Print

Recept: Blauwe bessen jam recept

blauwe bessen jam maken

Met dit recept kun je zelf jam maken van blauwe bessen. Varieer met hoeveelheden suiker om jouw favoriete ‘zoetheid’ te bepalen.

Scale

Ingredients

(* Gebruik je geleisuiker? Dan kun je het citroensap achterwege laten. De pectine in geleisuiker werkt namelijk als conserveermiddel en zonder heb je citroensap nodig).

Extra:

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.blauwe bessen jam pootjeskook de blauwe bessen om blauwe bessen jam te makenblauwe bessen jam in de pootjes
    1. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
    2. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.
    3. Schep de blauwe bessen jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Na opening is de blauwe bessen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier met maken van deze blauwe bessen jam!

Groetjes, Betty