Yugo’s zijn dol op paprika! Het is een veel gebruikte groente in onze keukens en zowel de poeder vorm als het heilige goedje ‘ Ajvar’ gaan werkelijk overal doorheen. Het brengt gewoon zoveel meer smaak in een gerecht, net zoals bij deze bruine bonen schotel met gehakt en rijst.
Yugo style vleesschotel met bruine bonen
Vroeger maakte mijn moeder dit recept regelmatig voor ons gezin en voor mij zitten er dan ook mooie herinneringen aan vast. Toen papa laatst vroeg of ik de schotel ook eens keertje voor hem wilde maken, besloot ik om dit recept ook maar meteen te delen met jullie. Deze bruinen bonen schotel met gehakt is rijst is eigenlijk een stoofschotel met lekker veel vlees en vezelrijke bonen. Echt heerlijk!
Bruine bonen stoofschotel
Het is een vrij eenvoudig recept om te maken, je laat letterlijk alle ingrediënten pruttelen op het vuur, en krijgt een soort gebonden soep of stoofschotel. En door smaakmakers als paprika, ajvar en de cervelaat heb je een gerecht met heel veel smaak en diepgang. Mij moeder serveerde deze bruine bonen schotel met gehakt en altijd met gekookte rijst, want de bonenbrei zou nog wel eens op je darmen kunnen gaan werken. En de rijst werkte dat juist weer tegen zeg maar.
Bonen als bindmiddel
Dit is echt zo’n gerecht dat beter wordt als je hem een dag van tevoren klaar maakt. (zoals eigenlijk met de meeste stoofschotels). En… hij is ook nog eens glutenvrij! Deze bruine bonen schotel met gehakt krijgt zijn ‘ binding’ door het zetmeel dat uit de bonen loskomt.
Recept: Bruine bonen schotel met gehakt
Een overheerlijke stoofschotel van mals rundergehakt en vlees met bruine bonen, paprika en tomaat. Serveer met rijst voor een overheerlijke en makkelijke doordeweekse maaltijd!
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Joegoslavische Keuken
Ingredients
- 250 gram (runder)gehakt
- 150 gram (runder)cervelaat worst
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 winterpeen
- 1 groot blik bruine bonen (800 gram)
- 300 gram zilvervlies rijst
- 1 klein blikje tomatenpuree (7 ml)
- 1 flinke eetlepel Ajvar
- Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
- Peper & zout
- Olijfolie.
(* Tip: geen ajvar in huis? gebruik dan 1 eetlepel paprikapoeder in het recept)
Instructions
- Breng als eerste een pan met ruim water + snufje zout aan de kook, en kook hierin de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
- Verwijder het velletje van de cervelaatworst. Snijd de worst overlangs door de helft en vervolgens in dunne plakjes (halve maan vorm). Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schrap de wortel, snijd overlangs door de helft en vervolgens in plakken (halve maan vorm). Giet het blik met bruine bonen af.
- Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een braad-, of hapjespan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de cervelaatworst, ui knoflook, paprika en wortel toe en roerbak mee gedurende 2-3 minuten. Breng op smaak met zout, peper en een eetlepel fijngehakte peterselie.
- Schenk vervolgens 750 milliliter (lauwwarm) water in de pan, dek af met de deksel en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur gedurende 20 minuten doorkoken, maar blijf geregeld roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg halverwege (dus na 10 minuten) enkel nog de bruine bonen, tomatenpuree en ajvar toe. Roer goed door en laat meekoken.
- Serveer de bruine bonen schotel met gehakt en rijst en garneer met nog een beetje extra fijngehakte peterselie.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
AB
Een nieuw favoriet! Heerlijk met ajvar als smaakmaker. Ik heb de cerblvelaat terzijde gehouden om een beetje de calorieën in toom te houden, maar het smaakt nog steeds lekker.