafmixer. Giet de oranjerode tomatensaus terug in de pan en roer hier de slagroom doorheen.
  6. Plaats tot slot de aangebakken kip met yoghurt marinade, 2 eetlepels ghee en een beetje fenegeriek (of peterselie) in de tomatensaus. Blijf op laag vuur gedurende 2 minuten goed doorroeren met een spatel om alles goed te vermengen. Proef en breng eventueel op smaak met zout & peper. Serveer daarna direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor een kidsproof Butter Chicken curry kun je de rode peper ook achterwege laten. Of… halveer deze en schraap de zaadlijst er uit met een lepel. Hak het vruchtvlees dan fijn en verwerk volgens het recept. Zonder de zaadlijst is de peper echt een stuk minder pittig.

Keywords: Kip, curry, boter, ghee, tomaten, uien, knoflook, gember

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indiase Butter Chicken!

Category: Gevogelte Recepten Tags: curry, fenegeriek, garam masala, gember, ghee, Glutenvrij, Griekse yoghurt, hoofdgerechten, Indiase keuken, kidsproof, Kip, kipfilet, knoflook, kurkuma, peterselie, roomboter, slagroom, spaanse peper, tomatenblokjes, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Snelle pangranola
Volgend bericht: Tortellini al Brodo (in bouillon) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten Tartiflette met spek en kaas (video)
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in