• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Moeders gehaktballen met rode bietjes

Moeders gehaktballen met rode bietjes

18 mei 2017 Door Nanda Appelman 3 Reacties

Hier is ‘ie dan hoor. Hét recept van mijn moeders gehaktballen met rode bietjes. Daar mag je mij dus het hele jaar door ‘s nachts voor wakker maken.

Moeders gehaktballen met rode bietjes

Op mijn voorstelpagina schreef ik het al, deze Oerhollandse gehaktballen met rode bietjes van mijn moeder zijn echt onweerstaanbaar. Heb jij dat ook? Zo’n recept van je moeder of oma die je doet denken aan vroeger?

Mijn moeder heeft dat dus met de witlof van mijn oma. En ik dus met dit gerecht. Nog steeds vraag ik altijd aan mijn moeder of ze dit wil maken als ik langskom. Eigenlijk hoef ik het ook niet meer te vragen, ze neemt het al aan…;)

Toch moet ik je wel waarschuwen. Ik probeer namelijk al zo’n 6 jaar lang precies dit recept voor moeders gehaktballen met rode bietjes te volgen, maar het smaakt nooit hetzelfde als dat mijn moeder het maakt. Desondanks komt het aardig in de buurt, dus ik blijf gewoon proberen!

Print

Recept: Moeders gehaktballen met rode bietjes

Moeders gehaktballen met rode_ ietjes
Print Recipe
  • Author: Nanda en haar moeder Ria Appelman
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden (10 gram, zonder paneermeel)
  • 2 el. ketchup
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 tl. maggi
  • Evt. wat paneermeel
  • 50 gram roomboter (dit is ook voor de jus)

Voor de rode bietjes:

  • 750 gram voorgekookte (gare) bietjes
  • Snuf zout en peper
  • 1 el. suiker
  • 1 tl. witte natuurazijn
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • 1 witte ui

En voor de aardappels:

  • 500 gram kruimige aardappels

 

Instructions

  1. Voeg het gehakt samen met de gehaktkruiden, ketchup en ketjap in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te vochtig blijft voeg je wat paneermeel toe. Dek de kom af en plaats deze voor zo’n 30-45 minuten in de koelkast.
  2. Dan kun je de rode bietjes gaan bereiden. Schil de gare bietjes licht en schil de ui. Rasp de ui en bietjes met een grove rasp. Stop de rasp in een pan en voeg de suiker, natuurazijn, gemalen kruidnagel en een snupf zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar. Verwarm de geraspte bietjes op laag vuur. Het hoeft niet aan de kook gebracht te worden, maar warm het voldoende op.
  3. Zet dan water op het vuur om de aardappels in de koken. Schil de aardappels en kook deze in zo’n 15 minuten gaar.
  4. Verwarm de roomboter in een ruime braadpan om de gehaktballen in te bakken. Zet het vuur middelhoog. Zodra de boter goed gesmolten is voeg je de gehaktballen toe. Je bakt ze dan eerst aan alle kanten bruin. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en braad de gehaktballen in 15 minuten gaar. Keer ze tussendoor regelmatig om.
  5. Giet de aardappels af en stoom ze nog even droog in de pan. In de laatste minuut van het braden van de gehaktballen voeg je de maggi toe aan de boterjus. Als de rode bietjes nog vochtig zijn, giet je deze ook nog even af. 
  6. Serveer de gehaktballen, rode bietjes en aardappels met de jus. 

Bewaartip: Als je een gehaktbal over hebt, bewaar deze dan vooral in de koelkast als tussendoortje of voor de lunch de dag erna. Lekker in plakjes op een boterham met een lik mosterd… 

 

 

 

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda en haar moeder Ria

Moeders gehaktballen met rode_ ietjes

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, gehakt, gehaktbal, hoofdgerechten, klassiek, Nanda Appelman, Nederlandse keuken, oerhollands, rode bieten

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Blauwe bessen jam maken
Volgend bericht: Wraps met groene asperges, Prosciutto en Parmezaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. Cisca Boudewijn-Nouwen

    28 juli 2022 om 1:42 pm

    Bij de bietjes een laurierblaadje doen als je ze geraspt klaarmaakt, misschien is dat net wat je mist van het originele recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 augustus 2022 om 10:21 am

      bedankt voor deze tip in ieder geval! Klinkt als een heel goede aanvulling!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Rode Biet Recept - Holland Nieuwste schreef:
    7 mei 2021 om 9:09 pm

    […] Moeders gehaktballen met rode bietjes | Recept | Betty’s Kitchen […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee