Print

Recept: Witlof salade met geitenkaas en cranberry

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze witlof salade met geitenkaas en cranberry is een heel eenvoudig voorgerecht voor het Kerstdiner. Deze knapperige salade is fris, bitter en zoet tegelijk en bevat heel wat winterse smaken samen op een bord. Je kunt deze salade ook als borrelhapje serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 + 5 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 - 6 personen 1x
  • Category: Voorgerecht
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gram zachte geitenkaas rondjes (2x 6 rolletjes)
  • 40 gram pecannoten
  • 2 stronken witlof
  • 2 kleine zoete appeltjes
  • ½ citroen
  • peper & zout
  • extra vierge olijfolie
  • tuinkers

Voor de cranberry compote:

  • 75 gram verse cranberry
  • 40 gram suiker
  • 1 klein kaneelstokje
  • 50 ml water

 

 

Instructions

  1. Warm een oven met grill functie voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak dan als eerste de cranberry compote: vul een steelpannetje met de cranberries, suiker, kaneel en water en maak hier een cranberry saus van. Check ook hier de complete bereidingswijze voor cranberry saus maken. Je mag uiteraard ook gewoon 1 hele portie van dat recept maken, dan gebruik je de rest als bijgerecht voor Kerst. De compote is namelijk gerust een week houdbaar in de koelkast.
  3. In de tussentijd leg je de geitenkaasjes op de bakplaat. Zodra de compote klaar is (en dus gloeiend heet), gebruik je een bakkwast om de bovenkant van de kaasje in te smeren. Doe dit direct want eenmaal afgekoeld hard de compote uit. Plaats daarna de pecannoten erbij op de bakplaat.
  4. Pluk de blaadjes witlof en spoel deze af onder de kraan. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
  5. Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd de appels in dunne plakken. Besprenkel met citroensap om bruin worden tegen te gaan.
  6. Schuif de bakplaat onder de grill en grill de kaasjes in een paar minuten lichtbruin. Hou dit in de gaten!
  7. Verdeel de witlof over een serveer schaal en plaats hier de appel op. Verdeel de warme geitenkaasjes er overheen en breng op smaak met peper en zout. Lepel vervolgens naar wens de cranberrysaus over de witlofsalade. Bestrooi tot slot met de olijfolie, geroosterde pecannoten en knip er wat tuinkers overheen.  Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Serveer als borrelhapje:

Je kunt deze witlof salade ook als witlof ‘schuitje’ serveren. Gebruik dan een grotere schaal (of verdeel in 2 porties) en leg de witlof blaadjes los naast elkaar neer. Leg in elk ‘schuitje’ een plakje appel en een klein beetje cranberry compote. Plaats daarna in elk ‘schuitje’ een stukje warme geitenkaas, pecannoot en breng op smaak met de peper, zout, olie en tuinkers. Je eet deze witlofschuitjes dan gewoon met de hand