Jam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. Mijn favoriet van dit moment is blauwe bessen jam (Blueberry jam), met een vleugje kaneel. Dat geeft zoveel meer extra’s aan deze zoetzure besjes. En zelf jam maken is helemaal niet eens zo moeilijk, want met slechts een paar basis ingrediënten maak je zo de heerlijkste zoete beleg zelf.
Zelf blauwe bessen jam maken
Door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Waar normaliter gelijke delen suiker en fruit wordt gebruikt om jam te maken (verhouding 1:1), heb ik dit recept voor zelf blauwe bessen jam maken aangepast naar een minder zoete variant, en conserveer ik de jam met wat extra citroensap. Hierdoor is deze zeker twee weken houdbaar na opening. Maar voeg dus gerust meer suiker toe om zoeter te maken, of om de jam langer houdbaar te maken.
Nog meer jam recepten
Blauwe bessen jam is heerlijk op een met roomboter besmeerde toast, beschuit, croissants en is zelfs heerlijk met pannenkoekjes. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt en vaker zelf jam wilt maken, neem dan ook eens een kijkje bij mijn recepten voor rabarber jam, zelfgemaakte frambozen jam en Utregse bramen jam. Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!
Recept: Blauwe bessen jam recept
Met dit recept kun je zelf jam maken van blauwe bessen. Varieer met hoeveelheden suiker om jouw favoriete ‘zoetheid’ te bepalen.
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 1 pot 1x
- Category: Jam
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 500 gram blauwe bessen,
- sap van 1/2 citroen,
- 100 ml water,
- 1 kaneelstokje,
- 350 gram (gelei)suiker.
Extra:
- lege en schoongemaakte jampot(jes).
Instructions
- Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.
-
- Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
- Verwijder het kaneelstokje, voeg de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.
- Schep de blauwe bessen jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)
Na opening is de blauwe bessen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.
Veel plezier met maken van deze blauwe bessen jam!
Groetjes, Betty
Bron header/end foto: Blueberry Jam