• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Bramen jam maken

Bramen jam maken

23 augustus 2013 Door Betina Oostveen 22 Reacties

Jump to Recipe

Het is bramentijd! Werkelijk overal zie je bramenstruiken volop vruchten afwerpen en zolang het niet in iemand zijn tuin staat, zou ik zeggen:  plukken die hap! Mijn schoonouders gingen zo een stukje fietsen en hebben hetzelfde gedaan. Resultaat was dat er een fietstas vól verse bramen bij mij thuis werd afgeleverd. Of ik hier wat lekkers mee kon maken..? De eerste gedachte was natuurlijk een voorraad bramen jam aanleggen!

Zelf bramen jam maken

Ik ben dol op zelfgemaakte  bramen jam, puur omdat ik dan zelf de controle hou over de hoeveelheid suiker die ik toevoeg. Normaal gesproken zou de verhouding fruit/suiker 1:1 zijn (dus 1 kilo suiker op 1 kilo fruit). Maar minder suiker werkt prima, mits je er maar een beetje citroen aan toe voegt, om de jam te conserveren.  Dit trucje werkt overigens bij allerlei soorten jam. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt, ivm hete jam spetters.

recept bramen jam maken

En als je de jam lang genoeg laat doorkoken, hoef je je ook geen zorgen te maken over eventuele beestjes in de vruchten. Maar spoel vers geplukt fruit dus altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water (tip van oma!). Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten.

Nog meer jam recepten

Deze kruidige bramen jam is een aanrader als je bijvoorbeeld deze Italiaanse Jam taartjes gaat maken, maar is ook erg lekker op je pannenkoeken! En als je nu de smaak te pakken hebt, dan heb ik nog meer variatie recepten voor homemade jam voor je. Maak bijvoorbeeld ook eens deze (tikkeltje zure),  rabarber jam, serveer scones met cream en frambozen jam en wat dacht je van deze blauwe bessen jam? Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aarbeien jam!


Print

Zelf bramen jam maken recept

recept bramen jam maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram bramen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 2 steranijs,
  • 350 gram (gelei)suiker of witte basterdsuiker,
  • 2 zakjes vanillesuiker,
  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water, steranijs en suiker.Totaal dient dit 30 minuten door te koken.
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken.
  3. Je kunt eventueel (een deel) van de bramen jam door een bolzeef drukken om (een deel) van de pitjes te verwijderen. Verwijder in ieder geval de steranijs en stop de bramen jam weer terug in de pan en kook nog 5-10 minuten op middelhoog vuur.Bramen Jam zelf maken
  4. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in.bettyski
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De jam is nu zeker een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.) Na opening is de bramen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier!

Groetjes Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept bramen jam maken

(Bron foto’s via shutterstock: Jam 1, jam 2 )

Category: High Tea Recepten Tags: bramen, jam

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « BBQ saus (marinade)
Volgend bericht: Filmpje: Shoppen bij Dille & Kamille »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee