• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Rabarber jam maken

Rabarber jam maken

9 juni 2018 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Het is weer rabarbertijd! Deze vrolijke roze stengel ligt bij de groenteboer van medio april tot en met juli. Dus geniet er lekker van en ga bijvoorbeeld zelf rabarber jam maken!

Zelf rabarber jam maken

Rabarber is een fris zure groente, die heerlijk is in taarten en gebak. Je kunt hier heel veel verschillende rabarber recepten terugvinden.  Maar je kunt ook een heerlijke rabarber jam mee maken. Ik doe hier bijvoorbeeld een lepel van over de havermout of door mijn yoghurt ontbijtje. Maar schroom ook niet om gewoon op een beschuitje met roomboter te smeren. Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door de specerijen voor een lekkere twist.

recept voor zelf rabarber jam maken betty's kitchen

nog meer homemade jam recepten

Ook als is het nu het seizoen van de rabarber, je kunt natuurlijk nog veel meer lekkere jams maken! Wat dacht je van bijvoorbeeld een blauwe bessen jam met kaneel? Of een frisse frambozenjam met munt. Maar deze bramen jam met steranijs is ook een aanrader!


Print

Recept: Rabarber jam maken recept

recept voor zelf rabarber jam maken betty's kitchen
Print Recipe

Het is weer rabarbertijd! Deze vrolijke roze stengel ligt bij de groenteboer van medio april tot en met juli. Dus geniet er lekker van en ga bijvoorbeeld zelf rabarber jam maken!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 potjes a 350 gram 1x
  • Category: jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gram rabarber,
  • 300 gram aardbeien,
  • 200 ml water,
  • sap van halve citroen,
  • 1 vanille peul, uitgeschraapt,
  • 3 steranijs,
  • 750 gram (riet)suiker.

Instructions

  1. Was de rabarber en schil deze met een dunschiller om draden te verwijderen. Snijd daarna in plakken van 3 cm breed. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap deze uit. Breng de rabarber met de aardbeien, water, citroensap, vanillepeul en merg en steranijs aan de kook in een (hoge) pan. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om een beetje te pletten.
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.potjes steriliseren om de frambozen jam in te doen
  3. Verwijder de vanilepeul en steranijs en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de rabarber jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel).
  4. Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even  drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme rabarberjam in.frambozen jam
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De rabarberjam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is de rabarberjam gerust 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier,

Groetjes, Betty

Keywords: jam, lente, rabarber, aardbeien, scones, brood,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept voor zelf rabarber jam maken betty's kitchen

Category: High Tea Recepten Tags: havermoutpap, jam, muesli, rabarber, scones

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Mango Limonade (video) – uit Limonade Kookboek
Volgend bericht: Gevulde portobello met parelcouscous »

Lees Interacties

Reacties

  1. Paula

    4 mei 2020 om 4:30 pm

    Goedemiddag, heb je voor de basis hoeveelheid in dit recept (1x) 2 potten van ongeveer 200 gr nodig?
    Groeten, Paula

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 mei 2020 om 3:31 pm

      Hi Paula,

      ik kon het recept in 2 standaard jampotjes kwijt (ca 350 ml per stuk)

      Beantwoorden
  2. Anne

    15 juni 2020 om 9:52 am

    Ben t nu voor het eerst aan t maken met rabarber van eigen tuin Ben benieuwd of t zoet genoeg is. Normaal is het 1:1 suiker toch?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 juni 2020 om 11:33 am

      Hi Anne,

      dat klopt. De standaard verhouding is 1:1.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x Klassieke Cocktails
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in