Vroeger was witlof een echte wintergroente en is de periode rond kerst de tijd van het jaar om deze te eten. Speciaal voor kerst maak je dan ook bijvoorbeeld een makkelijke witlof salade met geitenkaas en cranberry. Typische wintersmaken samen gestopt in een voorgerecht of borrelhapje.
Makkelijke witlof salade met gegrilde geitenkaas
Inmiddels kun je witlof heel het jaar rond verkrijgen dus maak gerust ook na de feestdagen deze makkelijke witlof salade met gegrilde geitenkaas en cranberry klaar. Het gegeven is simpel: je maakt een salade van rauwe witlof blaadjes en plakjes appel. En topt deze af met gebakken geitenkaas en pecannoten uit de oven. De bittere smaak van witlof past perfect bij een zoete cranberry compote en dan is dit makkelijk voorgerecht eigenlijk al klaar. Zo simpel kan het soms zijn.
Nog meer fijne recepten met witlof
Nu is deze witlof salade met geitenkaas en cranberry dus perfect voor de feestdagen. Maar neem zeker ook eens een kijkje bij onze andere voorgerechten voor kerst. Vind je rauwe witlof te bitter van smaak? Witlof kun je ook prima roosteren in de oven en dan is een combinatie met zoute spekblokje echt fantastisch! Daarnaast kun je ook dit heerlijke recept van witlof met ham en kaas uit de oven maken, want die valt echt bij iedereen wel goed. Daarnaast doet witlof het ook prima in een lichte Italiaanse zomersoep met venkel en witte bonen. De liefhebbers onder jullie kunnen dus alle kanten op met deze heerlijke groente en onze fijnste recepten met witlof. Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.
Recept: Witlof salade met geitenkaas en cranberry
Deze witlof salade met geitenkaas en cranberry is een heel eenvoudig voorgerecht voor het Kerstdiner. Deze knapperige salade is fris, bitter en zoet tegelijk en bevat heel wat winterse smaken samen op een bord. Je kunt deze salade ook als borrelhapje serveren.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 10 + 5 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 4 – 6 personen 1x
- Category: Voorgerecht
- Cuisine: Nederlandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 200 gram zachte geitenkaas rondjes (2x 6 rolletjes)
- 40 gram pecannoten
- 2 stronken witlof
- 2 kleine zoete appeltjes
- ½ citroen
- peper & zout
- extra vierge olijfolie
- tuinkers
Voor de cranberry compote:
- 75 gram verse cranberry
- 40 gram suiker
- 1 klein kaneelstokje
- 50 ml water
Instructions
- Warm een oven met grill functie voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak dan als eerste de cranberry compote: vul een steelpannetje met de cranberries, suiker, kaneel en water en maak hier een cranberry saus van. Check ook hier de complete bereidingswijze voor cranberry saus maken. Je mag uiteraard ook gewoon 1 hele portie van dat recept maken, dan gebruik je de rest als bijgerecht voor Kerst. De compote is namelijk gerust een week houdbaar in de koelkast.
- In de tussentijd leg je de geitenkaasjes op de bakplaat. Zodra de compote klaar is (en dus gloeiend heet), gebruik je een bakkwast om de bovenkant van de kaasje in te smeren. Doe dit direct want eenmaal afgekoeld hard de compote uit. Plaats daarna de pecannoten erbij op de bakplaat.
- Pluk de blaadjes witlof en spoel deze af onder de kraan. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
- Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd de appels in dunne plakken. Besprenkel met citroensap om bruin worden tegen te gaan.
- Schuif de bakplaat onder de grill en grill de kaasjes in een paar minuten lichtbruin. Hou dit in de gaten!
- Verdeel de witlof over een serveer schaal en plaats hier de appel op. Verdeel de warme geitenkaasjes er overheen en breng op smaak met peper en zout. Lepel vervolgens naar wens de cranberrysaus over de witlofsalade. Bestrooi tot slot met de olijfolie, geroosterde pecannoten en knip er wat tuinkers overheen. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Serveer als borrelhapje:
Je kunt deze witlof salade ook als witlof ‘schuitje’ serveren. Gebruik dan een grotere schaal (of verdeel in 2 porties) en leg de witlof blaadjes los naast elkaar neer. Leg in elk ‘schuitje’ een plakje appel en een klein beetje cranberry compote. Plaats daarna in elk ‘schuitje’ een stukje warme geitenkaas, pecannoot en breng op smaak met de peper, zout, olie en tuinkers. Je eet deze witlofschuitjes dan gewoon met de hand
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor het kerstdiner en deze makkelijke witlof salade met geitenkaas en cranberry wilt gaan maken.
Geef een reactie