• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Boterkoek met gember en citroen

Boterkoek met gember en citroen

3 april 2017 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Zelf boterkoek maken is zo gemakkelijk! Je hebt er slechts een paar ingredienten voor nodig en het is ook nog eens typisch Hollands! Ter variatie maakte ik deze boterkoek met gember en citroen en dat bleek een super lekker recept!

Variatie recept boterkoek met gember en citroen

Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een aantal jaar op deze website en is dan ook perfect om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen. Zo bedacht ik een boterkoek met gember en citroen die lekker fris van smaak wordt en een mooi contrast bieden tegen het ‘vettige’ mondgevoel van boterkoek. En dat maakt hem echt zo ontzettend lekker! Doordat ik ook nog wat pecannoten door het beslag kneed wordt het beslag iets luchtiger en zachter van textuur. Hier stuitte ik bij toeval op en was blij verrast. Inmiddels is deze variant van boterkoek maken een van mijn favorieten geworden en dat komt juist door die uitgesproken smaakmakers van citroen en gember! Maak hem zelf ook eens klaar en ik hoor graag of jij er ook zo’n fan van bent! Ook lekker: binnenkort komt hier het recept voor boterkoek met witte chocolade online!

recept boterkoek met citroen en gember © bettyskitchen.nl
recept boterkoek met citroen en gember © bettyskitchen.nl
recept boterkoek met citroen en gember © bettyskitchen.nl

Nog meer bakrecepten met citroen

Ik ben echt dol op de frisse smaak van citroen en gebruik het dan ook regelmatig in mijn bakrecepten! Het biedt een mooi contrast voor suiker. Naast deze boterkoek met gember en citroen kun je dan ook aan de slag met deze ovenpannenkoek met citroen voor het ontbijt! Maar deze vegan lemon bars met kokos zijn ook een aanrader! En wat dacht je van deze klassieker: de citroen kwarktaart?! Mijn foodievriendinnetje Jadis is dol op koken met citroen en bedacht een heerlijk recept voor citroen tartelettes! Speciaal voor Pasen ging ik zelfs aan de slag met deze paas croissants met lemon curd. Dat wordt dus lekker smullen van nog veel meer bakrecepten met citroen!


Print

Recept: Boterkoek met gember en citroen

recept boterkoek met citroen en gember © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf boterkoek maken is zo gemakkelijk! Je hebt er slechts een paar ingredienten voor nodig en het is ook nog eens typisch Hollands! Ter variatie maakte ik deze boterkoek met gember en citroen en dat bleek een super lekker recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel citroenrasp uit een potje *
  • 4 bolletjes stemgember op siroop
  • 60 gram pecannoten
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

(* of gebruik 2 tl citroen essence uit een flesje)

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem en suiker in de mengkom van de mixer Voeg het zout toe. Rasp de schil van de citroen en voeg deze, samen met de citroenrasp uit het potje, ook toe. Hak de stemgember helemaal fijn en voeg deze ook toe. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat. 
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. 
  5. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar.  Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes. Hou de porties klein want boterkoek vult echt goed.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept boterkoek met citroen en gember © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze boterkoek met citroen en gember wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: bloem, boterkoek, citroen, gember, Nederlandse keuken, pasen, pecannoten, roomboter, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gegratineerde aubergine pizza’s
Volgend bericht: Mexicaanse Maissoep »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee