Hier is ‘ie dan hoor. Hét recept van mijn moeders gehaktballen met rode bietjes. Daar mag je mij dus het hele jaar door ‘s nachts voor wakker maken.
Op mijn voorstelpagina schreef ik het al, deze Oerhollandse gehaktballen met rode bietjes van mijn moeder zijn echt onweerstaanbaar. Heb jij dat ook? Zo’n recept van je moeder of oma die je doet denken aan vroeger?
Mijn moeder heeft dat dus met de witlof van mijn oma. En ik dus met dit gerecht. Nog steeds vraag ik altijd aan mijn moeder of ze dit wil maken als ik langskom. Eigenlijk hoef ik het ook niet meer te vragen, ze neemt het al aan…;)
Toch moet ik je wel waarschuwen. Ik probeer namelijk al zo’n 6 jaar lang precies dit recept voor moeders gehaktballen met rode bietjes te volgen, maar het smaakt nooit hetzelfde als dat mijn moeder het maakt. Desondanks komt het aardig in de buurt, dus ik blijf gewoon proberen!
PrintRecept: Moeders gehaktballen met rode bietjes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Voor de gehaktballen:
- 500 gram rundergehakt
- 1 zakje gehaktkruiden (10 gram, zonder paneermeel)
- 2 el. ketchup
- 2 el. ketjap manis
- 1 tl. maggi
- Evt. wat paneermeel
- 50 gram roomboter (dit is ook voor de jus)
Voor de rode bietjes:
- 750 gram voorgekookte (gare) bietjes
- Snuf zout en peper
- 1 el. suiker
- 1 tl. witte natuurazijn
- 1 tl. gemalen kruidnagel
- 1 witte ui
En voor de aardappels:
- 500 gram kruimige aardappels
Instructions
- Voeg het gehakt samen met de gehaktkruiden, ketchup en ketjap in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te vochtig blijft voeg je wat paneermeel toe. Dek de kom af en plaats deze voor zo’n 30-45 minuten in de koelkast.
- Dan kun je de rode bietjes gaan bereiden. Schil de gare bietjes licht en schil de ui. Rasp de ui en bietjes met een grove rasp. Stop de rasp in een pan en voeg de suiker, natuurazijn, gemalen kruidnagel en een snupf zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar. Verwarm de geraspte bietjes op laag vuur. Het hoeft niet aan de kook gebracht te worden, maar warm het voldoende op.
- Zet dan water op het vuur om de aardappels in de koken. Schil de aardappels en kook deze in zo’n 15 minuten gaar.
- Verwarm de roomboter in een ruime braadpan om de gehaktballen in te bakken. Zet het vuur middelhoog. Zodra de boter goed gesmolten is voeg je de gehaktballen toe. Je bakt ze dan eerst aan alle kanten bruin. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en braad de gehaktballen in 15 minuten gaar. Keer ze tussendoor regelmatig om.
- Giet de aardappels af en stoom ze nog even droog in de pan. In de laatste minuut van het braden van de gehaktballen voeg je de maggi toe aan de boterjus. Als de rode bietjes nog vochtig zijn, giet je deze ook nog even af.
- Serveer de gehaktballen, rode bietjes en aardappels met de jus.
Bewaartip: Als je een gehaktbal over hebt, bewaar deze dan vooral in de koelkast als tussendoortje of voor de lunch de dag erna. Lekker in plakjes op een boterham met een lik mosterd…
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda en haar moeder Ria
Cisca Boudewijn-Nouwen
Bij de bietjes een laurierblaadje doen als je ze geraspt klaarmaakt, misschien is dat net wat je mist van het originele recept
Betina Oostveen
bedankt voor deze tip in ieder geval! Klinkt als een heel goede aanvulling!