Bloemkool is een typisch Hollandse groente, maar ken je ook als zijn groene en puntige zusje Romanesco? Onder andere in de Italiaanse keuken is men weg van de ‘torentjesbloemkool’ maar ik besloot om er een door Ottolenghi geïnspireerde versie van geroosterde romanesco met tahin van te maken. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht om van te smullen!
Geroosterde Romanesco met tahin maken
Net als bloemkool kun je romanesco simpelweg koken in ruim water, stomen, of grillen in de oven of barbecue. Door deze knapperige geroosterde romanesco te serveren met een romige tahin saus met knoflook en citroen ontstaat een heel fijn huwelijk die je doet denken aan de Levantijnse keuken zoals bij Ottolenghi. Het gerecht is simpel maar erg smaakvol en een fijn bijgerecht, zeker als je hem nog even aftopt met granaatappelpitjes voor de kleur, smaakcontrast en extra vitamientjes! Vind je deze combinatie hemels? Dan moet je zeer zeker ook Nanda’s geroosterde spruitjessalade met tahindressing uitproberen!
Nog meer Levantijnse gerechten om van te smullen!
Duik in de smaakvolle wereld van chefkoks zoals Yotam Ottolenghi en proef de rijke smaken uit o.a. de Libanese keuken, de Joodse keuken en meer.
- Latkes -(zoete) aardappel pannenkoekjes
- Loubye Bzeit – snijbonen stoofpot
- Baba Ganoush – geroosterde aubergine dip
- Kip met za’atar en citroen
- Kool met gemberroom
- Sabich – pita met aubergine, ei en hummus
Recept: Geroosterde Romanesco met tahin en granaatappel
Romanesco is het puntige groene zusje van bloemkool. Maak er een lekker recept van dat zo uit de keuken van Ottolenghi kan komen. Deze in de oven geroosterde romanesco met tahin saus en granaatappel is een vegetarisch bijgerecht om van te smullen
Ingredients
- 1 romanesco bloemkool
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl paprikapoeder
- 2 eetlepels tahin
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- ½ citroen, uitgeperst
- 3 eetlepels water
- 50 gram granaatappelpitjes
- olijfolie
- zout & peper
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Vet een kleine ovenschaal in met olijfolie.
- Spoel de Romanesco af onder de kraan, verwijder de steel en snijd in roosjes. Eventuele grote roosjes kun je ook halveren of in parten snijden. Stukken van een beetje gelijkmatige grootte zijn namelijk ook gelijktijdig gaar.
- Verspreid de romanesco in de ovenschaal. Druppel hier een beetje olijfolie over heen, bestrooi met komijn en paprikapoeder en breng op smaak met zout en peper.
- Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de romanesco in 25-30 minuten gaar en licht gebruind.
- Ondertussen maak je de tahinsaus: roer hiervoor de tahin goed los met het water, de uitgeperste knoflook en 2 eetlepels citroensap (van een ½ uitgeperste citroen). Breng op smaak met zout en peper.
- Lepel de tahinsaus over de geroosterde romanesco en bestrooi met granaatappelpitjes. Serveer warm of koud.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor geroosterde romanesco met tahin en granaatappel wilt maken.
Geef een reactie